tiistai 26. huhtikuuta 2016

En osaa hengittää

Myofaskia-kurssi, henkilökohtaisten suunnitelmien tekemistä, kouluprojekteja, omat treenit ja Barbin treenit. Töitä on tehty ja vielä riittää tekemistä - tylsyydestä ei ainakaan voi valittaa. 


Noin vain on päivät vierineet ja kaikkea on taas ehtinyt tapahtumaan. Viikonloppu kului jälleen koulussa, tällä kertaa Myofaskia kurssilla. Nyt moni on ihan kysymysmerkkinä ja valmiina googlettamaan tuon merkillisen sanan. "Myo" tarkoittaa lihasta ja "faskia"sidekudosta, eli voidaan melkeinpä puhua lihas-sidekudoksesta. Asiaa on vaikea selittää, joten voisin suoraan ohjata teidät kurssin järjestäneen omille sivuille, tästä.  Kurssi kesti perjantaista sunnuntaihin ja sisälsi paljon mielenkiintoisia asioita. Tuli myös todettua, että en osaa hengittää oikealla tavalla - en hengitä kunnolla pallean kautta. Olen "laajentunut yläkropasta", jos sen niin voisi sanoa. Kaikki hiilidioksidi ei poistu ja rintakehä ei laskeudu loppuun asti uloshengityksessä. Kokeillessa toinen ihminen pystyi avustamaan uloshengityksessä ohjaamalla rintakehää alaspäin, joka toi kurkkuun lopussa hieman kuristavan tunteen. Pitäisi alkaa opettelemaan hengittämään "selästäkin", voi miten helpolta se jo kuulostaakin. :D Kyse on vain tavasta minkä on oppinut. Kaiken kaikkiaan avasi kurssi silmiä ja oli hienoa oppia taas uutta. Nyt pystyy ottaa kalvojen käsittelyä enemmän mukaan myös omaan hierontaansa ja mahdollisesti siirtää ajatusta hevoshieronnankin puolelle.

Barbilla oli viikko kevyempi ja päästin sen parina päivänä treenin lopuksi piehtaroimaan maneesiin. Olen myös tehnyt sille mobilisointia ja venytyksiä enemmän varsinkin ennen treeniä ja haluankin nähdä miten se tulee vaikuttamaan kaikenkaikkiaan meidän menoon. Barbi on ollut oikein hyvällä tuulella ja ruoka ainakin on maittanut. Yhtenä päivänä katsoin jo sen vatsaa, joka näytti harvinaisen pyöreältä. Ilmeisesti se oli juuri saanut nautittua ulkona ison satsin heinää - heinävauva oli todella kasvanut kokoaan. Seuraavana päivänä oli tilanne jo normalisoitunut, joten ehkä minulla ei ole syytä huoleen ja ei tarvitse aloittaa mitään "kesäkuntoon 2016" kampanjaa.


Kelit ovat olleet todella kummallisia - ensin on lämmin ja aurinko paistaa, mutta aamulla saa huomata lumen vallanneen maan ja ilman kylmentyneen. Lumessa aamulla pyöräileminen ei ole kaikkein mukavinta tai autolla sudittaminen kesärenkaiden kanssa. Omat treenit on menneet nyt säästä huolimatta oikein kivasti ja kehitys on aina mukava huomata. Nyt pari edellistä päivää olen ollut hieman kipeä, mutta nyt ollaan jo reilusti voiton puolella. Lauantai- sunnuntai välisenä yönä en saanut ollenkaan nukuttua ja vatsaa särki koko yön. Maanantaina illalla tuntui pieni paine päässä mutta kymmenen tunnin yöunien jälkeen oli olo energinen. 

Tänään käytiin koulussa läpi erilaisia hoitomuotoja ja päästiin itse koekaniineiksi ja laitteen käyttäjiksi. Kokeiltiin sähkö-, ultaääni- ja LPG-hoitoja, joista oli mielenkiintoista oppia lisää. Itseäni on kiinnostanut sähkö- ja laserhoidot, joita voisin tehdä sitten niin ihmisille, kuin hevosillekkin. Ultraääni on jäänyt nyt aikalailla muiden laitteiden jalkoihin, vaikka tokikin sen toimivuus on yhtä hyvä, kuin ennenkin. En kuitenkaan menisi ostamaan ensimmäiseksi sitä laitetta vaan sijoittaisin muualle. Hevoshieronnan koulutuksessa meillä ilmeisemmin onkin TNS-hoidosta asiaa, jota odotan innolla. TNS auttaa mm. lihas- ja kalvokireyksien laukaisemiseen sekä nostaa fyysistä suorituskykyä.


Tänään oltiin kouluvalmennuksessa B;n kanssa ja työskenneltiin avojen ja sulkuväistöjen parissa. Ennen valmennusta tein B:lle lyhyet venytykset ja mobilisoinnit sekä aktivoinnin takaosaan. Aluksi tultiin käynnissä sivun alkuun avoa, josta jatkettiin sulkuväistöä, jonka jälkeen tehtiin taas avoa. Yllätyksenä tuli. että nyt oikea kierros tuntui paljon hankalemmalta, yleensä se on ollut vasen. Barbi meinasi helposti alkaa työntymään ulkoapuja vasten ja ns. kaatumaan ulospäin. Ravissa tuntui kaikki helpommalta ja pääsin hyvin ratsastamaan Barbia. Sain välillä nostaa sisäkättä hieman korkeammalle, jolla sain Barbin taipumaan ja asettumaan paremmin. Alkuun oli meno vähän hakemista ja meinasin sortua yli-yrittämään varsinkin sulkuväistössä, mutta ajatus avosta jatkamiselle helpotti kaikkea.Vasemmalle oli kaikki vaivattomampaa, mutta saadessani Barbia koko ajan terävämmäksi ja paremmaksi alkoi oikeakin suunta olemaan helpompi. Kun oltiin tultu molemmissa suunnissa käynnissä ja ravissa aloin tulemaan tätä laukassa. Koska oikea kierros oli nyt haastavampi ratsastin Barbia siinä hieman hitaammassa tempossa, jolloin sillä oli aikaa miettiä minne jalkansa laittaa - ei tullut sellaista huojumista ja jalkojen kanssa sekoilua. Sulut alkoivat sujumaan oikein kivasti ja laukassa Barbin rytmi pysyi tasaisena ja liike rentona. 

Vasemmassa kierroksessa sain puolestaan ratsastaa Barbia etenemään enemmän ja menemään isompaa laukkaa. Siitä huomasi, kuinka treeni alkoi toimia ja vähän myös väsyttää. Valmennuksen päätteeksi ratsastin sen hyvin eteen-alas ja se alkoi hyvin venyttämään kohti maata. Huomenna teen hyvän koulutreenin ja torstaina samoin. Perjantaina ratsastaa Jonna ensimmäistä kertaa Barbin, jota odotan innolla. Uskon saavani lisää  neuvoja ja onhan se kiva nähdä Barbin liikettä myös muutenkin, kuin peilin tai kameran kautta. Barbilla nimittäin on minun lisäkseni mennyt vain yksi ihminen ja silloin en itse ollut katsomassa (Tanskan reissua edeltävät kerrat, kun itse olin jo Tanskassa). Tarkoitus olisi myös saada tältä kerralta kuva- ja videomateriaalia, jos kaikki toimii ja menee, kuten on suunniteltu. :) Viikonloppuna menen myös Alavudelle ja hieron muutaman hevosen, myös Essin. Jos nämä säät parantuisivat siihen mennessä voisi pyytää jotain myös kuvaamaan Essin kanssa menemistäni.

2 kommenttia:

  1. Pakko kysyä, millaisia hevosia te hierotte koulun kautta? Tai millä perusteella ne valitaan? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevoshierontakoulutuksessa on omat hieronnat täysin itsestä kiinni. Koulutusviikonloppuina hierotaan aina ravi-/ratsutallin hevosia, jotka meille on valittu (joko tallin omistaja tai yksityisen hevosen omistaja). Itse hieron ihan kaikenlaisia hevosia - rotua, ikää tai lajia katsomatta. Mitään karsintoja hierontoihin ei siis ole :D

      Poista