tiistai 8. toukokuuta 2018

Uusi hevonen - Englannissa!

Otsikko kertookin jo mistä tämä postaus tulee sisältämään. Blogissa on eletty hetken pientä hiljaiseloa  koska olen ollut monen asian äärellä. Yksi niistä on ollut tämä, jo pitkään suunniteltu ja harkittu - hevosen hankkiminen. En ole viitsinyt tänne aiemmin kirjoittaa tästä, koska mikään ei ole ollut täysin varmaa. Nyt kuitenkin on tullut aika, kun voin tästä myös teille kirjoittaa! 


Derrynavogey twilight, "Chica"  on 6-vuotias Irlanninpuoliverinen tamma, joka on arviolta noin 167cm säkäkorkeudeltaan. Se on sisäänratsastettu vasta viimevuonna, koska aiemmassa paikassa, sille ei ole ollut niin paljon aikaa ja sen on annettu kasvaa rauhassa. Tästä huolimatta se osaa jo nyt todella paljon ja omistaa todella hyvät aivot (oppii nopeasti, ei pelkää oikeastaan mitään ja olenkin sanonut sen olevan "vanha" henkisesti). Esteillä se on todella varovainen, ei kyttää mitään ja omistaa paljon scouppia. Jokaisella kerralla mitä olen sillä hypännyt, se on mennyt jokaisen uudenkin esteen ilman mitään katsomista tai epäröintiä. Olen työskennellyt C:n kanssa noin muutaman kuukauden nyt yhteensä ja se on jo nyt kehittynyt paljon. Lihasta se saa vielä saada paljon lisää, joka tulee kyllä muuttamaan paljon. Lihasmassan määrästä oikeastaan huomaa, että kovaa treeniä ei ole takana vielä kovin pitkää aikaa. Selkään, pakaroihin ja kaulaan saa aikalailla massaa ja voimaa saada lisää, mutta uskon niiden aika nopeasti sieltä alkavan vahvistumaan.

Luonteeltaan C on todella rauhallinen, eikä paljoa stressaa mistään. Laittaessa ja karsinassa se lähinnä vain syö tai oleskelee. Se muistuttaakin aika paljon Barbia, mikä varmasti onkin yksi niistä syistä miksi siihen heti ihastuin. Barbin tavalla sillä on kapasiteettia, liikettä ja se haluaa miellyttää ratsastajaansa. Se on kuitenkin myös suhteellisen leikkisä luonteeltaan ja kaipaa myös paljon läheisyyttä ja rapsutuksia. Se kuuntelee ratsastajaansa, lähtee esteellä mistä pyytää ja odottaa hyvin. Koska kilometrejä ei ole vielä paljoa takana niin toki myös oppimistakin riittää. Vielä olen keskittynyt sen kanssa lähinnä hyvän rytmin löytämiseen, hyvän moottorin luomiseen ja kokoamiset ja muut on vähemmällä. Haluan edetä sen kanssa tasaisesti sitä kuunnellen, enkä lähteä vaatimaan liikaa.

Treeneissä olen mennyt paljon puomitreeniä ja olen ollut sen kanssa muutaman kerran estevalmennuksessa. Ollaan menty noin metrin tehtäviä ja C hyppää aina niin varovaisesti. Minulla on siltä vielä opittavaa, koska joskus meinaan koota sitä turhaa ennen estettä, kun vielä ollaan kuitenkin siinä vaiheessa, että nyt vaan sujutaan. Kun sujuminen on helppoa voidaan alkaa ottamaan jarruja enemmän käyttöön. Esteillä se on suorittanut hyvin niin vettä, kuin täytteitäkin, eikä se paljoa välitä mitä sen eteen laittaa. Moottori on vain ensin luotava.


Chica tuli tosiaan meidän tallillemme myytiin/ratsutukseen vuoden alkupuolella ja sillä aloinkin päivittäin menemään. Tykästyin siihen melkeinpä välittömästi, vaikka voimaa sillä ei ollut vielä paljoa tehdä pitempää treeniä. Kerkesin menemään sillä noin kuukauden, kun se lähti takaisin omalle tallilleen. Päivä oli itselleni haikea ja luulin, että en siihen enää törmäisi. Kuitenkin yhtenä päivänä vajaa kuukausi myöhemmin näin tutun pään tulevan karsinasta pihalle talliin ratsastettuani. Nyt Chica oli tullut kunnolla myyntiin ja pitkän harkinnan jälkeen ilmoitinkin olevani kiinnostunut sen ostamisesta. 

Harvoin sitä tulee tilaisuutta ratsastaa ja tutustua hevoseen näin pitkän ajan sisällä ennen ostamista. Olen kerennyt näkemään millainen C on päivittäin ja miten se vastaa oppeihin. Se on ollut vain positiivinen yllättäjä, aivan kuten Barbikin. Eläinlääkärintarkastuksen jälkeen tehtiin viimeiset sopimukset ja C oli siirtymässä minun nimiini. Olo oli uskomaton ja edelleen minun on sitä vaikea tajuta. Minulla on viimein oma hevonen täällä.


Tavoitteena minulla on C:n kanssa kilpailla esteitä ja mahdollisesti myös kenttää tällä kaudella. Ensin on vain päästävä tekemään kunnon ratatreeniä ja menemään enemmän maastoesteille, joilla C itseasisssa oli ensimmäistä kertaa eilen! Mentiin läheiselle maastoestepaikalle ratsain ja C (edes maastoilua ei takana) meni, kuin olisi aina mennyt maastossa. Alkuun mentiin toisen hevosen perässä ratana esteitä, joille C oli niin innolla menosssa. Myös isohkot harjat,portaat, vedet, talot jne sujui ongelmitta. Olin niin onnellinen ja kuin puulla päähän lyöty - olen taitanut ostaa kenttähevosen! Se hyppäsi kaikki samat, kuin monta vuotta kokeneemmat ja laittoi ne tuntumaan helpolta. Lopuksi väsymys vain iski ja toiset portaat jäivät seuvaan kerran projektiksi. Muutamat naarmut tuotiin mukana, mutta nekin olivat vain pieniä onneksi ja paranevat nopeasti. Nyt se vain kaipaa lisää voimaa ja kestävyyttä. Tulen luultavasti tässä ajan kanssa myös kokeilemaan eri 'ruokavalion' ja määrän vaikutusta, koska energiaa se tarvitsee päästäkseen kehittymään.

Täällä meillä on myös hyvät apujoukot - monta osaavaa valmentajaa päivittäin lähellä, upeat treenimahdollisuudet, kivenheiton päässä monesta treeni paikasta (niin este, kuin maastoeste) ja mahdollisuudet myös laukkatreeneihin pellolla sekä maastoiluun. Ensiaskeliahan tässä vasta mennään ja tullaan molemmat oppimaan paljon. Tuntuu vain niin hyvältä, enkä voisi olla onnellisempi

Loin muuten hevosille omistetun ig:n viimein, josta pääsee lähemmin seuraamaan meidänkin treenejä ja arkea Chican kanssa. Jos siis meidän matka kiinnostaa kohti kisakenttiä ja muutenkin omia treenejäni täällä Englannissa - @beedaequestrian voi otta seurantaan.


Uskon tämän postauksen jättäneen vielä kysymyksiä, joten ajattelin teidän voivan tähän kommenttikenttään niitä heittää. Voin sitten tehdä erillisen postauksen, johon niihin vastailen ja samalla Chicakin tulee tutummaksi täällä. :)

Tästä alkaa meidän yhteinen taival.

7 kommenttia:

 1. Oon niin iloinen siitä, että oot saanut oman hevosen! Onnea sulle tulevaan C:n kanssa! :)
  Mutta niitä kysymyksiä;
  - Kustannatko C:n asumisen tällä hetkellä itse?
  - Oletko tuomassa C:n jossain vaiheessa Suomeen?
  - Onko C matkustanut ikinä toiseen maahan?
  - Millainen C:n suku on?
  - Miksi sä oot nyt Englannissa? (Hyppäsin blogisi menoon mukaan vasta tämän postauksen myötä)

  VastaaPoista
 2. Onnea hepasta! On tosi nätti :)

  VastaaPoista
 3. Upean näköinen hevonen! Ulkonäöllisesti tää vastaa juuri mun unelmahevosta :D Onnittelut uudesta hepasta!

  VastaaPoista
 4. Onnea hienosta hevosesta! Onko tämä siis irish sport horse, mitä nimiä sillä on suvussa? Kauanko olet ajatellut vielä viettää Englannissa/nykyisessä paikassa?

  VastaaPoista
 5. Miten ajoitat nyt työn ja Chican? Kuinka usein treenaat C:llä? C:n plussat ja miinukset? Miten C muistuttaa toisia hevosiasi/mitä yhteistä niillä on, jos on? Millainen C on ratsastaa ?

  VastaaPoista