sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Pieniä pomppuja kerrakseen - estevalmennus ja viikon treenit


Hei ja ihanaa sunnuntaita! 

Meidän viikonloppu oli hyvin tapahtumarikas ja niin tulee olemaan myös tuleva viikko. Treenit sujui edellisellä viikolla hyvin, tiistaina mentiin Jonnan valmennuksessa puomeja ja Barbi oli hyvin innokkaana. Hetkeen ei oltu puomien kanssa treenattu ja sen huomasi - Barbi todella imi niille. Tehtiin siirtymisiä ja itse keskityin nyt käsieni lisäki omaan alaselkääni. Huomaamattani saatoin olla "liian hyvässä ryhdissä", joka kuormittaa alaselkää enemmän. Kokeilin väliin palauttaa käteni siihen asentoon missä se on välillä ollut varsinkin esteillä ja eron huomasi heti B:n menossa. Käden ollessa kääntyneenä sisäänpäin, tuli tuntumasta kovempi ja Barbi alkoi kasaamaan itseään kaulasta välittömästi siihen ei hyvään asentoon (wc-ankka). Palautin käden takaisin hyvään asentoon ja meno palautui normaaliksi. Pieniä asioita - isoja vaikutuksia.

Keskiviikkona ja torstaina tein molempina päivinä puomitreeniä, keskiviikkona jatkoin samalla idealla mitä valmennuksessa ja tein puomien väliin siirtymisiä. Välillä annoin Barbin sujua enemmän eteenpäin ja sitten kokosin sen pienempään laukkaan. Torstaina tein aavistuksen kevyemmän treenin seuraavan päivän valmennusta ajatellen ja mentiin ympyröitä puomeille sekä avoja/sulkuja suoralla uralla. Barbi oli molempina päivinä tasainen ja keskittyi hyvin. Pystyin vaatimaan siltä helposti vaikeampiakin asioita, ilman minkäänlaisia tunteiden vaihtelua. Hyvillä mielin oltiinkin menossa seuraavan päivän valmennukseen.


Punaiset ja mustat viivat esteitä, vihreät puomeja (Huom. oikealla puolella ylimmät lähekkäiset 2 punaista viivaa  esittävät okseria)

Perjantaina oli Joonaksen estevalmennus ja samana päivänä katsottiin Essin sekä Barbin verikokeiden tuloksia. PT-tuntien jälkeen kävin kotona ja lähdin melkein heti tallille. Rakennettiin rata ja olin ensimmäisen tunnin auttelemassa. Ennen omaa valmennustani käytiin Pertun kanssa läpi verikokeiden tuloksia ja mitä olisi hyvä muuttaa/lisätä ruokavalioon. Tästä ajattelin tehdä täysin erillisen postauksen, koska asia oli itselleni ainakin todella mielenkiintoinen ja opettava. 

Valmennuksessa keskityttiin suoruuteen ja siihen, että hevoset odottivat. Alkuverkoissa Barbi tuntui jo hyvältä ja se kuunteli sekä keskittyi. Maneesiin tullessa oli sen mielestä toinen pääty muuttunut, jota se vähän mulkoilikin. Tehtäviä mennessä se kuitenkin unohti koko asian ja keskittyi työhönsä. Tultiin päädyssä olevaa pystyä - suoraan esteelle ja suoraan esteeltä pois->seinää kohti. Aiemmilla tunneilla oli jo nähnyt, kuinka hevoset helposti alkoivat ennakoimaan kääntymistä ja ratsastajat kääntämään jo esteen päällä. jolloin reitti oli melkein kuin pääty-ympyrällä mennessä. Nyt haettiin kuitenkin enemmän neliömäistä reittiä, eikä ympyrää. Barbi tuli esteelle hyvin ja sain itse vain keskittyä siihen, että en luonut ollenkaan painetta edes istunnallani ennen estettä. Ensin tultiin esteeltä vasemmalle takaisin kohti päätyä, sama este uudelleen -oikealle- toiselle esteelle, joka oli samassa kohdassa toisessa päädyssä - vasemmalle (suoraa kohti seinää) - päädyn yli ja sama este uusiksi- oikealle. Avut oli oltava läpi, ettei hevonen puskenut sisälle tai ulos. Barbi oli sopivan energinen ja tehtävä tuntui mukavalta mennä.

Alettiin tulemaan keskihalkaisijan vieressä olevia esteitä, joissa oli molemmissa 4 estettä eri väleillä. Toisella sivulla oli pysty-puomi-pysty-pysty- puomi pysty. Jälleen keskittyminen oli itsellä rentouteen ja siihen. että en tuottanut ylimääräistä painetta. Barbi suoritti esteet ongelmitta, toisella sivulla meinasi esteiden välit jäädä vähän lyhyeksi, koska B:n laukka on kuitenkin niin suuri. Barbiin olin kaiken kaikkiaan tyytyväinen - harmitti vain, että ei lauantaina päästy myös hyppäämään, koska ratatreeniä ja isompia esteitä ollaan kaipailtu. Ensimmäisenä päivänä keskitytään ns. perus asioihin pienillä esteillä, haetaan suoruutta ja tasaista rytmiä, rentoutta ja hyviä teitä - jumpataan hevosia. Toisena päivänä mennään sitten enemmän rataa ja isompia esteitä. Lauantaina itse olin kinesioteippauskurssilla koko päivän, joten en valmennukseen päässyt. Kurssi oli todella opettava ja en sinne menoa kadu ollenkaan. Nyt pääsee sitten harjoittelemaan teippaustakin hieronnan lisäksi. :)
Tulevalla viikolla sijaistan Jonnaa maanantaista keskiviikkoon ja pidän normaalit tunnit. Mahtavaa päästä kehittämään tässäkin asiassa enemmän itseään! Barbilla tulee viikko olemaan luultavasti kevyempi, koska olen myös aamuvuorossa hieronnassa ja opiskeltavia asioitakin riittää.

Toivottavasti teillä on ollut kiva viikonloppu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti