maanantai 18. huhtikuuta 2016

Hevoshierontakoulutuksen viikonloppu - Mobilisointia ja rakennetta

Hevosen jännejärjestelmä ja jännevammojen hoitaminen, hevosen rakenne ja sen virheet sekä miten sen arvostelu tehdään. Lisäksi käytiin läpi kavion rakennetta ja kengityksen vaikutuksia sekä mobilisointia. Niistä koostuikin oma viikonloppuni!


Nyt on kuulkaas niin, että pää on täynnä uutta tietoa viikonlopun jäljiltä. Kovasti olin tätä viikonloppua jo odotellut ja aina sitä yllättyy, kuinka paljon muutamassa päivässä voi oppia taas lisää. Kurssi alkoi jälleen perjantaina illalla teorian merkeissä. Käytiin läpi kaikkien kuulumiset samalla ja juteltiin yhdessä mahdollisista ongelmista ja hyvistä kokemuksista hevosten hieromisen parissa. Aloitettiin opiskelemaan hevosen jännejärjestelmää ja sen toimimista sekä hoitoa. Opeteltiin mistä kohdasta mikäkin jänne mm. revähtää helpoiten ja sen tunnusmerkkejä - Pinnallisen koukistajan revähtäessä menee se banaanin muotoiseksi taaksepäin, kuin jousipyssy. Jos taas kyseessä on hankoside on jalka pehmeä keskeltä ja turvotus on ulospäin.

Yleisimmät jännevammat:
 • Ojentajat: tapaturmassa (sijatsee edessä)
  ->Toimii jalan ollessa ilmassa, liitovaiheessa, jolloin painetta ei ole jänteen päällä.
 • Koukistaja-jänteet: rasituksessa ja tapaturmassa (sijaitsee takana)
  ->Koukistajajänteet ja hankoside toimivat tukeutumisvaiheessa, tukevat varvasakselia ja vuohista sekä varastoivat elastista energiaa ja välittävät lihastyön. 
 • Yleisemmin kaikki revähdykset ovat hankositeessä sekä pinnallisessa koukistajassa.  


Lauantaina oli alkuun teoriaa koululla ja aiheena oli hevosen rakenne, sen virheet ja kuinka se arvostellaan. Barbi oli yhtenä arvostelun kohteena - voin kertoa, että oman hevosen arvosteleminen toisin silmin on yllättävän haastavaa! Meidät oli jaettu eri ryhmiin ja arvosteltiin ensin keskenämme hevosen rakenne ja sitten liike. Lopuksi pureuduttiin jokaiseen hevoseen yhdessä ja oli hyvin mielenkiintoista saada omalle hevoselle "arvostelu" - toki vähän pelottavaakin. Seuraavia asioita löytyi tekstistä: " Tyypillinen ratsu, siro pää, lempeät silmät, kevyt kaula, sopusuhtainen runko, selväpiirteinen säkä, erottuvat nivelet, hieman pitkä selkä, hyvät kaviot, pysty lapa...", liikkeessä: "Käynnissä takajalat pienesti ahtaat, ravissa korkea-, joustava liike - kaunis takapään jousto...", loppuun; "hyvä luonne, helppo käsitellä"... Kotitehtäväksi tulikin eri hevosen rakenteen arvosteleminen kuvien kera ja luultavasti otan Essin kohteeksi. Toivottavasti pääsen vain Alavudelle, jotta pääsen samalla hieromaan muitakin ja treenaamaan! Meidän tarkoitushan olisi kantakirjata Barbi tänä vuonna, jos mitenkään mahdollista. Se on vielä auki uskaltaudunko itse sen esittämään vai pyydänkö suosista, jonkun niistä enemmän tietävän esittämään Barbin. Tuo maailma, kun on itselleni vielä täysin tuntematon.

 Lisäksi opiskeltiin mobilisoinnin vaikutuksia ja sen tekemistä hevoselle. Onneksi olin mobilisointiin tutustunut jo ihmisten puolella ja tehnytkin sitä jo jonkinverran hoidoissa.  Sen tarkoituksenahan on mm. parantaa nivelen liikkuvuutta, parantaa nivelen sisäistä verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, rentouttaa, lisätä nivelkapselin venyvyyttä sekä sidekudosten ja nivelsiteiden venyvyyttä. Tämä on hyväksi etenkin vanhoille hevosille! Barbi tuntui myös tykkäävän siitä ja kaikki meni kivasti, kunhan vain itse ymmärsi mitä niveltä halusi mobilisoida ja mikä sen oikea liikerata on. Mobilisointi on hierojalle raskaampaa tehdä ja siksi sitä ei kauaa jaksakkaan tehdä. Tehtiin tämä siis hieronnan yhteydessä ja B vaikutti tyytyväiseltä. Päivällä tein kevyen treenin sen kanssa kentällä.


Sunnuntaina peryhdyttiin enemmän jänteisiin, kavion asioihin. 12 lähdettiin samalle ravitallille, kuin viimeksikin ja käytiin ensin yhdessä läpi venytykset, mobilisoinnit ja jännejärjestelmä. Oli hienoa alkaa tajuamaan jänteiden paikat ja tuntea ne hyvin hevosesta. Niiden testaaminenkin oli hyvin mielenkiintoista - onneksi on puoliverinen, jolta niitä saa tutkia, jolta ne on helposti löydettävissä. Suokkien kanssa on asia hieman toinen..:D Hankkari oli yllättävä - se tuntui ihan joltain luulta jalan ollessa alhaalla, mutta ilmassa oli se aivan pehmeää. Tiesitkö; hankkari ei oikeastaan ole jänne vaan sidekudospaketti, eikä sisällä lihasosaa, kuten muut jänteet. Siirryttiin sitten hieromaan eri hevosia. itselleni tuli kohdalle 5-vuotias hieman persoonallinen lämpöinen, jolla oli startti tulossa. Kireyksiä löytyi ja niitä saikin keskittyä rentouttamaan. Tehtiin samalla mobilisointia eri niveliin ja tutkittiin jänteitä itsenäisesti. En voi olla mainitsematta tallilla olleita varsoja - olisi tehnyt mieli kaapata niistä pari mukaan. Niin suloisia pieniä tulevaisuuden lupauksia. Taisinpa myös lupautua yhden kurssilaisen lämpöisen kärryjen taakse joku kerta -kokemustahan löytyy hurjan nopeiden shettisten ajamisesta, joten mikä voisi mennä pieleen?

Niin mukava viikonloppu ja nyt olisi paljon luettavaa - kaiken muun lisäksi. Tämä päivä meillä meni kisoissa, joista enemmän tietoa on luvassa seuraavassa postauksessa. Ne, jotka meitä seuraa snäpissä tai instagramissa tietävätkin jo enemmän. Toivottavasti teidän viikonne on alkanut hyvin!

4 kommenttia:

 1. Mulla on susta ja Barbista eilisistä estekisoista muutama kuva, et haluaisikko et lähettäisin niitä vaikka sähköpostis sulle? :D Radalta mulla ei taida olla kauheesti kuvia tai ainakaa onnistuneita, mut verkasta mulla on susta muutama kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, se olis tosi kiva! voit laittaa ne vaikka beeidas@hotmail.com :) kiitos jo valmiiksi!

   Poista
 2. Aijjaij kuulostaa niin mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista