lauantai 18. maaliskuuta 2017

Miltä näyttää mun työpäivä?

Hevosten kanssa työskennellessä ei mikään päivä ole samanlainen ja aina tulee muuttujia matkaan. Eri työtehtävät aamusta karsinoiden siivoamisesta heinien jakamiseen, hevosten laittamiseen ulos, kävelykoneeseen tai valmiiksi ratsastukseen. Yleensä päivä kestää 7-17:00, mutta monesti voi mennä myös 18 tai 19 asti, jos valmennuksia on myöhään tai tulossa on kilpailut tai hevoset palaavat kisoista myöhään. Päätin käyttää esimerkkinä torstain työpäivää, joka näytti suurinpiirtein tältä:


Klo. 6:11 Herätys
Tästä on tullut minun aikani herätä ja alkaa valmistautua tulevaan päivään. Osa porukasta herää vasta 20 vaille 7, mutta itse tykkään siitä omasta ajasta olla ihan rauhassa syömässä aamiaista ilman mitään kiirettä. Ensimmäiseksi säntään yleensä pesemään hampaat ja kasvot, puen ja menen tekemään aamiaista, joka on tietenkin oma lempparini: kaurapuuroa hedelmien ja mahdollisesti pähkinöiden sekä muiden extrojen kera. Kahvia ei myöskään sovi unohtaa tai vitamiineja.

Klo 7:00 Töihin!
Mennään porukalla yhdessä talliin, joka on heti meidän oven toisella puolella. Vaatetta saa aamuisin olla hieman enemmän päällä, vaikka aika nopeasti niitä saa myös olla riisumassa töitä tehdessä. Mennään katsomaan taululta nimien takana olevat tehtävät aamulle tai vastaavasti kuullaan ne Amyltä. Talli on monessa "eri osassa" ja yhteensä niitä taitaa olla 6 päätallin lisäksi ( on myös yksi yksäritalli, jonne me emme koskaan mene). Minun työni oli tälläkertaa karsinoiden siivous ponitallissa ja lakaisu tämän jälkeen. 


Klo 8:20 Tallityöt valmiita ja muihin hommiin
Karsinat ovat valmiita ja poikkeuksellisesti aloitan jo tämän jälkeen ratsastamaan hevosia, joita on 5. Normaalisti olen ensimmäisen hevosen selässä vasta joskus 10 maissa, mutta koska en siivonnut isompaa tallia niin aikaa onkin enemmän. Välissä saatan lisäksi viedä muutaman hevosen liikutukseen tai laitumelle, joten työtehtävät vaihtuvat päivän aikana. 

Klo 8:35 Ensimmäinen ratsutus
Olen ensimmäisen hevosen kanssa jo treenaamassa kentällä ja aurinko paistaa pilvien takaa. Hevonen on hieman vanhempi ja kokeneempi sekä varsin sympaattinen tapaus. Se muistuttaa Essiä joissain kohdissa vaikkakin ei ole ihan yhtä kuumakalle. Ulkokentällä on yleensä aina vähintään 2 laukkapuomia, joiden väli on 4 odottavaa tai 3 sujuvampaa laukkaa. Nyt puomeja on kuitenkin kolme ja välit ovat ensimmäisinä odottavaa 4 tai sujuva 3 ja toisessa 3 odottavaa tai 2 sujuvaa. Aluksi teen hyvän alkuverkan, jossa haluan saada hevosen pehmeäksi ja elastiseksi. Tilaa on käytettäväksi ja laukassa pysyn aluksi kevyessäistunnassa ja annan tämän hevosen sujua enemmän ja käyttää vapaasti selkäänsä. Tämä hevonen vaatii paljon ratsastusta pohkeella ja sen kanssa teen paljon ympyröitä sekä suunnanmuutoksia, jotta se on hyvin avuilla ja taipuu joka suuntaan. Hengähdystaukojen jälkeen aloitan puomitreenit ja aina puomien jälkeen teen pysähdyksen ja tullaan toisesta suunnasta. Aluksi tulen hyvin sujuvasti ja sitten alan kokoamaan ja sitten jälleen sujutaan. Kaiken kaikkiaan treeni kestää noin 45 min ja tämän jälkeen hevonen menee pesun kautta 30 min ajaksi kävelykoneeseen.

Kentällä on ollut nyt viikon myös maastoesteitä, joita satunnaisesti hypätään

Klo 9:40-13:30 Ratsutusta
Tämä aika menee vielä satulassa ja teen kaikki treenit nyt ulkona, koska sää on niin upea. Ratsut koostuvat tänään omista vakiohevosistani sekä 3 muusta, joista yksi on entuudestaan tuntematon. On nuoria ja hieman vireitä yksilöitä ja sitten hieman kokeneempia ja vanhempia. Työskentelen paljon puomien kanssa ja käytän hyväkseni myös kouluaitoja, jotka on asetettu kentälle tulevien kilpailuiden takia. Koska jokainen hevonen on erilainen ratsastaa niin pääsee oppimaan aina lisää ja harjoittamaan myös omaa ratsastustaan niiden kanssa. Ulkokentällä olevat peilit ovat myös isona apuna ja pääsee vahtimaan omaa asentoaan ja näkemään myös hevosen liikkumisen paremmin. 

Klo 13:40 1h Lounas
Lounaan aika vaihtelee, mutta yleensä pyritään olemaan syömässä joskus 13-14 maissa. Pyrin ratsastamaan aina kaikki hevoset ennen tätä. jotta aikaa muille tallitöille jää lounaan jälkeen. Jokainen katsoo oman aikansa tullessaan sisälle ja siinä on tunti aikaa syödä sekä hieman rauhoittua. Itse olen kokannut aiempana päivänä linssikasviskeittoa ja sen lisäksi syön riisikakkuja avokadolla. Kahvikuppi ja ison vesipullon tyhjennys kuuluu myös monesti omaan rutiiniin. Päivän aikana saatan nopeasti käydä juomassa ja nappaamassa esimerkiksi rusinoita, mutta tämäkin on kiinni päivästä. 14:40-> Muita tallitöitä
Osa menee putsaamaan karsinoita, putsaamaan varusteita ja varustehuonetta, jakamaan heiniä ja muita ruokia, juoksuttamaan, laittamaan hevosia valmiiksi tai pesemään, hakemaan hevosia pellolta/viemään pellolle, vahtii kävelykoneen hevosia (vie karsinoihin tai tuo sinne) jne. Hommia riittää ja itse olen monesti hakemassa ensimmäiseksi hevosille väkirehuja varastosta, jotka tuon kahdella kuormalla eri talleihin. Tämän jälkeen putsaan kävelykoneen, joka on itseasiassa aika hauskakin homma. Lapio käteen, kävelykoneen sisälle ja sitten saakin reippailla siellä sisällä. Itseasiassa minusta jokainen työ voi olla hauskaa ja mukavaa, jos vain asennoituu oikein. 

15:40 Kenttätreeneihin menevien hokinreikien avaus ja täyttö
Seuraavana päivänä on ainakin 6 hevosta menossa treeneihin ja lauantaina (tänään) kenttäkisoihin, joten putsaan jokaisen hevosen hokinreiät sekä täytän ne pumpulilla. Kuten voi arvata ei tämä kuulu jokapäivä työhöni, mutta nyt se on osana sitä. Hevoset käyttäytyvät hyvin operaation aikana ja homma on aika nopeasti ohitse. Tässä välissä olen hakenut pari hevosta laitumelta ja putsannut niiden jalat sekä vienyt oikeisiin karsinoihin ( voin muuten kertoa, että karsinoiden löytäminen tai edes kaikkien hevosten nimien muistaminen ei ole helpointa..:D)

16:45 Tallihommia laidasta laitaan
Olen putsannut pesupaikkoja ja hevosten laittopaikkoja sekä auttanut hieman muita omissa töissään. Yleensä omien hommien jälkeen mennään auttamaan esimerkiksi varustehuoneeseen, jossa riittää tekemistä varusteiden ja loimien kanssa. Täällä tosiaan kootaan melkein  jokaiselle hevoselle ennen ratsastusta suitset kuolaimineen ja ratsastuksen jälkeen ne jätetään odottamaan iltapäivän putsausta. Varusteet pestään siis joka päivä ja tallinhevosilla ei ole erikseen omia suitsia vaan suitsia on osina hyyyvin laajasti kuolaimien ja ohjien lisäksi. Koska jokainen hevonen on täällä klipattu tulee niille laittaa varustamisen ajaksi ohuempi loimi päälle - sama homma ratsastuksen ja pesun jälkeen, ellei ole todella lämmin  ilma, jolloin ne menevät kävelykoneeseen ilman loimea. Pesutupaan viedään päivän pyykit (joita on myös senkin takia paljon, koska jokainen satulahuopa pestään käytön jälkeen) sekä puhtaat tuodaan talliin ja laitetaan paikoilleen.


17:50 Valmista!
Pihat on lakaistu, hevoset on omilla paikoillaan ja työt on meidän osalta tehty. Kaksi muuta työntekijää saattaa jäädä vielä tallille, jos edessä on hevosten valmistelua vielä kisoihin tai muuta on vielä tehtävänä, mutta ei meillä. Mennään yhdessä sisälle ja syödään porukalla keittiössä. Tämän jälkeen käyn yleensä suihkussa ja sitten voikin käyttää aikaansa miten haluaa. Yleensä olen muiden kanssa juttelemassa tai/ja saamassa lettejä päähän. Siitä on tullut aika mukavakin tapa, että vain hengaillaan yhdessä ja jutellaan kaikesta porukassa. 

20:55 Nukkumaan
Menen yleensä nukkumaan 9-10 välillä, jotta aamulla on taas riittävästi virtaa olla iloinen ja energinen. Taidan oikestaan olla täällä ainut aamuihminen, joka saattaa joskus olla ärsyttävääkin muille, kun lauleskelen tai muuten tanssin puuroa tehdessä. Viikon sisällä on aamuiset laulut jääneet kuitenkin vähemmälle, koska ääni on ollut hieman kadoksissa. Onneksi juomisen jälkeen se yleensä palailee takaisin, mutta ihan vielä ei ole kaikki energiat palanneet.

Toivottavasti tykkäsitte tälläisestä hieman erilaisemmasta postauksesta. Jos mieleen tulee jokin aihe, josta toivoisitte postausta niin kertokaa toki. Olen aivan unohtanut kirjoittaa tänne täällä olleesta kettujahdista ja muista, mutta yritän ainakin saada hieman kuvia tännekkin näkyville. :) Tämä vapaapäivä on ainakin alkanut hyvin estevalmennuksen parissa, joka meni todella mukavasti ja lopuksi pääsin hyppääämään isompiakin esteitä ja saamaan myös paljon hyviä vinkkejä.

Hyvää viikonloppua <3

4 kommenttia:

 1. Tää oli mun mielestä todella mielenkiintoinen postaus! Juuri tällaista postausta olenkin salaa toivonut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Olin halunnut jo jonkin aikaa toteuttaa tämän, mutta vasta nyt oli aikaa enemmän kirjoitella.

   Poista
 2. Olisi hauskaa kuulla, millätavoin englantilainen hevoskulttuuri eroaa suomalaisesta vai onko samanlaista! (Esim. tarhaus, hoitotoimenpiteet, ratsutus, yms.) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea ja semmoinen onkin ollut suunnitteilla! Jokainen talli on toki erilainen (niin täällä kuin Suomessakin) ja ei voi yleistää näitä talleja täälläkään, mutta voin toki omia kokemuksia ja havaintoja jakaa ilman isompia 'faktoja'. :)

   Poista