sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Treeniä ja valmentamista


Hei ja hyvää sunnuntaita!

Viimein ne kovat pakkaset ovat katoamassa ja toivon todella niiden pysyvänkin poissa. -15 on vielä ihan siedettävä, mutta 30 astetta on jo aivan liikaa. Tallista meni useampaan otteeseen putket jäähän ja treenata ei pystynyt kunnolla. Hevoset saivat kyllä liikuntaa päivittäin, pakkanen ei siihen  ole este. Eri asia on millainen treeni oli ja voin kertoa, että kovimpana pakkasella se oli käynnissä väistöjä ja talsimista. Maneesissa lämpötila pysyi koko ajan alle -15 astetta, joten siellä pystyi hyvin ratsastamaan. Hyvään saumaan tuli siis tämä muutto takaisin tallille. 

Perjantaina oli asteita vain se reilu -15, joten päästiin takaisin kunnolla treenaamaan Barbin kanssa. Kevyemmät päivät kyllä huomasi ja Barbi oli paljon kankeampi ja ailahtelevampi. Keskityin käynnissä ja ravissa treenaamiseen, tehtiin siksakväistöjä ja paljon ympyröitä. Laukassa mentiin isommassa tempossa ja tehtiin vastalaukkoja pääty-ympyröillä. Barbi alkoi parantumaan koko ajan, mutta parhaimmillaan se ei ollut, mikä oli ihan ymmärrettävää. Treeni oli lepsumpi, mutta tehokas. 


Lauantaina suuntasin tallille jälleen 7 maissa ja ratsastin tällä kertaa myös Essin. Lämpötila oli otollinen kovempaan treeniin ja ratsastinkin Essin nyt kunnolla läpi. Alkuun keskityin saamaan Essin rennoksi, mutta reagoimaan nopeasti apuihin. Ratsastin koko tunnin ilman jalustimia, jolloin pääsin paremmin Essin ympärille ja olen aina saanut siten Essin vielä paremmaksi. Jumppailin sitä molempiin suuntiin niin, että se oli kunnolla avuilla, eikä heittelehtinyt. Väistöissä Essi on aina ollut helppo ja niistä se tykkää, kunhan pitää paketin kasassa. Alun jähmeyden jälkeen se alkoi hyvin liikkumaan ja pysyi silti rentona. Puhuin sen kanssa, kuten aina ja se reagoi nopeasti (varsinkin kehuihin). Tätä olen S:llekkin sanonut, kuinka tärkeää Essin kanssa on keskustella. Silloin Essi rauhoittuu, se ei tunne olevansa yksin ja samalla ratsastaja itsekkin pysyy rennompana. Hengityksen kautta E:n sai vaikka laukasta pysähtymään ja tein tätä useaan otteeseen. 

Laukassa Essi kuunteli hienosti ja päätin lopuksi tehdä sen kanssa vastalaukkaharjoituksia. Menin pääty-ympyröillä vastalaukassa ja tätä kautta sain sitä vielä paremmin suoristettua. Essi tuntui hyvältä ja lopuksi ratsastin sen hyvin eteen-alas, korvat vaan lerpattivat ja heppa oli täysin rento.
Onnistunut treeni, onnellinen hevonen (ja ratsastaja). Essi sai jäädä sisälle, kun menin sen jälkeen ratsastamaan B:n. Menin kangilla pitkästä aikaa ja olin miettinyt valmiiksi mihin keskittyisin treenissä. Hyvien alkuverkkojen jälkeen alettiin töihin ja B;lla oli nyt pieni murkkupäivä. Se kyllä teki työnsä, mutta oli välillä jossain toisessa maailmassa, Kerran jouduinkin sitä sitten komentamaan napakammin ja pieni kiukkukohtaushan sieltä tuli. Kiukun jälkeen oli neiti jälleen paljon nöyrempi ja hitsi vie, kun nousi jalat ja oltiin niin kevyitä sekä hienoja! Lopussa onnistui laukanvaihdot hienosti suoralla ja vastalaukat pienemmillä ympyröillä. Treenin loputtua sai pieni porkkanoita ja molemmat oltiin tyytyväisiä. Hiki virtasi ja heppa höyrysi.


Tänään en mennyt tällä kertaa aamusta tallille vaan vasta 1 maissa. Barbi oli nyt edellistä päivää montaa kertaa parempi, eikä kertaakaan tehnyt mieli kiukutella, Maneesin pohja oli sopivasti laitettu taas kuntoon ennen meitä, joten siellä oli hyvä päästellä menemään. Avoja, sulkuja, siksakväistöjä, vastalaukkoja ympyröillä, muutamia vaihtoja ja useita siirtymisiä - niistä koostui meidän treeni.

Treenin jälkeen oli vuorossa S:n ja Essin valmentaminen, jota olinkin odottanut. En ollut taas hetkeen ollut samoihin aikoihin tallilla ja nyt olikin hyvä, että olin saanut Essin ratsastettua edellisenä päivänä. Päätin kokeilla E:lle löysiä sivareita S:n mennessä, jotta S:n olisi helpompi keskittyä muihin asioihin. Teetin paljon käynnissä ja ravissa väistöjä sekä harjoiteltiin hengityksen käyttöä. Essi reagoi nopeasti aina ja S:kin huomasi eron. Paljon siirtymisiä väistöjen sisällä ja päädyissä. Sain annettua paljon neuvoja ja laukassakin Essi pysyi todella hyvin kuulolla ja rennompana. Oli hienoa antaa toiselle niitä ahaa-elämyksiä ja siitä olen innostunut muutenkin valmentamisessa. Annoin S:lle muutamia harjoituksia tuleville päiville ja viikon ajan neuvoin S:n käyttävän noita löysiä sivareita. Uskon Essin olevan sen jälkeen taas todella paljon helpompi S:nkin ratsastaa. Tarkoitus on, että ratsastan Essin itse kerran viikossa, joten luultavimmin seuraavana perjantaina treenataan taas.

Huomenna alkaakin normaali arki ja aamusta suuntaan heti tallille. Nyt vain toivon, että en tule kipeäksi saatuani kylmää maneesissa seisoessani - ennakkotaistelu sitä kohtaan ainakin on jo aloitettu.Villasukat, tuplaten vaatteita ja vitamiineja. Nyt ei ole aikaa sairastella, ei ollenkaan.

Tsemppiä maanantaihin - pysykää lämpiminä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti