perjantai 13. toukokuuta 2016

Pieni lepo parantaa

Klinikka reissu tehty, hevonen tutkittu ja apua saatu.


Heippa ja oikein ihanaa myöhäistä perjantaita!
Viimeksi kirjoitin, kun olimme suuntaamassa kohti Seinäjokea  B:n kanssa. Syynä klinikalle menemiseen oli treenin lopussa pienessä kompastuksessa seurannut epäpuhtaus oikeassa etusessa. Lämpöä ei ollut koskaan, eikä mitään kunnon turvotusta tai arkuutta. Muutaman päivän jälkeen alkoi hyvin pientä turvotusta tuntumaan etusäären takaosan yläosassa, joka liikkuessa katosi kokonaan. Pehmoisella, ympyrällä mennessä selkeästi ep. oikealle - ravissa näkyi selvemmin pienen hetken jälkeen. Kovalla oli puhdas, eikä mitään näkynyt. Ensiapuna aloin heti kylmäämään jalkaa, kylmäsin kaikkia jalkoja samalla, koska mitään hallaa sillä ei ainakaan saa aikaiseksi. Kävelytin päivittäin maastakäsin ja hieroin sen muualta paitsi etujaloista parikin kertaa. Koska treenejä ei voinut tehdä, huomasi, että pientä kankeutta huomasi. Reilun viikon kevyen jälkeen ei B ollut vieläkään normaali, joten klinikka oli kohteena.

Tiistaina suunnattiin Seinäjokea kohti B kopissa ja matkaan ei onneksi kovin kauaa kulunut. Barbi sai hetken olla paikan omassa karsinassa odottamassa, jossa se onnistui saamaan pienen naarmun hokillaan takaseen. Muuten B oli ihana rauhallinen itsensä eikä piitannut uudesta paikasta tai ympärillä pörräävistä ihmisistä. Paikka oli itsellenikin täysin uusi tuttavuus ja tykkäsin kyllä sen järjestelystä. Ensin mentiin katsomaan liiketä ell. kanssa - ensin kävelin ja sitten juoksin pari kertaa edestakaisin sitä varten suunnitellulla alueella. Jänteet palpoitiin, eikä B reagoinut mihinkään ja mitään ei tuntunut. Oej säären pieni turvotus yläosassa taas katosi liikkumisen myötä. Jännetupissa tai nivelissä ei tuntunut myöskään mitään, eikä B aristanut selkäänsä ja digitaalipussit olivat normaalit. Liike oli käynnissä normaali ja pienellä ympyrällä samoin. Tuolla oli rakennettu ihan erillinen juoksutuspaikka, joka oli tavallaan ulkona - katto oli kyllä päällä. Juoksuttaessani ravissa alkoi ontuminen näkymään, kun oej. oli sisäjalkana ja ell. määritteli sen 1-2/5 asteiseksi, eli aika lievästä on kyse. Ajan kanssa alkoi ontuminen näkymään selkeämmin. Juoksutuksen jälkeen menimme taas kovemmalle alustalle juoksemaan samaa suoraa linjaa, kuin aluksi ja nyt ontuminen näkyi siinä 1/5 astetta. 


Seuraavaksi tehtiin taivutukset, vas. jalka ei reagoinut mitenkään, eivätkä takajalatkaan. Sitten tulikin tuo oikea ja teki ihan pahaa katsoa sitä, kun huomasi miten B reagoi. Sen lihakset alkoivat ihan tärisemään ja se halusi vetää jalkansa pois. Siinä se silti seisoi ja napitti minua, tökkien välillä turvalla, kuin käskien minun auttamaan. Oli se kuitenkin tehtävä, jotta reagointi näkyisi, vaikka kovin tekikin mieli auttaa. Reagointi tapahtui siis alaosaa taivuttaessa ja sen asteeksi oli merkitty 2-3. Kyllähän se liikkuminen meni huonommaksi ja B ei olisi halunnut edes lähteä raviin. Tämän jälkeen mentiin takaisin viereiseen tutkimushuoneeseen ja ultrattiin jänteet. Siinä itseäni jännitti ehkä eniten ja tuijotin monitorin näyttöä tiviisti peläten jokaista pientä mustaa kohtaa, joka olikin usein vain, kun kone ei ollut tarkentanut/asetukset erilailla. Kaikki oli kuitenkin priimaa ja mitään ei löytynyt. Huokaisin helpotuksesta. Barbia seisoi kuin naulattuna paikalleen ja nojasi minuun turvallaan - se luotti.Sitten vuorossa oli oej. keskikorkea "johtopuudutus", eli puudutettiin aivan kavion kohdilta hermo. Näin saataisiin selville onko kyse nivelistä - nimenomaa kavionivelestä, tässä tapauksessa. Jos puudutuksen jälkeen olisi liike puhdas olisi kyseessä luultavasti kavionivelen tulehdus. Noh, niinhän siinä kävi, että kun puudutus oli vaikuttanut oli liike puhdasta! Kokeiltiin liike ympyrällä ja suoralla molemmissa. Tämän jälkeen pistettiin kavioniveleen kortisonipiikki, joka hoitaa sitten tulehduksen. Monesti niveltulehdus tulee rankasta treenistä tai kavion esim. ollessa liian pitkä tai muuten huonossa asennossa. Nyt syy meillä oli varmasti vähän molempia, koska B:lla on ollut aika rankassa treenissä ja kengitys on ollut viimeisen vuoden aikana erilainen, koska ei ole ollut kunnon vakio kengittäjää - hokit toivat myös rasitusta, mutta onneksi ne ovat nyt pois ja kengityskin on pian. Hoitona siis on nyt 2 viikon lepo, kävelyttäen ja myös kylmäämisen sai aloittaa 3 pv:n jälkeen piikistä. Kuulema on tämä hyvin yleinen vaiva - meidän kohdalle se ei vain aikaisemmin ole osunut.

Olo on hyvin huojentunut. Ell. sanoi, että 2 viikon jälkeen pitäisi olla jo normaalissa treenikunnossa, mutta meillä ei todella ole mikään kiire nyt. Itseasiassa se tulee olemaan varmaan  nyt kevyellä kesäkuun alkuun asti, koska olen siihen asti koulussa. Se olkoon B:n ansaitsema kesäloma. Tällä hetkellä Barbi on Alavudella ja se ei tule enää tänne. Jos oireita ilmenesi vielä myöhemin niin sitten mentäisiin uudelleen klinikalle, mutta toivotaan, että näin ei tule käymään. Kuten opettajamme hevoshieronnassa sanoi, "hevonen tietää, koska ottaa vapaata" - tätä parempaa saumaa ei B olisi voinut oikeastaan valita, koska itselläni on nyt hirveästi näyttöjä ja opiskeluita, joihin tulisi keskittyä. Nyt se saakin hieman ottaa rennosti muiden hevosten lähellä ja itselläni on pitkästä aikaa aikaa tehdä enemmän koulujuttujakin. 


2:Karvat ajeltu ja puhdistus tehty, 3: piikki laitettu ja ei niin naisellinen suoja laitettu päälle - Barbi pyysi kyllä pinkkiä, mutta ei ollut nyt saatavilla.


Tänään oli muuten viimeinen personal trainerin koe ja läpihän se meni hyvillä arvosanoilla - kesällä olen siis täysin valmis pt. :) Hieronnasta on näyttö Tampereella tämän kuun lopusta kesäkuun alkuun ja viimeinen näyttö, joka on urheiluhieronnasta on syksyllä. Missähän vaiheessa sitä kerkeää muuttamaan? Myös hevoshierontakurssi alkoi taas tänään ja ensimmäinen koekkin on takana. Oma TENS laitteenikin saapui ja huomenna pääsee sitä kokeilemaan, kun mennään uudelle tallille hieromaan hevosia. Maltan tuskin odottaa, että pääsen tuota Essillekkin käyttämään. :) 

Pitkä postaus tuli, mutta toivottavasti joku pääsi tähänkin asti. Nauttikaa viikonlopusta, koska niin minäkin aion tehdä!

2 kommenttia:

 1. Tää sun blogis antaa aika monipuolisen kuvan tuosta sun hevoshierontakoulutuksesta. Oliko sinne miten helppo päästä sisälle?

  (Mun sähköposti on espada@luukku.com jos et halua vastata täällä :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu aina hakijamäärästä ja tuonne on kyllä monesti paljon hakijoita, kun on niin suosittu. Tulee olla kokemusta hevosista ja onhan tuo hintavaa, mutta olen tykännyt itse todella paljon!

   Poista