keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Mitä hevoselta tulisi tutkia päivittäin?

Meillä monella on oma/omia hevosia, joiden kanssa päivittäin ollaan tekemisissä. Ruokinta, hoito, tarhaus, siivoaminen...kaikki nämä asiat hoituvat rutiinilla, ellei hevonen sitten ole täysihoidossa, jolloin itse ei näitä suorita. Paljon puhutaan, kuinka pitäisi oppia tuntemaan oma hevosensa niin hyvin, että huomaa pienestäkin merkistä, että nyt kaikki ei ole kunnossa. Siksi tallilla käyminen ei saisikaan olla pelkää treenaamista, vaan hevosen kanssa tulisi viettää aikaa ja tutustua siihen. Luottamus kasvaa molemminpuoleisesti ja alkaa tietämään millainen se oma hevonen on, miten se käyttäytyy, miten se reagoi. Jokainen hevonen on yksilö, eikä kaikki säännöt päde kaikkiin. Esimerkkinä voisi käyttää Barbia, joka saattaa joskus vain istuakkin piehtaroinnin jälkeen hetken, mikä on sille normaalia, kun taas muille se voisi olla merkki jostain muusta.


Hevoshierontakurssilla käytiin edellisellä kerralla läpi mm. asioita, joita tulisi käydä päivittäin läpi omalla hevosella. Osa listan asioista on muodostunut jo tavaksi, eikä sitä välttämättä edes ajattele tutkimisena. Voin itse myöntää, että osa listan asioista (niitä on 18) oli itselle uusia, eikä niihin ole aiemmin kiinnittänyt samalla tavalla huomiota. Siksi koinkin ihan hyväksi myös laittaa niistä tännekkin, koska muillakin kurssilaisilla oli hämmästyneitä, vai pitäisikö sanoa valaistuneita ilmeitä tätä listaa läpikäydessä. Tässä siis hieman meidän materiaalista otteita ja omia lisäyksiä.

1: Lämpö
          -Mitattava aamuisin suurin piirtein samoihin aikoihin päivittäin. Näin tulos olisi pitävämpi ja eron voisi heti huomata. Uskon, että harva meistä mittaa hevosensa lämmön päivittäin. Ennemminkin sen mittaa vasta silloin, kun hevonen käyttäytyy oudosti tai sillä on ollut muuta vaivaa. Tämä olisi kyllä  hyvä tapa ottaa rutiiniksi, koska silloin pysyisi vielä tarkemmin perillä hevosen hyvinvoinnista. Lisäksi hevonen tottuisi kunnolla toimenpiteeseen, koska ensimmäinen kerta voi olla hevoselle vaikea.Tässä on myös muistettava ottaa huomioon, että esimerkiksi, jos hevosella on ollut yöllä loimi niin lämpö voi olla korkeampi. Myös hevosen ollessa auringossa nousee myös mittarissa lukemat. Normaali lämpö 37,5-38,5 astetta.
! Jos hevosella on kuumetta tulisi sillä olla aina yhtä kuume päivää kohden  viikko lepoa. Liian nopea harjoittelu kuumeen jälkeen voi mahdollistaa: uusiutuvan kuumeilun, bakteeritulehduksen, sydänlihastulehduksen ja muut jälkitaudit.

2:Leposyke
    -Tämän voi myös katsoa hengityksestä, eli ei tarvita mitään stetoskooppia.Kohonnut leposyke voi kertoa liian raskaasta treenistä ja huonosta palautumisesta. Lisäksi anemia ja stressi voivat nostaa leposykettä. Kovin tihentynyt hengitys voi myös olla oireena kivusta, hengitysvaikeuksista tai kuumeesta.

3:Ruokahalu
       -Syökö hevonen normaalisti vai onko ruokahalu kadonnut. Tämän huomaa kyllä helposti itse, jos ruokkii itse hevoset ja varmasti tallinomistajakin mainitsee asiasta, jos huomaa muutoksen. Muuttunut ruokahalu voi olla oire mm. vatsahaavasta, hammasvaivoista tai ähkystä.

4:Lannan näkö ja haju
   -Kitkerä ja voimakas haju voi kieliä esimerkiksi munuais-, sappi- ja virtsakivistä. Jos niiden happamuus menee vereen, alkaa se hitaasti tuhoamaan aivojakin. Siitä oireina voi olla uupumusta, masennusta, väsymystä ja muuten haluttomuutta.

5:Mieliala
      -On hyvä oppia tuntemaan hevosensa kunnolla, jolloin oppii lukemaan myös sen mielialaa. Onko se väsynyt, stressaantunut, tyytyväinen tai onnellinen. Esimerkiksi Essi voi mököttää karsinassa, jos se ei saa huomiota tarpeeksi tai se kokee muuten olonsa loukatuksi. Primm puolestaan viskoo päätään puolelta toiselle, jos jokin asia ei miellytä sitä.

Essillä on tapana joskus tökkiä kielellään seiniä, jos se on syönyt jotain hyvää tai on muuten rentona

6:Kavioiden lämpö
    -Tämä on helppo tutkia kavioita puhdistaessa tai muuten hevosta harjatessa. Lämpö voi viitata esimerkiksi kaviokuumeesta. Tämän voi kokeilla laittamalla käden kavioon, osa kavion puolelle ja hieman myös karvojen kohdalle.

