maanantai 15. toukokuuta 2017

Kansainväliset kenttäkisat Englannissa [+koostevideo]

Kuinka monta kertaa olette olleet kenttäkisoissa, jossa joudut matkustamaan välejä erillisellä "autolla" ja jossa kojuja on niin paljon, että meinaat eksyä? Niin. Itse pääsin nauttimaan vapaastani kaikkein isoimmassa kisapaikassa missä olen täällä koskaan ollut.Vapaapäivinä sitä yleensä suunnittelee pitkän 6 työpäivän jälkeen vaan ottavan rennosti, nukkuvan hieman kauemmin ja nauttia vaikka elokuvista. Näin ei kuitenkaan kulunut minun lauantaini, jonka aloitin jo heräämällä kello 5 ja laittamalla itseni valmiiksi lähtöön. Mark, Tanya ja muutama muu oli lähdössä isoihin kenttäkisoihin Chatsworthiin, joka sijaitsee parin tunnin päässä. Kilpailut olivat merkittävät ja palkinnotkin suuret. Itse nukuin puolet ajomatkasta ja paikanpäällä sain heti huomata, että nyt muuten on kisapaikalla kokoa. Jouduin ottamaan hevosautojen luota golfauton tapaisen kyydin, jotta pääsin itse kisapaikalle. Maisemat olivat upeat, lampaita näkyi joen toisella puolella, oli Chatsworthin kuuluisa linna, upeita esteitä...kaikki oli vain niin hienoa - kuin satuun olisi astunut sisään.

Kyyti saapui lähelle esteverkkaa ja erillistä este-maastoesterataa, jonkalaisen tulen ilmeisesti itsekkin menemään noin viikon kuluttua (jännittävää). Hauskaahan tässä on se, että en ole mennyt tänävuonna vielä yhtäkään maastoestettä ja kisat on vain muutamien _päivien_ päässä. Noh, onneksi hevonen on sen verran huikea, että hyvillä fiiliksillä mennään. Kiersin yhden tallin ratsastajan kanssa hänen ratansa, jonka jälkeen lähdin tutkimaan paikkoja. Kojuja oli kaikkialla, ihmisiä tuhansia, koiria, hevosia, esteitä, erilaisia ratoja ja alueita...mahdollisuudet eksymiseen oli aika taatut. Snäpissä päivitinkin vähän paikasta ja tunnelmasta. Kuvasin myös paljon eri paikoista, joista tein myös koostevideon. Oli uskomatonta nähdä ja kokea se kaikki - monia hyvin kuuluisia kenttäratsastajia, jotka olivat useat Markin lisäksi olleet myös olympialaisissa. Oli mielenkiintoista nähdä heidän ratsastustaan livenä ja olla mukana taputtamassa yleisössä. Varsinkin Markin kouluradan näkeminen Flickan kanssa ja hänen mentyä sillä hetkellä johtoon sai minut niin onnelliseksi. Kaikkien niiden upeiden suoritusten jälkeen oli vain sanaton jo valmiiksi. Sitä fiilistä on vaikeaa edes kuvailla mikä silloin oli - se oli uskomatonta. 


Kiersin melkein kaikki kaupat läpi, löytäen tosin vain muutaman asian - kaksi hupparia ja kaivatut uudet hanskat. Ilma oli lämmin ja aurinkoinen, vaikka tuuli veikin lämpöä pois. Alkuun olin katsomassa hetken esteratoja, siirryin kouluradoille, joista jatkoin maastoesteille ja tätä kierrosta jatkoin. Maastoesteet olivat upeasti suunniteltuja ja kauniita, vaikkakin  myös todella haastavia. Yksi vesieste oli jonkin sortin "joki", jota pitkin ratsukot joutuivat menemään ja hyppäämään samalla pari estettä. Syvyyttä ei siis juuri ollut ja se oli hyvin laukattavissa. Toinen vesieste oli pienempi ja se ympäröi yhtä upeaa kivirakennusta. Toisella puolella polski esteiden vierrä myös sorsapariskunta, joita ei meteli paljoa haitannut. Menoa ja meininkiä riitti, mutta kisat oli hyvin organisoidut. Kenttäkisoissa aina sattuu ja tapahtuu ja ratsastajia tuli myös kesken radan maahan. Mitään todella vakavaa ei kuitenkaan tietääkseni sattunut, ellei yhtä hyvin poikki ja sijoiltaan mennyttä nilkkaa lasketa..


Meinasin lähteä katsomaan läheistä upeaa linnaa myös läheltä, mutta suunnitelmiin tuli pieni muutos. En olisi nimittäin päässyt takaisin alueelle, ellen olisi sitten maksanut lippua sisälle. Tulin hevosauton mukana, joten olin automaattisesti sisällä, eikä minun tarvinnut ostaa erillistä lippua. Kierros linnassa jäi siis haaveeksi, jonka toivon joskus toteuttavani. Tuon linnan historiasta olen kuullut vaan hieman ja mielelläni voisin siitä opiskella lisääkin. Täällä kaikki talot ja rakennukset ovat muutenkin omaan silmääni niin kauniita, että voisin kuvata niitä jatkuvasti. 

Katsottavaa ja tutkittavaa kuitenkin riitti ihan tarpeeksi kilpailuissakin, eikä linnan tutkiminen kauaa painanut mieltä. Ratojen katsominen ja niiden ratsastamisen miettiminen oli myös opettavaa. Itse kiinnitän ainakin huomiota paljon ratsastajan asennon. käden ja jalan muutoksiin radalla - ennen estettä, esteellä, esteen jälkeen. Myös se miten hevonen reagoi, liikkuu ja ylipäätään on radalla. Muutama hevonen jäi itselläni hyvin mieleen pitkien jalkojen ja upeiden liikkeiden vuoksi. Ratsastajia oli tullut kisoihin kaikkialta - oli mm. japanista, brasiliasta sekä yhden suomalaisenkin näin. Kuulutukset olivat kisoissa hyvin selkeät ja pysyi hyvin mukana menossa.


Kouluradan vierellä oli monitoreita, jossa näytettiin reaaliajassa tuomareiden pisteet mistäkin kohdasta. Katsojien oli siis helppo pysyä perillä tuloksista ja ratojen arvosteltavista kohdista. Koostevideolla näkyykin niitä hieman enemmän ja muutenkin pyrin siihen saada kisapäivää tiivistettyä. Päivän päätteeksi oli olo kyllä todella väsynyt kaikesta seikkailemisesta ja vähäisestä nukkumisesta. Olinkin aika nopeasti nukkumassa, kun päästiin takaisin tallille. Tuo oli silti kaiken väsymyksen arvoinen, eikä kyllä kaduta vaikken päivääni pyhittänytkään rentoutumiselle. 


Oikein ihanaa alkanutta viikkoa!

1 kommentti: