tiistai 12. huhtikuuta 2016

Hieronnalla tuloksiin

Lähtötilanne: Hyvin kireällä olevat lavat, joihin ei saanut juuri sormenpäitäkään väliin ja lisänä tiukat kaulan lihakset. 
Hieronnan jälkeen: Rento hevonen, jonka helpottunut ilme kertoi jo paljon. Lavan ja kaulan lihaksia oltiin saatu rentouttettua ja hevosen oloa parannettua. 


Edellisenä viikonloppuna ollessani Alavudella liikutin Essin ja päätin myös tehdä sille puolihieronnan, koska aika ei olisi enää riittänyt kokohierontaan. Käytiin maastossa tekemässä rento lenkki ja laukkailtiin vain vähän ylämäkiä ylös. Essi oli lenkin aikana hieman jännittynyt ja huomasi, kuinka luonto on alkanut kunnolle heräämään kesän lähestyessä. Läheisellä vesialueella näkyi pari joutsenta ja yli 4 kurkea huutamassa. Sellaiset lauluharjoitukset tuntui olevan menossa, että Essikin hetken niitä ihmetteli.

Lenkin jälkeen tulivat pian kaikki hevoset sisälle. Siinä samalla aloin tutkimaan ja hieromaan Essiä. Sillä on aina hieronnassa ollut enemmän tai vähemmän kireät lihakset varsinkin lavan ja kaulan alueelta. Viime hieronnasta oli kulunut todella pitkä aika ja kyllähän sen tunsikin. Huomasin sillä olevan oikean puolen paljon vahvempi kaulasta ja lavasta, kuin vasemmalta. Lisäksi siltä puolelta oli lapakin enemmän jumissa ja kireyksiä löytyi kaulasta enemmän. Tästä syystä aloitinkin hieronnan vasemmalta, jotta pystyin vähän vertaamaan sitä "parempaa" puolta kireämpänä olevaan. Olin saanut Essin keskittymisen itseeni, pois ympärillä olevista äänistä. Brachiocephalicuksen, eli olkavarsi-päälihaksen kohdassa oli kireyttä, kuten myös supraspinatuksessa (ylemmässä lapalihaksessa). Kaikenkaikkiaan oli koko etuosassa kireyttä ja se todella kaipasi rentoutusta. Essiä oli hyvin miellyttävää hieroa ja Barbiin verrattuna sen kanssa sai olla itse rohkeampi. Barbi on niin paljon herkempi ja reagoi pieniinkin muutoksiin, jolloin saakin olla hyvin tarkkana hieroessa.

Essi oli hyvin rentounut ja piti päätään alhaalla. Irroitellessani lapaa sen silmistä oikein huomasi, kuinka kova jännitys alkoi antamaan periksi. Loppuvenyttelyissä huomasi vielä kireyttä, mutta eipä kaikkea voikkaan kerralla saada "kuntoon". Seuraavalla kerralla olisikin tavoitteena hieroa koko hevonen perusteellisesti läpi ja katsoa löytyykö eroa etuosan lihaksistosta. Lupasin myös hieroa muita tallin hevosia saapuessani, joten hierottavia riittää, mikä on hienoa!


Loppuun on hyvä kertoa meidän tämän päiväisestä kouluvalmennuksesta Barbin kanssa, joka meni erittäin kivasti. Meitä oli vain kaksi, joten pystyi saamaan enemmän palautetta sekä vinkkejä tunnin aikana. Mentiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna ulkokentällä ja sää oli jälleen mitä hienoin - aurinkokin paistoi ja ei tuullut hirveän lujaa. Työskenneltiin paljon pääty-ympyrällä ja keskityttiin nyt enemmänkin ratsastajan istuntaan ja apuihin. Menin B:lla kangilla ja se tuntui tunnin alussa jo ihan hyvältä. Oikeassa kierroksessa sain ajatella enemmänkin vasta-asetusta, jolloin sain kunnolla ulkopuolen hallintaan, eikä lapa valunut ulos. Työskenneltiin melkein koko tunti tiukasti satulassa istuen ja voi miten se osasikaan olla haasteellista aluksi. Välillä olisi tehnyt mieli alkaa keventämään, mutta kyllä se rytmi löytyi ja takapuoli saatiin sinne penkkiin liimattua. Sain tunnin aikana paljon hyvä vinkkejä Jonnalta ja ahaa-elämyksiäkin tuli muutamia. Sain keskittyä ratsastamaan jalalla aivan satulavyön kohdalta ja katsoa, että jalat eivät alkaneet siirtyä turhaan taaksepäin, kuten alussa meinasi käydä. Näin sain nostettua B:n etuosaa kevyemmäksi ja Barbi alkoi koukistamaan enemmän polviaan - liike parani huimasti!

Laukassa oli ihanan kevyt istua ja oma jalka alkoi pysymään hyvin edessä aktiivisena. Tein vatsalihaksien avulla ja istunnalla siirtymisiä laukan sisällä - kokosin ja pian sujuin reilummin. Barbin liike muuttui kokoajan paremmaksi ja se oli hyvin kevyt edestä. Minun oli vain pidettävä huoli vasemmasta lavasta ja pidettävä jalka edessä niin kaikki oli hyvin. Huomasin oman käteni pysyvän varsin hyvin pystyssä ja omalla paikallan, joka on suuri plussa! Alussa vasen käsi meinasi vähän vaeltaa, mutta löysi se pian oikean paikkansa. Tunnin aikana sai ainakin vatsalihakset ja pohkeet olla kunnolla töissä ja juuri tuollaista tuntia olin kaivannut. Hiki tuli ja niin pitikin!Huomenna Barbilla on kevyempi päivä ja yritän itse keskittyä muutamien kouluhommien tekemiseen. Perjantaikin lähestyy ihanaa vauhtia ja ei harmita yhtään viettää viikonloppua koulussa. Nyt olisi vuorossa mm. hevosen mobiilisaatiota. rakenteen tutkimista ja jännevammoja sekä kaikkea muuta mielenkiintoista!

2 kommenttia:

  1. Hierotko sä hanskat kädessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosia hieroessa kyllä. Näin omat kädet säästyvät paremmin, koska karva syö käsiä ja ne antavat käden hieman liukua.

      Poista