7:Varvaspulssi(!)
  - 95% vika on kaviossa, jos pulssi tuntuu voimakkaana. Kyse voi olla esimerkiksi kuumeesta, paiseesta, murtumasta tai tulehduksesta. Tämä tulee kokeiltua myös rutiinina hoitaessa tai suojia laittaessa. Terveellä hevosella pulssi tuntuu vain hieman tai ei ollenkaan, normaali syke hevosella on 28–42x minuutissa

8:Vuohiset
  -  Etenkin takaosasta nämä olisi hyvä tunnustella ja tutkia. Ne joutuvat tekemään kovan työn ja voivat myös rasittua herkästi.

9:Kavionivel
   - Katsottava, että ei ole turvotusta ruunun rajassa. Jos hevonen alkaa yhtäkkisesti ontumaan ja tässä on turvotusta voi syynä olla esimerkiksi vierasesine kaviossa, kaviopaise, sädemätä, kaviorustojen luutuma tai huono kengitys. Myös kavioluunmurtuma voi olla syynä, joka onkin sitten vakavampi homma.

Klinikalla tutkitaan tarkasti hevonen ja tehdään tarvittavat kokeet. 

10:Vuohisnivel
  - Puikkoluunpää on hieman alaspäin, jos nivelessä on turvotusta.

11:Jännetuppi
  -Vuohisnivelen yläpuolella. Voimakas ruokinta voi saada aikaan myös turvotusta. Tulehtuneen  jännetupen oireina on lämpö, kipu, turvotus ja siihen auttaa monesti kylmä ja lepo.

12:Etusääri
- Rasituksen aiheuttamat luuliat. Niitä voi tulla sääreen kohdistuvista iskuista, jonka seurauksena tulee luukalvon turpoaminen ja luuliika

            "Mikäli luuliiat kasvavat suoraan säären sisäsivulle tai ulospäin, ei niistä yleensä koidu haittaa, mutta taakse- ja sisäänpäin kasvavat luuliiat voivat painaa hankosidettä ja tietää pahimmassa tapauksessa hevosen loppua. (Hevosenomistaja 4/2006.)"

13:Hankoside
  - Katsottava onko turvotusta, lämpöeroja, tuettuna sekä rentona. Hankositeen voi helposti sekoittaa  jopa luuksi, koska se on hyvin kova hevosen jalan ollessa maassa. Olisikin hyvä oppia tunnustelemaan myös omalta hevoseltaan sen jänteet.


14:Koukistajajänteet
  - Syväkoukistaja kokeillaan maassa, pinnallisen lievä revähdys voi olla maassa normaali, mutta jalan ollessa koukussa se voi reagoida. 

15:Polven pikkunivelet
   -2 riviä luita ja 3 niveltä. Keskimmäinen sekä ylin luu rasittuvat kaikkein eniten. Alimmainen luu ei juuri liiku.

16:Kinnernivelen pikkuluut
   -Kintereen pikkuluiden muutokset sekä nivelrakojen pienentyminen voivat tuntua joskus sisäalaosassa kovana turvotuksena.

17:Jänispatti
      - Takasääriluun yläosassa, näkyy sivulta katsottaessa ja on puristusarka. Myös plantaarisiteen revähdys ja limapussi voivat reagoida näin.

18:Takapolvinivelet
    - Ristisiteet voi kokeilla käden ollessa edessäpäin ja patellaan veto. Tätä ei tosin kannata tehdä kaikille, jos siellä on jo valmiiksi vaivaa.


Hevonen olisi hyvä hierottaa säännöllisesti, vammojen hoidon ja ennaltaehkäisynkin kannalta.

Näiden ohjeiden lisäksi olisi hyvä katsoa:
  •  Hevosen silmiä ja limakalvoja. Jos silmät siristävät tai vuotavat paljon paksua eritettä on syytä ottaa heti eläinlääkäriin yhteyttä. Silmässä olevat vammat ja sairaudet voivat pahentua todella nopeasti. Limakalvot katsotaan hevosen ikenistä ja niiden tulisi olla kosteat ja vaaleanpunaiset. kovin vaaleat limakalvot voivat kertoa shokista/ anemiasta. Sininen väri viestii vakavasta shokista! 
  • Imusolmukkeet voi kokeilla hevosen leuan alta - suurentunut imusolmuke voi viestiä hammasongelmista (esim. juuripaise) tai hengitystietulehduksesta.
  • Itse kannatan myös tunnustelemaan hevosen lihaksia ratsastuksen jälkeen, turvotuksen ja ison lämpöeron huomioimiseksi.
  • Tärkeänä asiana koen myös hevosen lihasten tunnustelemisen harjaamisen yhteydessä. Jos jossakin tuntuu enemmän kireyttä olisi se hyvä huomata ajoissa. Eikä vasta silloin, kun hevonen alkaa oirehtimaan esimerkiksi pukittamalla tai pitämällä päätään jatkuvasti ylhäällä ratsastaessa. Kun hevonen tulee voimakkaammaksi olisi hyvä oppia tuntemaan itsekkin lihaksiston erot. Hevosen ei koskaan pitäisi tuntua kiveltä, koska kova lihas ei saa tarpeeksi happea ja verta. Hyvä ja rento lihas on kuin taikina, jota voi muovailla ! Kireä lihas vaikuttaa aina hevosen oloon ja liikkumiseen. Varsinkin satulan kohta olisi hyvä tunnustella kevyesti ennen satulan selkään laittamista.

Happy horse= happy owner

Hevosesihyväksi.fi sisältää myös paljon hyvää tietoa ja se kannattaa käydä katsomassa! Kertokaa myös ihmeessä omista rutiineistanne hevosten kanssa ja tuliko listassa jotain uutta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti