torstai 7. joulukuuta 2017

Joulukalenterin 7. luukku - My Day: valmentajana ja valmennettavana

Joulukalenterin luukku numero 7 tulee sisältämään oman eilisen päiväni - tervetuloa siis Beedan suhteellisen kiireisen päivän tapahtumiin!

KLO: 5:43 Herätys
Aamut on yksi oma lemppari (ja joskus inhokki) asia päivässä. Nautin siitä, että pystyn näiden kiireisien päivien aikana ensin ottamaan rennosti, olemaan vain itseni kanssa ja herätä kunnolla päivään ennen töiden alkamista. Olenkin yli 30 minuuttia muita aiemmin ylhäällä, joka on hyvää aikaa minulle katsoa esimerkiksi elokuvaa tai sarjaa, kirjoittaa tai muuten vain hengailla. Yleensä rutiini menee näin: nousen ylös ja suuntaan keittiöön heti tekemään kahvin sekä aamupuuron. Vien nämä huoneeseeni, menen pesemään kasvot yms, puen ja alan syömään sekä katsomaan sarjaa tai mitä nyt ikinä siinä samalla. Jos heräisin puolituntia ennen töitä olisin varmasti paljon stressaantuneempi ja siksi olenkin tykästynyt tähän rutiiniin. 

Klo: 7:00 Työt alkaa, aloitan ruokkimaan kaikki hevoset

Yleensä niinä aamuina, kun en ole todella kiireinen hevosien ratsuttamisen kanssa kerkeän hyvin ruokkimaan hevoset. Tämä vie kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia ruokkia kaikki tallit mikä ei ole sinällään pitkä aika. Hyvin on näiden päivien aikana painunut mieleen jokaisen hevosen ruokamäärät ja muut - tosin listan muuttuessa tuleekin muutama päivä olemaan jälleen pientä painimista.


Klo: 7:45 Hevoset ruokittu, etsin kypärän yms. valmiiksi

Klo: 8:10 Ensimmäisen valmennuksen pitäminen 

Tänään olin jälleen mukavassa valmentajan roolissa, enkä aloittanut omia päivän hevosiani heti aamusta. Pidin tämän tunnin isommassa juoksutuspaikassa, pyöröaitauksessa. Olin kerran aiemmin opettanut tätä henkilöä ja oli mukavaa huomata jo nyt pientä kehittymistä. Vaikka ympärillä oli kolisevaa traktoria ja liikkuvia hevosia niin tunti meni varsin mukavasti. 


Klo: 8:45 Ensimmäiseen Markin valmennukseen hevosen laitto ja verkkaamaan meneminen

Heti pitämäni tunnin jälkeen suuntasin laittamaan oman kypärän päähän ja ensimmäisen hevoseni valmiiksi. Kyseessä oli aina yhtä hurmaava ja ihastuttava S. Tuulinen sää ja eilisen kevyt päivä toivat mukanaan omaa maustettaan ja S oli varsin "virittynyt" tunnelmaan. Aluksi koikkaloikittiinkin aina välillä pieninä pompauhduksina, mutta alkuverkkojen jälkeen tasoittui meno melkeinpä välittömästi. Aloitettiin valmennus tulemalla 3-4 askeleen puomeja (odottava 4 tai sujuva 3) ja sain ratsastaa S:sää melkein normaalia enemmän eteenpäin. Alussa oli myös kaksi puomia, jotka olivat varmistamassa hyvän käännöksen puomeille. Se oli tiukahko heti kulman jälkeen, mutta ei mitenkään mahdoton. Tultiin alkuun kolmea ja sain keskittyä hyvään ja tehokkaaseen laukkaan heti käännöksessä. Muutaman kerran jälkeen S alkoi selkeästi olemaan paljon nopeampi avuille ja tultiin sitten neljällä. Oikealta tullessa sain tasapainottaa vasemmalta puolelta paljon enemmän, että vas. lapa ei kaatuisi mitenkään puomilla ja laukka vaihtuisi. Asetinkin alussa jopa hieman enemmän vasemmalle ja S suoristui hyvin parin kerran jälkeen.

Neljällä laukalla tultiin pari kertaa ja sitten palattiin kolmeen. S suoritti tehtävän hyvin ja huilin jälkeen alettiinkin hyppäämään. Käännös oli edelleen samanlainen, jopa hieman tiukempi ja puomit olivat jälleen johteina. S hyppäsi hyvin ja etäisyydet osuivat kohdilleen. Kerran ennen puomia päästin S:n laukan liian pieneksi ja jouduin korjaamaan sujumalla enemmän puomilta esteelle. Mark sanoi tämän olleen hyvä korjaus ja seuraavalla kerralla sain korjattua alun paremmaksi. Tultiin pystylle muutaman kerran molemmista suunnista ja sitten jatkettiin okserille. S jatkoi hyvää suorittamista ja saatiin kehuja S:n kehittymisestä. Kuten Mark tunnilla sanoi - Tärkeää on tehdä hyvä käännös, tasapainottaa ja suoristettua antaa hevosen edetä, jolloin laukka on hyvä jo ennen puomia ja tehtäväkin on näin helppo. Aivan sama esteiden kanssa radalla. 
Klo: 9:55 Toiseen Markin estevalmennukseen meneminen ja verkkaaminen

Toiseen valmennukseen menin 5v. hevosella, jolla aloin vasta vajaa vikko sitten menemään. Tämä hevonen on oikealta puolelta hieman banaanina helposti ja olenkin työskennellyt sen kanssa saadakseni sen suoremmaksi ja tasapainoisemmaksi. Se on jo nyt alkanut tuntumaan paljon paremmalta, joten toivotaan tämän kehityksen jatkuvan. Se on vielä hyvin voimaton ja laukassa se saattaa etenkin vasemmassa kierroksessa vaihtaa laukkaa. En ollut sen kanssa oikeastaan tehnyt aiemmin kunnon puomitreeniäkään, joten en osannut oikein tietääkään mitä olisi luvassa. A tuntui jo alussa hyvälle ja se liikku hyvälä fiiliksellä. Puomitehtäväkin sujui moitteetta ja A:lla on aika hyvä laukka muutenkin sujua. Puomien jälkeen tultiin esteelle ja A yllätti minutkin positiivisesti tekniikallaan. Vasemmalta tullessa se saattoi puskea hieman oikealle kääntyessä ja jouduinkin tasapainottamaan sitä paljon enemmän tässä suunnassa. Lopuksi tultiin okserille ja tällekkin tultiin ongelmitta. Lopuksi Mark kehuikin A:n näyttävän hyvältä, rennolta ja että olin tehnyt sen kanssa hyvää työtä. Lisäksi oma hyppäämiseni on kuulema hyvä, joten ei varmaan tarvi sanoa, että hymy oli aikalailla korvissa koko loppupäivän. 

Klo: 10:50 Toisen valmennuksen pitäminen

Valmennuksen jälkeen vaihdoin kypärän pipoon ja menin pitämään valmenusta ulos. Työskenneltiin samojen tehtävien parissa, kuin Markin valmennuksissa eli luvassa oli alkuun paljon puomityötä. Olin pitänyt näille henkilöille myös kerran aiemmin tunnin ja siitä olikin hyvä jatkaa. Lopuksi tultiin esteelle ja haettiin hyvää rytmiä. Oli ihanaa kuulla positiivista palautetta tunnin jälkeen ja myös kehittymistä oli taas havaittavissa. Ei sitä sanoilla osaa kuvailla miten onnelliseksi voikaan tulla vain muutamista ihanista sanoista.


Klo 11:20 Päivän kolmannen hevosen(ponin) treenaaminen

Tunnin jälkeen jälleen kypärä päähän ja hevosen selkään, tässä tapauksessa ponin. Työskentelin tämän kanssa enemmän siirtymisien parissa ja haettiin hyvää ja tehokasta rytmiä laukassakin. Mitään erittäin rankkaa treeniä ei tehty, koska aikataulu oli muutenkin jo hyvin tiukka. 30 minuutin treenin jälkeen oli seuraava hevonen odottamassa ja onneksi oli apureita, jotta pääsin jatkamaan suoraa sen selkään.

Klo: 11:50 Neljännen hevosen treeni

Seuraavan hevosen kanssa tein töitä paljon väistöjen merkeissä. Tämä on yksi vanhemmista kenttähevosista, jonka kanssa mennään treeneissä vähän kaikkea. Kokemusta ja taitoa löytyy sekä luonne muistuttaa ajoittain hyvinkin paljon Essiä. Tuuli ja muu härdelli toivat tähänkin treenin oman juttunsa ja jouduin tekemään paljon enemmän töitä saadakseni sen rennoksi ja kunnolla keskittymään tehtäviin. Lopuksi oli alla paljon rennompi (ja hikisempi) hevonen siihen oli hyvä päättääkkin. 


Klo: 12:30 Viidennen  hevosen treeni

Tämä hevonen on vasta hiljattain tullut takaisin treeniin, joten luvassa oli rennohko treeni. Menin lähinnä läpi askellajeja, tein jumppailuita ja pieniä väistöjä. J oli hyvän tuntuinen ja sopivan vireä koko treenin ajan. Sen kanssa on aina muutenkin mukava työskennellä, koska se todella haluaa aina miellyttää ja taitoakin löytyy.

Klo 13:10 kuudennen hevosen kevyt treeni

Jatkettiin tällä kevyellä linjalla tämänkin hevosen kanssa. Ulkokentän ja maneesin ollessa ruuhkaisia päädyin menemään yhteen meidän isompaan pyöröaitaukseen. Tällä hevosella löytyy poweria ja intoa välillä liikaakin, mutta mitenkään vallaton se ei kuitenkaan ole. Pyöröaitauksessa ei niin kovin jännittäviä treenejä pääse tekemään, joten lähinnä taivuttelin, tein siirtymisiä askellajien sisällä ja hain rennohkoa menoa ja meininkiä. 
Klo: 13:50 Lounas


Klo: 15:10 Uuden ponin treenaaminen

Eilen illalla meille saapui uusi poni, jonka pääsinkin testaamaan ja treenaamaan. Yleensä en jatka ratsastamista lounaan jälkeen, mutta omien tuntien ja kiireiden vuoksi jäi pari hevosta myöhemmälle. Muistin tässä myös miksi en lounaan jälkeen niin nauti ratsastamisesta - vatsa täynnä ja ruoka vasta sulamassa. Alkuun olikin olo hieman tukala, mutta nopeaa se siitä unohtui ja meni pois. Poni oli oikein mukavan tuntuinen ja tein sen kanssa vähän kaikkea kentällä. Alkuun uusi paikka toi omaa jännitystään, mutta iästään huolimatta oli tämä nuori herra kovin lungi. Puomitehtävässä huomasi kuinka laaja skaala ponilla on laukassaan, eikä kolmen laukan puomitkaan tuntuneet misssään. Oli varsin ilo työskennellä näin mukavan fiksun nuoren kanssa.

Klo 15:45 Kahdeksannen ja viimeisen hevosen treeni

Viimeiseki, mutta ei vähäisemmäksi oli minulla yksi oma vakituinen treenattavani 6 v. Yleensä tämä herra on nykyään kovin mukava ratsastaa ja se omistaa isot liikkeet. Tänään oli jostain syystä poweria hänelläkkin normaalia enemmän ja ajatus 20 minuutin kevyestä treenistä vaihtui reilun puolentunnin tehokkaammaksi treeniksi. Tulin myös tämän kanssa puomitreeniä ja sillä saatiinkin ylimääräisiä virtoja pois. Lopuksi oli alla jälleen rennompi, taipuisampi ja letkeämpi hevonen, joka keskittyi kunnolla tehtäviin.

Klo 16:20 Hevosten ruokkiminen, ruokien hakeminen

Muiden tyttöjen laittaessa viimeistä hevostani pois aloitin itse ruokkimaan hevosia. Iltaisin hevoset saavat myös lisäravinteita ruokaan, joten aikaakin menee enemmän, kuin aamulla. Hain myös varastosta lisää ruokaa eri talleihin ja hevoset tiesitävät kyllä, että nyt on ruoka 20 minuuttia myöhässä. 

Taikakauhan kanssa kohti missiota: nälkäisten hevosten taltutus ruualla


Klo 16:55 Ruokasankojen täyttö huomiselle ja muut pienet työt

Ruokinnan jälkeen oli luvassa astioiden täyttö ja kuljetus oikeille paikoille. Myös lisäravinteet tuli täytettyä ja samalla tallikissat ruokittua.

Klo: 17: 30 Töiden 'loppuminen'

Klo 18:10 Yhden valmennettavan hevosen purkaminen

Mark oli opettamassa vielä kaksi tuntia meidän lopetettua, joten jaettiin hevoset keskenään. Myöhälle päivä ei onneksi tänään mennyt ja hevosen purkuun sekä pesemiseen ei kovin kauaa kulunut. 


Klo 19:40 suihku ja vaatteiden etsiminen huomiselle

Yleensä menen melkeinpä heti töiden jälkeen suihkuun, koska on koko päivän hikoillut ja ollut hevosten karvoissa. Tänään aloitin kirjoittamaan kuitenkin ensin tätä postausta ja sitten vasta suuntasin suihkuun. Vaatteet olen ottanut tavaksi laittaa valmiiksi, koska aamulla on sitten kaikki niin paljon helpompaa, mukavempaa ja nopeampaa. 


Klo 20:00 postauksen viimeistely, linnan juhlien katsominen ja kaverien kanssa oleminen 

Hyvä tapa päättää päivä on ehdottomasti rennosti ottaminen ja ystävien kanssa oleminen. Yleensä menen nukkumaan 9 jälkeen, toki vaihdellen myös menojen mukaan. 7-9h tunnin yöunet ainakin pitävät minut kasassa ja liikkeessä, kun päivät ovat rankkoja.


Toivottavasti tykkäsitte tästä pienestä "Mun päivä"-koosteesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti