keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Lisää ratsutettavia päiviin

Hei ja ihanaa alkanutta viikkoa!

Englanti on viimein saanut maistiaisen talvesta ja joulun tulemisesta, kun muutama päivä sitten tännekkin saapui...lunta! Kyllä, sitä ei ole täällä Englannissa vielä aiemmin näkynytkään. Lumisade tosin kesti vain pienen hetken ja se oli poissa yhtä nopeasti, kuin oli saapuikin. Voitte kuvitella miten tuo lumisade sai minut juhlatuulelle ja miten siitä tulikin vielä kotoisampi olo. En ollut ainut jonka lumi yllätti, mutta taisin olla ainut jonka se yllätti vain positiivisesti haha. Sain nautiskella tästä Suomen tuulahduksesta treenaamalla ulkokentällä ja ihaillen noitaa vaaleita hiutaleita kaikkialla. Päivän mittaan tuli ihana aurinko taas takaisin ja ei tosiaan mennyt kaukaakaan, kun kaikki oli taas kesäistä.


Viime sunnuntaina oli luvassa aikaisempi herätys, kun ensimmäinen estevalmennukseni alkoi 6. Heräsin siis 4:45 ja menin laittamaan hevosta valmiiksi puoli 6 maissa. Ensimmäisessä valmennuksessa menin isolla 6-vuotiaalla hyvin pitkä jalkaisella ja runkoisella ruunalla, jolla riittää kyllä kapasiteettia, mutta opettelee vielä käyttämään kunnolla koko kroppaansa hypyissä. Alkuverkkojen jälkeen alettiin tulemaan yksittäisinä ja sitten ratana. Ykköselle oli suhteellisen tiukka käännös maneesioven päädystä, mutta aikaa oli kyllä hyvin suoristamiseen ja esteelle valmistautumiseen. 1-2 linjalle tuli 3 suhteellisen sujuvaa laukkaa, Vihreille tuli kaksi ja neloselta puomille 3. Tämä hevonen on etenkin hiljattain kehittynyt hurjasti ja se onkin yksi suosikki treenattavistani nykyään. Saatiin hyviä hyppyjä alle ja reilu 110cm radallakin oli rytmi hyvä ja etäisyydet sopivat. Tämä olikin varmasti yksi parhaimmista valmennuksistamme yhdessä.

Tässä välissä menin muutaman koulutreenin ja sitten mentiin ulkokentällä yksi estevalmennus. Tällä kertaa alla oli yksi vahemmista kenttähevosista, joka muistuttaa luonteeltaan hieman Essiä. Se on hyvin mukava, mutta pippurinen pienehkö hevonen. Alkuun tultiin puomeja kolmella laukalla ja siitä jatkettiin edeten esteille. Valemennus meni mukavasti ja keskityin jälleen enemmänkin omaan yläkroppaan, että olkapäät pysyvät taaempana ja näin käsi rennompana edessä. Tuo tuli yhdellä valmennuksessa niin ihanana ahaa-elämyksenä, kun pienellä hionalla omaan olkapäähän tuli meno niin paljon helpommaksi ja paremmaksi. Tmän valmennuksen jälkeen menin jälleen muutaman koulutreenin väliin  ulkokentällä.

Viimeisen päivän estevalmennuksen menin  'omalla' herra 6-vuotiaalla, joka on kehittynyt myöskin niin paljon muutamien viikkojen aikana. Tämä hevonen on muutenkin sellainen, jonka melkein jokainen haluaisi itselleen. Se on luonteeltaan niin hurmaava, aina valmis oppimaan ja antaa anteeksi virheet, jos niitä tulee. Valmennus meni samalla tavalla, kuin ensimmäinenkin, tosin S oli tänään todella virkeä ja iloissaan pomppi jo ennen esteitä. Se ei ollut päässytkään hetkeen esteille, joten olihan sen riemu ihan ymmärrettävää. Olen päivien aikana monesti ratsastamassa S:sää yksin, koska monesti jätän sen viimeiseksi listallani. Miksikö? Se nyt on vain sellainen hevonen, jonka kanssa olen yksin alusta asti työskennellyt ja se on aina niin mukava treenattava, että siihen on hyvä päättää päivän treenit. Snapissa meitä seuraavat ovatkin tähän herraan varsinkin tutustuneet..se on melkein koko "shown" tähti. :D Amy ei siis myöskään ollut hetkeen S:sää nähnyt ja kysyinkin lopussa mitä mieltä hän siitä nyt oli, "aivan, kuin eri hevonen". Tähän valmennukseen olikin hyvä lopettaa päivän treenit ja jatkaa muihin töihin.


Otsikko jo paljastaakin asian mihin seuraavaksi tullaan. Olen nyt saanut parin päivän aikana muutamia uusia nuoria treenattavakjsi. Meiltä on lähdössä yksi hevosista Thaimaassa oleviin kisoihin, jotka ovat tavallaan niiden 'olympialaiset'. Kaverini menee siis sinne kenttäkisoihin ja täältä lähtee mukana kaksi muuta hoitamaan hevosta, jotka ovat itseasissa minun lisäksi ne, jotka enemmän päivissä ratsastavat. Yksi näistä hevosista on 4-vuotias ja aika vihreä vielä. Se on ollut kyllä treenaamassa myös maastoesteitä ja esteitä muualla, mutta on vielä työtä vaativa. Olenkin tästä varsin otettu ja innoissani, koska on mukava päästä opettaamaan ja samalla oppimaan jälleen itsekkin lisää. M on luonteeltaan mukava, mutta varsin herkkänahkainen ja välillä nuorten tapaan kuulema jääräpäinen. Ensimmäisellä päivällä menin yhdessä Amyn kanssa ja sain siinä samalla muutamia vinkkejä, joita hyödyntää. Toinen on puolestaan muistaakseni 5-vuotias hyvin solakka ruuna. Mukava ratsastaa, mutta osaa olla myös hyvin vaativa halutessaan. Sen kanssa pitää aiankin mennä enemmän positiivisen palautteen kautta, kuten normaalisti teenkin muidenkin kanssa. Oikealle se on hieman banaanina helposti ja vaati myös paljon voiman saamista takaisin.

Eilen tein toista kertaa treenit näiden nuorien kanssa ja nappuloita oli jo nyt enemmän. Jokainen hevonen toimii niin erilailla ja nuorten kanssa toimiessa saattaa joskus nappulat pomppia paikoista toisiin. Ollessani tämän 4-veen kanssa ulkokentällä treenaamassa tajusin valinneeni ehkä huonoimman ajan, koska myös lännenratsastajia oli kaksi juuri samaan aikaan siellä. Jo vanhemmille ja kokeneillekkin hevosille saattaa lännenratsastajien treenit olla pieni shokki (paikallaan nopeasti pyöriviä hevosia, laukasta äkkipysähdyksiä, kiliseviä rissoja ja varusteita..) niin voitte kuvitella tilanteen nuoren ja vihreän hevosen kanssa. Stressasinkin varmaan melkein itse enemmän kuin M, koska olin jo aiemmin kuullut, että tämän 4-veen kanssa on enemmän menty yksin ja rauhassa. M käyttäytyi kuitenkin todella fiksusti ja ei paljoa piitannut näistä erikoisista hevosista. Kertoessani myöhemmin muille tilanteesta olivat vastaukset "oho, eikä!","vautsi" aika paljon puhuvia. :D


Tänään sain näiden kahden lisäksi vielä kaksi nuorta lisää, jotka taitavat olla nyt 5 ja 6-vuotta. Toinen on vasta palannut treeniin ja siksi ei treeniaika ole vielä 15-20 min pidempi. Tämän kanssa meni kyllä kaikki ihan hyvin ja olin joskus aiemminkin tällä mennyt. 6-vuotias on varsin kiinnostava ja hauska luonteinen ruuna, joka omistaa aikamoisia superman-hyppyjä esteillä ( se todella näyttää siltä, että huutaisi "superman" joka hypyssä ja nakkaa etujalat korkealle eteen). Tämän kanssa saa itse käyttää aika paljon jalkaa ja samalla nostattaa etuosaa. Menin paljon ympyröillä ja tein paljon siirtymisä, joista oli hyvä jatkaa laukassa työskennelen. 4-vee ja solakka 5-v olivat tänään myös ihan kivoja mennä. Nyt sain mennä yksin rauhassa ulkokentällä ja keskittyä kunolla treeniin. 4-veen kanssa on ajatus enemmän mennä suorilla urilla ja saada sitä suoristumaan lisää. Tein sen kanssa kuitenkin väliin myös ympyrätreeniä ja paljon siirtymisiä. Kyllähän siitä löytyy vielä paljon opittavaa, että pääsee kunnolla samalla aaltopituudellem mutta hyviä askelia ollaan jo nyt otettu.

Vaikeaa uskoa, että vain muutaman päivän päästä alkaa joulukuu! Minulla on pieni yllätys myös tänne blogin puolelle, jota olen tässä muutamien viikkojen aikana suunnitellut. ;) Toivottavasti teillä on alkanut viikko kivasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti