maanantai 27. elokuuta 2018

Treeniennätyksiä ja lukuisia valmennuksia


Lomalta ollaan nyt palattu ja Englanti on ottanut vastaan varsin sateisissa merkeissä. Huomaa, että kesä on nyt ohitse ja sateet sekä kylmemmät ilmat alkavat tekemään tuloaan. Mikään kevyt alku töille ei tullut, kun päivät alkoi 8-10 hevosen treenin merkeissä. Pari ensimmäistä päivää tunsi kyllä lihaksissaan, että ei ollut treenannut montaa hevosta peräkkäin kolmeen viikkoon. Varsinkin takamuksessaan sen tunsi ja huomasi kyllä, että pari päivää meni palata mukaan rytmiin. Oma keho ei ollut yhtä vakaa, mutta treenien myötä alkoi se nopeasti palautumaan.

Suomesta lähteminen oli vaikeaa, tuntui jopa vaikeammalta, kuin viimeksi. Nuo pari viikkoa sai minut ajattelemaan monia asioita, opetti ja muistutti, kuinka upea kotimaa oikeasti onkaan. Sitä helposti ummistaa silmänsä kaikelta siltä kaunelta, kun on sen lähellä päivittäin. Kun on ollut hetken aikaa ilman noita maisemia, ihmisiä ja eläimiä - kaikki muuttuu entistä tärkeämmäksi ja kauniimmaksi.


Heti seuraavana päivänä Englantiin palatessani aloitin töissä. Ratsastin Chican ensimmäiseksi, aluksi ajattelin irtojuoksuttaa sen ensiksi, koska viime ratsastuksesta oli se 3 viikkoa. Päädyin kuitenkin nousemaan suoraan selkään, kun en halunnut odottaa juoksutusalueen vapautumista. Olin jo nähnyt silmissäni ylienergisen Chican, joka olisi ollut valmiina menemään ennemminkin kuuhun, kuin kauniisti koulukiemuroita. Yllätyksekseni C oli varsin rauhallinen ja keskittyi. Olihan se ollut juoksutettuna kuluneena viikolla mikä auttoi kyllä. Tein kevyen treenin ja hain lähillä rentoutta ja letkeyttä.

Chica on saanut tehdä hyvin monipuolisia treenejä: maastoilua, koulutreeniä, puomitreeniä, laukkatreeniä ja myös esteitä. Kuntoahan tässä saa ja ollaaankin pyritty nostamaan. Lihakset on onneksi ihan hyvin pysyneet ja C:llä on motivaatio ollut treeneihin kohdallaan. Perjantaina Amy piti meille estevalmennuksen, jossa mentiin kolmen esteen linjaa. Ensimmäinen oli yhden laukan väli, seuraava neljän, jonka jälkeen oli kavaletti minkä kautta tehtiin vaihtoja. C meni kivasti, olin laittanut gramaanit vain varuiksi, koska esteet oli ensimmäiset pitkään aikaa ja pari päivää aiemmin oli se olut varsin energinen puomeilla.
 

Perjantaina tuli myös itse rikottua oma treeniennätys - 11 hevosta, joista 5 oli estevalmennusta. Olin edellisenä keskiviikkona menyt ensimmäiset estetreenit Gringolla, jonka osan saattavatkin muistaa. Kyseinen jättiläinen oli ensimmäinen hevonen, jolla kilpailin täällä ja menin myös ensimmäiset arena eventing-kilpailut. Aikaa oli kulunut reilu vuosi hänellä hyppäämiestä ja omakin 3 estetauko tässä lomalla tuntui. Kuitenkin G oli niin mukava hypätä ja mentiinkin lopuksi noin 120cm estettä. Perjantaina treenit meni varsin ailahtelevasti - Chica ja Desi tuntuiavat hyviltä, pari muuta hieman haparoivilta ja viimeinen taas hyvältä. Itseään sai muistutella miten sitä kannattaisikaan mitäkin hevosta ratsastaa väleihin. Siinä tuli iso vaihtelu tiheästi kipittävästä hevosesta jättiläiseen, jonka laukka on hyvin suuri.

"Power, not speed"

Helposti treeneissä meinaan korjata liikaa laidasta toiseen laitaan - jos tulen liian suuresti sisään ja haluan korjata sen pienemmäksi saatan ottaa laukkaa liikaa pois ja tulla liian piensti. Sama toisinpäin. Mitä tässä saa harjoitella on muutosten tekemistä pienemmin. Toisesta pahasta toiseen pahaan ei ole kaikkein kannattavinta, vaikka niistä oppivatkin niin hevonen, kuin ratsastajakin.


Huomenna mennään kisoihin, jonne en tällä kertaa ota Chivaa mukaan. Haluan ensiksi saada tehtyä muutaman ratatreenin ja saada palaset kohdilleen kunnolla. Toivottavasti teidän viikkonne on alkanut hyvissä merkeissä!

1 kommentti:

  1. Kiva postaus taas :) miten Englannissa kerrotaan hevosten koulutustaso koulun osalta ja esteiden? Mitkähän siellä mahtaa olla ne kouluratsastusluokat? Jossain kirjassa tais olla että on 7 tasoa ennen fei luokkia

    VastaaPoista