torstai 25. toukokuuta 2017

ENSIMMÄINEN Arena Eventing-kilpailu Englannissa!

Pari viikkoa sitten en ollut hypännyt vielä kertaakaan maastoesteitä yli vuoteen - viikko kuitenkin kruunattiin ensimmäisillä Arena Eventing kisoilla, jossa mentiin 100cm luokka maastoesteineen. Miten ensimmäiset isommat kilpailut meni ja kuinka viikon treenit kulki? Täältä tulee tietoa kuvien ja videon kera!Hei ja oikein ihanaa torstaita!

Viikot on kulunut hyvin nopeasti treenien parissa ja uusien haasteiden seassa. Edellisessä postauksessa kerroinkin jo, kuinka en ollut hypännyt vielä yhtäkään maastoestettä, mutta viikonloppuna olisi kilpailut, jossa menisin niitä jo 100cm luokassa. G on sellainen hevonen, johon kyllä pystyn luottamaan - oltiinhan me keretty jo muutama estekisa käymään, jossa herra on ollut tykki. Enemmän ehkä mietin osaisinko itse tulla kaikille erilaisille maastiksille vielä oikein ja ratsastaa ne hyvin. G on huntannut melkein koko ikänsä ja on hypännyt jos jonkinlaisia maastiksia matkallaan. Siksi se ehkä olikin juuri oikea hevonen tähän kohtaan - pystyin luottamaan siihen ja keskittyä lähinnä vaan hyviin reitteihin.

Viikko sitten maanantaina oli Tanyan pitämä estevalmennus, jossa mentiin G:n kanssa alkuun normaali estetreeni ja loppuun kentällä olevia kapeita tynnyreitä. G:llä oli hieman extra virtaa, koska edelliset päivät olivat olleet hyvin kevyitä. "Anna hevosen mokata" olisi voinut olla koko valmennuksen teema,kun  tuli jälleen muistutettua itselle siitä kuuluisasta, "älä tee tai ajattele liikaa".  Alussa tulin liian pienessä laukassa ja olisin saanut sujua. Heti tullessani isommassa laukassa, käsi vain rentona niin johan alkoi kulkemaan. Siirryttiin esteeltä tynnyrille, jossa oli alkuun johteet. Ensimmäinen hyppy tultiin melkein paikaltaan, kun G päätti katsoa estettä hieman lähempää. Tämän jälkeen tuli kaikki etäisyydet kuitenkin hyvin kohdilleen ja kaikki tuntui itsellekkin helpolta. "Hieman pelottavalle ja vaikeammalle esteelle on tultava malttaen, antaa hevosen nähdä este ja sitten sujua eteenpäin. Ei voi tulla isosti ja liiaan "rohkeasti"" jäi ainakin mieleen. Ennen valmennusta olin kerennyt jo ratsastamaan muut hevoset, joten saikin jäädä lounastauolle sisäistämään kaikkia valmennuksen neuvoja ja vinkkejä.Tiistaina oli normaali (hyvin sateinen) päivä, joka kului 7 hevosen treenien parissa. Keskiviikko oli todella kiireinen aamusta, kun moni hevonen oli treenattava ennen lähtöä kaupunkiin ja sieltä suoraan maastoestetreeniin noin 20min päässä olevalle "koululle". Välissä sitä mietti miten kaikki oikein tulisikaan sujumaan, kun aikataulu oli niin tiukka. Kaikesta kuitenkin selvittiin vaikeuksista huolimatta ( mm. ruuhka..) ja pian löysin itseni G:n selästä sateisessa säässä maastoesteitä täynnä olevalta kentältä ( yllä oleva kuva). Amy piti siinä samalla itselleni pienen valmennuksen ja tultiin esteitä erilaisilla linjoilla. Panketti, vesieste, haudat, sianselät, tynnyrit...kaikki sujui ilman vaikeuksia. Hymy ei hyytynyt vaikka vaatteet olivat litimärät - treeni oli todellakin onnistunut ja antoi vain lisää varmuutta tulevaan koitokseen.

Torstaina jälleen normaaleja treenejä hevosten kanssa. Alunperin oltiin menossa estekisoihin myös G:n kanssa, mutta koska osa tallilaisista perui ja eilinen oli mennyt niin hyvin treeneissä, ei nähty reissua tarpeelliseksi. Päivä olikin yllättävän rento, koska aikaa oli varattu kisoissa olemiseen. Auttelinkin paljon muita heidän töissään omien treenien jälkeen ja päivä oli pulkassa. Perjantaina osa hevosista lähti kilpailuihin, joten tallilla oli aamusta aika tohina. Treenit kulki hyvin kaikkien hevosten kanssa ja illalla päätettiin mennä Terezan kanssa lenkille katsomaan maisemia. Kuvia reissulta tuli myös saatua, vaikka lopuksi saatiin palata juoksien takaisin koko matka, kun alkoi jälleen satamaan kaatamalla.


Lauantaina vietin vapaata, vaikka heräsinkin jo 7 ja siitä asti katselin alkuun sarjoja, siivosin, kirjoitin ja tutkin tulevan kilpailun sääntöjä. 12 jälkeen minulla oli Tanyan estevalmennus G:n kanssa ja nyt mentiin enemmän rataharjoituksia. G tuntui hyvältä ja nyt jotenkin omassakin päässä kaikki tuntui hyvältä ja sujuvalta. Yksi pystyistä oli lopussa 130cm, jonka G suoritti varsin ilmavasti. Yksi sarjan väleistä tultiin aluksi kahdella, vaikka väliin olisi saanut ajatella kolmea. Toisella kerralla tulinkin hieman odottaen ensimmäiselle, josta malttaen mentiin toiselle ja askelmäärät osui kohdilleen. Valmennuksen jälkeen jatkoin sääntöjen lukemista ja pakkaamista huomiselle. Tajusin myös, että nyt en saisi käyttää omaa kypärääni, koska lippa ei maastoesteillä ole sallittu. Onneksi sain kuitenkin lainaan yhdeltä tallilaiselta kypärän huppuineen ja ongelma oli nopeasti ratkaistu!


Sunnuntaina olikin vuorossa koitos, jota oltiin odotettu - suuntana Rockinghamin international horse trials. Aamusta jaoin heinät yhteen talleista, jonka jälkeen vein omat tavarat autoon. Lähdettiin ajamaan puoli 9 maissa ja matkaan meni noin tunti. Sää oli hyvin ailahteleva, välillä piskotti ja välillä paistoi aurinko. Paikka oli jälleen uusi minulle ja taas tuli vaan mietittyä, kuinka lukuisia kenttäkisapaikkoja täällä onkaan. Ihmisiä käveli kaikkialla, paikalla oli lukuisia kojuja ja kaijuttimista kuului maastoesteradan kuulutukset. Nämä olivat ensimmäiset isommat kisat, johon itse osallistuin. Käynnissä oli samana aikaan kouluratoja, kaksi erillistä esterataa, maastoesterata ja meidän arena eventing - keskellä kaikkea. Siis kirjaimellisesti _keskellä_ kaikkia niitä kojuja ja ihmisiä. Jotkin hevoset olivatkin tästä hieman pörhöllään, mutta eipä tuo tohina kaikille ihmisillekkään ollut ehkä kaikkein "normaalein" tilanne. 

Minulla ei ollut mikään kiire ja päivä olikin todella rauhallinen. Amy starttasi 3h ennen minua ja oma suoritukseni oli määrä olla 3:20. Tietenkin, kun aikaa on niin paljon vain olla sai sitä lopuksi olla juoksemassa tutustumaan rataan. Rataesteitä oli 6+viimeinen jokeri tai normaali este - näiden väliltä sai valita. Maastoesteitä oli radalla 6 ja voin myöntää alkuun hieman jopa kauhistelleeni paria - en ollut mm. aiemmin hypännyt harjaa/puskaa ja nyt meillä oli se sarjassa. Ennen olisin ehkä alkanut liikaa miettimään näitä ulkonäköjä, mutta nyt keskityin vain askelmääriin ja linjoihin. Tutustumisen jälkeen menin heti verkkaan, koska sain luvan hypätä jo luokan alkupäässä. Säästettiin siis yli tunti odotteluaikaa ja olihan se hyvä päästä jo radalle. Verkka meni hyvin, G ei paljoa katsellut ympärilleen vaan keskittyi tekemiseen. Ennen radalle menoa kertasin nopeasti radan ja aika pian radalle mentyäni tulikin jo lähtömerkki. Olin ajatellut kiertäväni laukassa ensin koko areenan, mutta koska aikaa sille ei ollut niin lähdin päädystä lähtölinjalle. G muuttui heti radalle päästyä - se oli vielä enemmän intoa täynnä, haki esteitä ja keskittyi vain minun neuvoihin. Neloselle G hipaisi puomia, joka tuli alas. Maastoesteet sujui ongelmitta ja kaikki tuntui helpolta - jopa se harja. Päätin hypätä jokerilankun loppuun, koska se nollaisi puominkin. Näin jo kaukaa, että nyt ei tulisi kaikkein paras etäisyys ja sain valita: joko tullaan kaukaa tai läheltä. Päätin ottamaan jälkeisen vaihdoehdon, joka onneksi osoittautui tässä tilanteessa ihan hyväksi - tulos 0vp!

Videolta voi muuten kuulla kuuluttajan hyvän yrityksen sukunimessä - jäi muuten siihen ainoaan kertaan, eikä lopuksi sitä enää viitsinyt edes koittaa uudestaan. :') Nämä oli tosiaan myös G:nkin ensimmäiset tälläiset kisat ja sillä oli nyt ensimmäistä kertaa myös hokitkin kavioissa. Paljon oli uusia asioita ja näillä treenimäärillä olenkin todella tyytyväinen meidän rataan.
 

Tämä viikko on kulunut vähintään yhtä nopeasti ja vaikea uskoa, että huomenna on taas perjantai. Viikon aikana olen treenannut yleensä 5-6 hevosta nyt, kun osa hevosista on kevyemmällä. Lämpöä on myös riittänyt 22-25 asteen kieppeillä ja huomenna pitäisi olla noin 27 astetta. On siis tullut läträttyä myös aurinkorasvan kanssa, koska näin punapäänä tuo iho on aika nopeasti poltettu. Yllätyksekseni olen ruskettunut aika nopeasti täällä, vaikka harvoin saan väriä ollenkaan tarttumaan. Toisaalta jos ajattelee, että teen treenejä kentällä koko aamun/aamupäivän niin aika pitkän ajan sitä on suoraan auringon alla. Tänään otettiin yhden hevosen kanssa myyntivideota ja hypättiin siinä samassa rataa. Tämän hevosen kanssa olen työskennellyt tiiviisti jo jonkin aikaa ja on ollut ilo seurata  ja olla osana sen kehittymistä ja oppimista. Aivan kultainen hevonen, joka loikkii esteen, kuin esteen ylitse. Jos saan kuvia ja videota näyttöön niin voin ehdottomasti myös tännekkin niitä linkkailla. :)

Näin loppuun ajattelin heittää pienen kysymyksen - olen ajatellut Lontooseen reissaamista lomani aikana ja nyt kiinnostaisi, jos teilläkin olisi kokemuksia mm. hyvistä hotelleista, nähtävyyksistä jne. Jos siis on tullut käytyä kyseisessä paikassa niin olisin todellakin kiinnostunut kuulemaan! Toivottavasti teidän viikkonne on ollut mukava ja hymyä täynnä. <3

4 kommenttia:

  1. Käy ehdottomasti teatterissa Lontoossa! :) Ne esitykset ovat todella upeita Lontoossa. Olen itse käynyt katsomassa Warhorsen, Phanton of the Operan ja The Cursed Childin. Suosittelen kaikkia kolmea, tosin tuoho Harry Potteriin on vaikea saada lippuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten ollut yhtenä suunnitelmana! Etenkin Phanton of the opera on ollut mielessä, joka kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihin elokuvissakin. :)

      Poista