perjantai 29. huhtikuuta 2016

Lepopäiviä tilattu..

Unohdin ilmeisesti koputtaa puuta kertoessani alle viikko sitten, kuinka meillä ei ole pitkään aikaan ollut mitään hevosilla, kaikki olleet kunnossa. Ei olisi pitänyt sanoa, nimittäin nyt on tilattu ainakin pari kevyttä päivää - Barbin toimesta.


Meidän suunnitelmat koki tosiaan pienen muutoksen jo torstaina B:n ollessa hieman ep. edestä. Oikeastaan kaikki lähti jo keskiviikon treeneissä, jolloin lopussa vastalaukkoja tehdessä Barbi hieman kompastui/astui huonosti, jonka jälkeen se alkoi tuntumaan oudolta. Se jatkoi kyllä tehtävää, mutta alkoi mm. nojaamaan kädelle, jota se ei tee ja ei keskittynyt kunnolla sekä venkoili. Otin käyntiin ja kuulostelin - se ei ontunut. Treenin jälkeen annoin sen jopa piehtaroida hetken maneesissa ja se ei vaikuttanut mitenkään kipeältä. Kokeilin jalat läpi, eikä niissä missään ollut turvotusta tai lämpöä. Torstaina ennen ratsastamaan menemistä kokeilin jalat läpi, ei löytynyt turvotusta, lämpöä tai kipua painellessa. Kuitenkin jo heti selkään noustuani tunsin, että se ei ollut normaali. Se tuntui samalta, kuin silloin Tanskassa loppuaikana, kun se oli tarhassa jotain riehunut->astunut huonosti ja jalka oli jotenkin tärähtänyt. Ei mitenkään täysin ep, mutta ei lähelle normaaliakaan. Silloin kaikki meni ohi levolla. Vähän sama tilanne, jos itse astuu huonosti jalallaan ja tapahtuu pieni nyrjähdys/venähdys - ei sillä välttämättä tee mieli pariin päivään liikkua kunnolla. Lepo ja kylmä ovat silloin yksinä auttajina.

Päälimäisenä tunteena oli pieni pelko. Mikä oli vialla? Onko kyseessä nyt lihas vai jokin muu, koska turvotusta eikä lämpöäkään löydy, joka olisi voinut viitata tulehdukseen. Ei mitään. Noh, ei auttanut muuta, kuin palata pienen kävelyn jälkeen talliin ja kylmätä vain jalkoja varmuuden vuoksi enemmän. Tutkin lihaksetkin läpi ja enkä itse tuntenut mitään normaalista poikkeavaa. Vasen puoli hieman kireämpi, mutta niin se on ollut aikaisemminkin. Vähän rentoutin siinä yläkropan lihaksia, mutta mitään radikaalia en uskaltanut edes mennä tekemään ja etujalat jätin rauhaan. Uskon ja toivon, että keskiviikon pieni kompastuminen aiheutti vain pienen venähdyksen tms., joka menee levolla ja kylmäyksellä ohitse. Näin se meni viimeksikin ja nyt pidän sormet ristissä, että asia olisi nyt sama.. Barbi on hyvin herkkä ja reagoi nopeasti asioihin - sillä on paljon pienempi kipukynnys ja se on oikeastaan kaikissa asioissa herkkä. Se on huomattu niin hieroessa, kuin muutenkin sen elämää vierestä seuratessa. Essi on sille tässä(kin) asiassa totaalinen vastakohta ja piilottaa aina kaikki tunteensa ja on juuri sellainen "ei tartte auttaa".

1: Näin saat hevosen saapumaan kurakosta- lahjonta 2: Kipsausta teippauksen harjoitteua 3: Aamusali - paras sali

Perjantaina kävelytin  sitä maneesissa ja se piehtaroi useaan otteeseen. Ruokahalu sillä on ollut normaali, eikä jaloissa edelleenkään minkäänlaisia muutoksia. Koitin hieman juosta, mutta huomasi, että ei askel ollut normaali. Kylmäsin hyvin jalat ja sanoinkin B:lle, että nyt olisi parasta parantua - ei yhtään enempää stressin aiheita kiitos. Kolme peräkkäin olevaa näyttöä riittää vallan mainiosti tähän hätään. Tallin jälkeen pakkasin tavarat ja suuntasin tänne Alavudelle. Menin hieromaan yhtä kaverini suomenhevosta, jolla löytyi hyvin hierottavaa, mutta sen lihakset vastasi myös hyvin nopeasti hierontaan ja saatiin lihaksistoa rentoutettua. Aina saa oppia jotain uutta itsekkin tässä työssä ja mikäs sen parempaa onkaan! Suomenhevosilla olen huomannut, että ne eivät niin vahvasti reagoi mm. SI-nivelen mobilisoinnissa, kun taas monet puokit tai lämpöiset reagoivat hyvinkin nopeasti.

Huomenna on luvassa Essin kanssa treenit ja sen hierominen sekä kouluhommien tekeminen..Yksi hieronta joutui siirtymään toiseen ajankohtaan, mutta sunnuntaina menen taas hieromaan yhtä hevosta. Barbilla on maanantaihin asti kävely, lepo, kylmäys-linja, jos edelleen on ep. niin sitten varataan klinikalle aika. Toivon siis, että B olisi kunnossa jo maanantaina - pitäkää tekin peukkuja ylhäällä.

1:Hieronnan jälkeen on hyvä vähän pusutella ja rapsutella, 2: Näinhän sen kuuluu olla, simple 3: Koirat luuli tuota patsasta ilmeisemmin joksikin jättiläiseksi - kova oli uhoaminen.


Tämä "viikonloppuloma" kotona tuli oikeastaan ihan hyvään saumaan. En ole taaskaan hetkeen kerennyt täällä käymään, koska olen ollut eri kursseilla. Tämän jälkeen tulenkin luultavasti olemaan kiinni Kauhajoella näyttöjen ja muiden tehtävien takia. Tänään on jo kerennyt näkemään läheisiä ystäviä, joita ei voi korvata millään. Onni on myös ihanat tallilaiset - B:n huomisen kylmäykset ja muut asiat sai helposti hoitoon. 

Toivottavasti teillä on luvassa rento viikonloppu - mukavaa vappua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti