torstai 6. joulukuuta 2018

JOULUKALENTERI - luukku 6


Matka on pitkä,
matka on kaunis,
Jouluinentaika on valmis.

Paketti tuo kallis,
matkannut kohti uutta,
suurta merkittävää mahdollisuutta.


LUUKKU 6: Miten meni Chican matka Suomeen? 


Tänään tulen kertomaan hieman miten Chican matka kohti Suomeen sujui ja minkälainen matkasuunnitelma oli. Voin sanoa, että kaikkien järjestelyiden jälkeen totesin, että en enää _ikinä_ kuljeta omaa hevosta näin pitkää matkaa. Hollannista, Saksasta ja muista hieman läheisemmistä maista voi kuljetus joskus olla mahdollisuus, mutta Englannista..ei.:D Tosin, eihän sitä koskaan tiedä, mutta aika hyvä syy saa olla, että tulen mieleni muuttamaan. Paljon siinä vain oli järjestämistä alkuun ja pitkien työpäivien jälkeen ja niiden aikana tämän järjestäminen ei ollut helpointa.

Kaikki alkoi noin kuukausi ennen laskettua aikaa, kun olin päättänyt tarkemmin omasta lähdöstäni Suomeen. Halusin Chican matkustavan Suomeen, ennen oman lomani alkamista, jotta mikään ei jäisi "keskeneräiseksi". Siitä lähti kova googlettaminen ja eri kuljetusfirmojen kanssa yhteydessä oleminen. Kyselin myös muutamilta omilta tutuilta, tietäisivätkö he tulevista kyydistä. Pientä edestakaista vatkaamista oli, kun yksi alunperäinen suunnitelma peruuntui. Jatkoin kuitenkin kyselemistä ja pian löysin Horse Transport Estonian, jolla olikin tulossa reissuja muutama kappale Englannista Suomeen. Olin yhteydessä Pauliin ja kyselin hieman tarkempia tietoja matkasta. Vertailujen ja suunnitelmien selkeytymisen jälkeen sovittiin Chicalle paikka autosta ja Paul auttoi hyvin kaikessa. Itse halusin tietää kaikesta ja kysyinkin kaikesta, joihin firmalta sain aina nopeasti vastaukset. He tekivätkin kaikesta sujuvaa ja ehdottomasti suosittelen heitä muillekkin. Minulle kerta oli ensimmäinen, kun järjestin itse matkaa, joten olihan se jännittävää.

Aamukahvit yhdessä ennen matkaa.

Tanya neuvoi Chican papereiden hoidossa ja otinkin yhteyttä firmaan, joka on heillekkin tehnyt monesti paperit ulkomaille mennessä. Shelley Ashman International Equine Shipping Agents oli ehdottomasti iso apu hevosen papereiden hoidossa. He tekivät vienti-ilmoituksen hakemuksen ja lähettivät tarvittavat terveystarkastuksen paperit eläinlääkäreille. Miksi käytin sitten erillistä firmaa papereihin? Halusin varmistaa kaiken menevän oikein, kun kaikki tämä oli täysin uutta itelle.Lisäksi olin töissä päivittäin hyvin pitkään ja aika oli kortilla. Halusin siis minimoida kaiken ylimääräisen häsäämisen ja tehdä tästä ensimmäisestä kerrasta itsellenikin helpomman. Avun pyytäminen ei ole ikinä väärin, sitä vartenhan nämä firmat ja ammattilaiset ovat.

Firma oli hyvin avulias ja vastasi kaikkiin kysymyksiini todella nopeasti. Lähetin Chican passin tiedot ja muut tarvittavat asiat, jotta saatiin hommat etenemään. Minulle jäi tämän jälkeen vain eläinlääkärin varaaminen ja vienti-ilmoituksen tulostaminen sen ollessa valmis.

 Tietäessäni tarkan matkapäivän pystyin varaamaan eläinlääkärin tulemaan rielu päivä aikaisemmin. Rajahan tarkastuksesta lähtöön on 48h (kannattaa pitää mielessä!), joten tarkatsus tehtiin perjantaina illalla ja Chican kuljetus lähti aikaisin aamulla sunnuntaina.  Matthew saapui perjantaina illalla tekemään tarkatuksen ja kaikki meni hyvin. Tämän jälkeen olikin kaikki valmista, ainoastaan Chican tavaroiden pakkaaminen oli jäljellä mikä ei kauaa vienyt.


Sunnuntaina sain soiton kuskilta 5:20 aamulla ja hän kertoi olevansa tallilla noin tunnin päästä. Kuski oli lähtenyt edellisenä yönä ajamaan irlannista Englantiin. Chica sai aamupalansa ja heinää noin puoli kuusi ja aloitin sen siistimisen. Edellisenä päivänä Chica oli saanut nauttia pesusta ja pienestä trimmaamisesta. Chica matkusti yksi keskipaksu loimi päällä, koska se oli vielä suhteellisen lyhyessä karvassa klippaamisen jälkeen. Kuski saapui tallille ennen 7 ja Chica meni hienosti suoraan hevosautoon. Autossa oli ennestään 2 hevosta ja kuulema 6 olisi yhteensä matkaamassa Hollantiin.

Missä maissa Chica sitten kävi? Ranska-Belgia-Hollanti-Saksa-Puola-Liettua-Latvia-Viro-Suomi. Chica yöpyi muutamassa paikassa matkan aikana ja nautti karsinassa myös yönsä. Firma lähetti matkan aikana kuvia Chicasta ja kertoi missä oltiin matkalla. Tämä oli minusta erittäin hienoa ja arvostin sitä paljon. Hauskaa oli nähdä, kuinka rento Chica oli matkan aikana. Se oli joko syömässä heiniään (tai naapurin heiniä) tai poseeraamassa kameralle. Olen tainnut saada itselleni siis aika samanlaisen hevosen, kuin itse olen - matkustaminen ja ruoka maittaa. :D


Matka kesti viikon ja Chica saapui Suomeen tallille kuudelta illalla. Chica tuottiin suoraan tallinpihaan asti, joten mistään hakemistesta ei tarvinnut stressailla. Ovelta-ovelle palvelu oli hienoa saada ja se helpotti monta asiaa. Saapuessaan tallille Chica oli kuulema ollut hyvin rauhallinen ja käyttäytynyt, kuin olisi ennenkin siellä asunut. Chica pääsi Essin vanhaan karsinaan Primin viereen, jossa ne pystyivätkin tekemään tuttavuutta. Essi vaikutti hieman mustasukkaiselta, kun uusi hevonen sai niin paljon huomiota ja Essi ei pystynyt edes tekemään kunnon kontaktia tämän kummajaisen kanssa. C ei ollut vaikuttanut ollenkaan väsyneeltä ja oli selkeästi saanut kaiken tarvittavan matkan aikana. Kysyin sitten oliko C samanlainen, kuin äitini oli kuvitellut - kuulema vielä isompi :D

Chica juuri Suomeen saapuneena

Seuraavana aamuna C pääsi ensimmäistä kertaa tarhaan ja tekemään tuttavuutta Essinkin kanssa aidan luota. C oli ollut rauhallinen,mitä nyt ottanut muutamia juoksuaskelia. Jää oli ilmeisesti varsin mielenkiintoinen asia ja aiheutti muutmia pomppukohtauksia (instagramissa video: beedaequestrian). Chica saa pitää suojia ja bootseja kaikissa jaloissa ainakin nyt aluksi, jos vaikka jää ja kylmyys saa ylimääräistä intoa aikaan..

Lauma kasassa

Matka meni siis Chicalla todella hyvin ja näin ensikertalaiselle oli matkan järjestäminen loppujenlopuksi varsin hyvä kokemus. Suosittelen kyllä käyttämiäni firmoja, jotka molemmat vastaavat todella nopeasti ja auttavat mieluusti. Kova työ tämä oli, mutta kyllä se kannatti. Nyt on lauma kasassa ja C saa nauttia pienestä lomastaan ennen, kuin saavun itsekkin Suomeen.

Huomenna jälleen luvassa uusi luukku kello 8 aamulla !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti