maanantai 16. toukokuuta 2016

TNS/TENS-hoito

TENS-hoito, jota voidaan käyttää niin ihmisille, hevosille, kuin koirillekkin. Sillä on monia erilaisia vaikutuksia ja sitä on turvallista käyttää. Pääosin kaikki tykkäävät siitä ja se on varsin tehokas kivunlievitysmenetelmä. TNS tai TENS on lyhenne englannin kielen sanoista Transcutaneous electrical nerve stimulation, suomeksi transkutaaninen hermostimulaatio. Se on tekniikka, jossa ärsytetään kipualuetta pienellä sähkövirralla, joka tuottaa lihassupistuksia ja iholla tuntuvaa tärinää. TNS-laitetta on käytetty jo useiden vuosien ajan erilaisiin vaivoihin menestyksekkäästi. Laite on täysin turvallinen käyttää ja sillä ei ole sivuvaikutuksia. Sähköimpulssien avulla pystytään stimuloidaan kehon omien kivunlievitys kemikaalien ja endorfiinien tuotantoa sekä häiritsemään mahdollisesti päällä olevaa kipuviestiä, jonka seurauksena kipu vähenee. Laitteessa voidaan säätää sähkön pulssin pituutta ja taajuutta sekä vaihtaa modea - sykkivä, värinä ja korkealla käyvä. Siinä elektronit asetellaan 3-30cm välein ja hevosilla väliaineeksi voidaan käyttää linimenttiäkin. Sähkö kulkee punaisesta-mustaan elektroniin ja näitä on käytössä monesti 4kpl.

Mihin sitä käytetään ja miten se vaikuttaa?
 • Kroonisen ja akuuttisen kivun lievittämiseen
 • Lihas- ja kalvokireyksien laukaisemiseen
 • Vilkastuttamaan ääreisverenkiertoa ja sydämen sepelvaltimokiertoa
 • Tapaturmien jälkeen voidaan "keinotekoisesti käyttää" lihasta
      -Esim. kyseinen lihas on ollut levossa tai loukkaantumisen takia poissa "pelistä"
 • Voidaan  aktivoida lihasta ennen treeniä/kilpailusuoritusta tai vastaavasti rentouttaa treenin jälkeen ->nopeampi palautuminen.

Laite on hyvin monikäyttöinen ja virran voimakkuuden sekä taajuuden säätämisellä saadaan eilaisia vaikutuksia aikaan. TNS-hoito on tasapainottavaa, elikkä se auttaa silloin, kun kipualueella on huono verenkierto ja "aliaktiivisuustila" sekä silloin, kun kipualue on tulehtunut, jolloin siellä on yliaktiivisuustila. TNS-laitetta saa käyttää tulehduksenkin aikana, koska se ei nosta elimistön lämpöä. Laitetta käytetään yleensä hieronnan yhteydessä ja se rentouttaa siinä lihaksia myös tehokkaasti. Kivunhoitoa voidaan antaa ihmisellä esimerkiksi erilaisiin tuki­ ja liikuntaelinten kipuihin, nivelsairauksiin( esim. nivelrikko), nivelten jäykkyyteen sekä lihasjännityksiin. Siitä voi olla apua migreeniin ja muihin pahoihin kipuihin. Monesti voidaan se laittaa hevosen lanneselkään renotuttamaan kalvokireyksiä sillä aikaa, kun hierotaan etuosaa, jolloin TENS:in jälkeen pääsee nopeammin syvemmälle lanneselän alueella. Laitetta saa käyttää myös arpikudoksen päälle.
Onko sillä sivuvaikutuksia?
-Ei ole

Mitkä ovat sen vasta-aiheet (koska ei saa käyttää)?
 • Hevosella:
  -Avohaava
  -Sydänlihassairaus
  -Ihotulehdukset
 • Ihmisellä:
  -ihotulehdus
  -avoin ihohaava tai voimakas ihottuma
  -raskaus (oltava lääkärin lupa)
  -sydämentahdistin/sydänlihassairaus
  -epilepsia: ei pään/niskan alueelle
  -puudutettu/vaurioitunut alue
  -Jos on allerginen sähkölle
Kuinka kauan sitä käytetään kerralla?

Hoitoaika on yleensä 20-50minuuttia, riippuen täysin siitä, mitä halutaan. Kroonisissa käytetään kauemmin ja akuutissa lyhemmän aikaa, jolloin pulssin pituus laitteessa on tiheä. Jos ollaan tekemässä pelkkä TNS-hoito niin se voidaan tehdä jopa ennen suoritusta (aktivoiva) tai sen jälkeen (rentouttava), eikä hevosen liikuttamiseen tarvitse tehdä muutosta. 

Mikä syynä, jos TENS ei toimi?
 • Liian lyhyt hoitoaika
 • Liian harvoin
 • Tekniset ongelmat
 • eri vaihtoehdot huomioimatta tai elektronit ovat liian pienet/huonosti aseteltu
 • "väärä potilas"->jokainen on yksilö ja kaikki ei toimi kaikille

Laite voidaan laittaa hevoseen kiini esimerkiksi loimivyöllä tai tässä tapauksessa pintelillä - rusetin kera tietenkin.

Olen itse nyt ottamassa laitteen mukaan omiin hierontoihin aina tarpeiden mukaan. Kurssilla kyseltiin paljon onko ollut tapauksia, jolloin hevonen ei ole pitänyt TENS-hoidosta niin kuulema ei juuri ollenkaan. Kaikki toki ovat erilaisia ja kaikki ei sovi kaikille, mutta tästä hoidosta ovat melkein kaikki tykänneet. Jotkut, jotka eivät hieronnassa kunnolla keskity voivat tämän hoidon aikana alkaa keskittymään ja rauhoittumaan. Laitteessa on paljon säätövaraa, 1-8 asteikolla voidaan huoletta laittaa 2-3 väliin hevosella, josta eteenpäin aina 0.5mm kerrallaan. Olen itse huomannut hieman yli 2 olevan aika sopiva. Silloin lihaksessa näkyy pieni liike, mutta se ei kuitenkaan tee mitään isoa liikettä. Hoidon tarkoitus ei ole laittaa lihasta sätkimään tai hevosen selkää menemään kuin kissaliikkeessä. Ihmisellä on 3 yleisin - itselleni olen kokeillut joissain kohdissa 4, mutta 3 on tuntunut itselleni mukavimmalta.

Voin joskus laittaa myös videota hoidosta bloginkin puolelle, jos haluatte. Viikonloppuna menen Alavudelle ja aion kokeilla tätä ensimmäistä kertaa myös ainakin Essiin, ellen myös Barbiin. Tulen myös hieromaan pari muutakin hevosta viikonloppuna, joten tehtävää riittää. :)

8 kommenttia:

 1. tosi kiva postaus :)

  VastaaPoista
 2. Missäpäin tuollaisia tens kursseja järjestetään? Olisi mielenkiintoista joskus osallistua. Entä paljonko tens laite maksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä järjestetäänkö tästä kursseja ja jos järjestetään niin missä - käytiin nämä läpi hevoshierontakoulutuksen yhteydessä. Laite sinänsä on aika edullinen, satasen lähellä pyöritään. :)

   Poista
 3. Teetkö näitä myös koirille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole ainakaan tehnyt, mutta miksei sitä tulevaisuudessa tekisi myös. Sama ajatus on niiden kanssa - voimakkuus voi olla mahdollisesti vain pienempi. Lihas on lihas ja kalvo on kalvo - jos anatomia on hallussa niin pystyy hyvin näitä tekemään (vielä tarkemmin, kun tietää missä on lihaksen kiinnitys- ja lähtökohta sekä mitä lihas tekee). Ennen tekemistä opettelisin kuitenkin vielä koiran anatomiaa, koska kaikki lihakset yms. eivät kuitenkaan täysin samoissa paikoissa ole., :)

   Poista
 4. Tämä oli kiinnostava, joskin tuo maininta sähköallergiasta vie hiema uskottavuutta... toki jos kokee olevansa alerginen sähkölle, niin on parempi ettei kokeile, voihan sitä saada vaikka paniikin. Mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta, kiitos postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sanoa, että itsekkin tuon lukiessani ja kuullessani olin aluksi vähän hämilläni. Toisaalta ihmiset kuitenkin voivat olla allergisia melkein mille tahansa ja onhan tuosta sähköallergiastakin puhetta ollut. Harvemmin vain tulee vastaan - itselläni ei kukaan potilaista ainakaan kys. allergiaa omannut. :)

   Poista