maanantai 29. helmikuuta 2016

Toisen taivas, toisen h*lvetti

Yllättävän lumimäärän vallatessa maan oli osa ihmisistä melkein pomppimassa tasajalkaa pihalla ja kiroamassa mistä tätä lunta oikein tulee. Tuo suuri määrä tuli monelle yllätyksenä ja niinhän se on, että kaikki eivät pidä yllätyksistä, eivätkä lumesta. Tämä yllätys oli minulle enemmän positiivinen ja ensimmäinen ajatus olikin pihalle päästyäni, " Jes, nyt päästään viimein tekemään kunnon hankitreeniä!". Vaikka itsekkin jouduin auton kanssa hetken veivaamaan paikallani niin eipä tuo muuten negatiivisesti minuun vaikuttanut. Lumimäärä aiheutti ongelmia varsinkin autojen parissa ja tiet oli tukossa. Toisaalta  auraajat saivat töitä ja ihmiset hyötyliikuntaa. Kaikkihan on kiinni siitä, miten asioita katselee ja kuinka asennoituu!


Kuten edellisessä postauksessa kerroin, ollaan otettu tästä lumesta nyt kaikki irti hevosten kanssa. Perjantaina oli melkein kaikki yksärit ratsastaneet kentällä ja saatiin Barbin kanssa silloin kunnia korkata tuo lumen täyttämä kenttä. Teki mieli ottaa ihan kuva, kun ensin oli 2 ratsastamassa ja yksi juoksuttamassa ja pian tuli 2 muuta ratsastamaan lisäksi. Siinä tuli samalla muisteltua meidän ensimmäisiä hankitreenejä Barbin kanssa - sehän yritti pomppien pysyä lumen pinalla, että ei uppoaisi ollenkaan. Eihän se ihan niin toiminut ja lopuksi alkoi ajatus valkenemaan Barbillekkin. Jossain kansioiden syövereissä on tuosta kerrasta kuviakin. Pitäisiköhän kaivaa niitä esiin ja laittaa tännekkin naurettavaksi. :D

Hankitreeni on itselle kevyttä, mutta hevoselle hyvin raskasta. Jos siis tuntuu jonain päivänä, että virtaa olisi saatava hevoselta pois. mutta itse on aivan uuvuksissa - mars mars lumeen tarpomaan! On kuitenkin huomioitava lumen määrä, jos sitä on yli hevosen polven alkaa se olla hevoselle liian raskasta. Käynnissä ja pienessä tempossa hevonen joutuu enemmän nostelemaan jalkojaan ja tekemään erilailla töitä, jolloin se on vielä raskaampaa. Hangessa ollessaan hevonen joutuu käyttämään lihaksiaan eri tavalla, kuin normaalisti ja siksi pienikin aika tarpomassa on kuluttavaa. Ennen hankeen menoa olisi hyvä verrytellä aluksi tasaisella pohjalla ja myös välissä voisi hangesta poiketa pois. On tiedettävä oman hevosensa kunto ja totuteltava se asteittain hankitreeniin.Alkuverryttelyn ja loppuverryttelyn tärkeys on edelleen pidettävä mielessä. Aina on hyvä muistaa tarkistaa pohjan pitävyys, ennen siellä ratsastamista ja varsinkin noiden sadekausien jälkeen voi lumen alla piillä todella liukasta jäätä. Kannattaa pohtia myös millaiset varusteet laittaa hevoselle jalkoihin. Suojien sisälle voi kova lumi helposti tunkeutua, suojat voivat hiertää ja aiheuttaa hevoselle epämukavan olon. Harvemmat suojat pysyvät täysin hevosen jalan ympärillä liikkumatta - varsinkaan kovat ja tarralliset edestä. Essille laitoin jalkoihin heijastinsuojat, jotka on neopreeni-materiaalia ja pysyivät hyvin ainakin tuossa lumimäärässä jaloissa. Toki lunta oli hyvin vähän, koska tuuli oli sen jo heittänyt muualle. Barbin luona lunta riitti enemmän ja siellä treeniä pystyi jo hankitreeniksi sanomaan.

"Anna mun nyt olla villi ja vapaa ja laittaa 6 vaihde päälle!"


Lauantaina suunnattiin tallille 5 maissa ja otin mukaani GoPro-kamerankin. Harmikseni tajusin vasta pellolla, että akku oli loppumassa, enkä saanut kameraa yhdistettyä väliaikaiseen puhelimeeni. Parempi onni ensikerralla. Essi oli varsin innoissaan pellolle pääsystä ja se välittyy minusta hyvin jo kuvissa. Eniten työskentelin käynnissä ja ravissa. Pellolla on aiemmin jo ratsasteltu ja pohja on osoittautunut hyväksi. Kuvittelin lunta olevan enemmän, mutta ei annettu tuon haitata - ei ainakaan ollut liian raskasta  ja pystyi rennommalla otteella ratsastamaan. Kuvissa lunta näyttää olevan paljon enemmän, kuin todellisuudessa, joka ehkä johtuu sen pöllyämisestä. Essi oli ajoittain enemmän jännittynyt ja olisi halunnut vaan antaa mennä. Sainkin toimia sinä korvaan kuiskuttelevana äänenä, joka kehottaa malttamaan ja odottamaan. Lopussa annoin sen sitten laukata ja yhden spurtin se pääsi tekemään. Käsissäni olevat talvihanskat eivät olleet otollisimmat kahdella ohjalla mennessä, mutta kyllä ne käsissä pysyivät. Harmiksi ihana aurinko oli kerennyt jo laskemaan, joten kaikkein otoll

"Saako mennä jo, saako?"


Loppuverkkojen jälkeen käveltiin ensin pellolla, jonka jälkeen käytiin kovemmalla pohjalla, tiellä käveleskelemässä. Essi rauhoittui laukkojen jälkeen nopeasti ja oli varsin seesteisen oloinen. Primm katseli tarkkaavaisena muiden hevosten kanssa tarhassa mitä touhuttiin ja varsinkin Primm oli välillä huutelemassa Essin perään. Osaan vain kuvitella, kuinka se oli ikävöinyt Essiä näiden kuukausien aikana. Niistä on tullut, kuin paita ja peppu. Talli on tällä hetkellä aivan täynnä, joka oli yhtenä syynä minulla Kauhajoella pysymiseen tämän lomankin ajan. Vähän se harmittaa, mutta toisaalta saan nyt keskittyä siellä treenaamiseen sekä kouluhommiin. Haluan saada muutamat tehtävät ja työt tehtyä ennen loman päättymistä ja nyt sille on aikaakin. Aion kuitenkin ottaa ne rennommalla otteella ja olla sen kummemmin niistä stressaamatta. Oma olo on paljon  parempi noiden näyttöstressien mentyä ohitse. Uusi puhelin meni myös tilaukseen ja toivottavasti se saapuisi mahd. nopeasti käyttöön!

Tänään ihana serkkuni saapuu kyläilemään ja ajattelin yrittää nakittaa häntä kameran taake. Vielä vähän mietinnässä mitä aion Barbilla tehdä, luultavasti mennään kevyesti hangessa tai sitten maneesissa koulutreeni. Huomenna mennään Jonnan valmennukseen ja pitäisi myös hypätä jossain vaiheessa viikolla. En olekkaan täällä vielä kertonut, mutta mennään tosiaan Siltakorven ja Jankarin järjestämään valmennusviikonloppuun Barbin kanssa! Osallistutaan rataesteisiin ja maastoesteisiin, joita ollaan kerran hypätty B:n kanssa maastossa, mutta ei koskaan maneesissa. Uusia ja jännittäviä kokemuksia on siis luvassa seuraavassa kuussa. :) Uusi kisatakkikin saapui viimein, jota tulen sitten estekisoissa käyttämään. Väri on täysin uusi itselle, mutta vitsit miltä takki tuntui päällä! Yritän joku päivä ottaa siitä muutaman kuvan, kun menen seuraavan kerran Alavudelle. Pitäisi jossain vaiheessa löytää koulukisoja varten kisatakki, mutta mikään kiirus ei ole. Esteillä voin nyt vaihdella noit kahta ja käyttää toista niistä myös koulukisoissa. Yksi vanhemmista kisatakeista pitäisi laittaa myyntiin, kun en itse sitä enää käytä.Hyvää maanantaita ja nauttikaa lomasta, jos teillä se on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti