tiistai 17. marraskuuta 2015

Satula ollut kehityksen esteenä?

Barbin oudot kiukunpuuskat,
vasemman puolen erilaisuus ja muut pienet asiat.

Kaikki alkaa valjeta.

Kuten olen aiemmin kertonut oli Barbilla viikko sitten hieronta, jossa tuli paljonkin uutta tietoa. Ennen hierontaa B oli saanut muutamia kiukkukohtauksia treenien aikana. Varsinkin silloin, kun olin alkanut koota Barbia enemmän oli se saattanut osoittaa mieltään. Ajattelin tämän johtuvan lähinnä siitä, että mentiin B:n mukavuusalueen ulkopuolelle ja siitä, että silloin B joutui tekemään vielä enemmän töitä. Lisäksi kiima tuli mieleen, mutta aiemmin B ei ollut sen takia juuri kiukunnut. En  ollut sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että kyse saattoi olla jostain muustakin. Jonnan kanssa mietittiin satulaakin, koska B on saanut niin paljon enemmän lihasta ja se on muuttunut kropaltaan. Halusin ottaa asiasta selvää ja sopivasti tallille oli tulossa hieroja. Siinä sitten ilmoitin B:n mukaan ja sovittiin päivästä.

Toivoin, että jotain löytyisi ja saataisiin sitten asia hoidettua. Toisaalta taas oli  mielessä pelko, että jotain isompaakin löytyisi. Jarmo tutki ensin B:n tarkkaan ja kyseli samalla millainen tapaus oli kyseessä. Barbi pysyi hienosti paikallaan ja alkoi rentoutua. Jarmo totesikin heti alkuun, että Barbi on luonteeltaan todella herkkä ja se reagoikin nopeasti, jos sitä painoi vähänkin kovempaa. Nivelet ja jalat oli hyvässä kunnossa ja ne liikkuivat juuri oikealla tavalla, Mitään lukkoja ei ollut ja vatsalihakset oli kunnossa. Vasemmassa lavassa ja vasemmassa pakarassa oli vähän jumia. Pyysin sitten, että Jarmo katsoisi siinä samalla meidän koulusatulaa. Satula istui juuri sopivasti selkään, mutta vasemmalta puolelta se painoi juuri siitä kohtaa, mistä lapa oli jumissa. Painaessa vähänkin satulaa enemmän kiinni laittoi B korvat luimuun ja halusi lähteä pois.

Oikealta puolelta satula ei puristanut ollenkaan ja siiven alle mahtui hyvin sormet. Toisella puolella tilanne oli ihan toinen ja tarkemmin satulaa tutkiessa huomattiin vasemman puolen olevan satulassa aavistuksen paksumpi. Tämä on sitten aina ollut aiheuttamassa ärsytystä vasempaan lapaan, johon Barbi on reagoinut. Päätinkin välittömästi alkaa käyttämään estesatulaa niin kauan, kunnes saataisiin satula juuri sopivaksi.


Pyysin sitten tiistaina valmennuksen jälkeen Jonnankin katsomaan koulusatulaa ja Barbia. Valmennuksessa menin estesatulalla ja Barbilla ei ollut mielessäkään kiukutella, vaikka tehtävät olivatkin vaativia. Tehtiin paljon sulkutaivutuksia ja kokoamisia. Todettiin siinä se sama asia, että vasemmalta puolelta satula ei sopinut ollenkaan. Se painoi lihakseen ja aiheutti tuntemuksia. Se oli ylhäältä liian tiukka ja se jäi keskemmältä enemmän ylös. Lopuksi Jonna katsoi Barbia vielä takaapäin ja huomattiin B:n olevan vasemmalta puolelta "tyhjempi"=vähemmän lihaksia. Oliko satula siis painanut, jolloin lihaksella ei ole ollut tilaa kehittyä? Siinä sitten palaset alkoivat loksahdella paikalleen ja B:n vinouden syy alkoi selvitä. Kootessa oli satula painanut vielä enemmän kiinni ja Barbi kompensoi tätä taipumalla helposti oikealle.

Pieni syyllisyyden tunne tuli ja kysymyksiä tulvi päähän -  Kuinka kauan satula on tuottanut B:lle painetta?  Miksen ollut huomannut tätä aiemmin? Tärkeintä kuitenkin oli, että syy selvisi ja päästään korjaamaan asia. Jonna ehdotti kokeilemaan ensin jotain pientä toppausta vasemmalle puolelle koulusatulan huopaan, joka tukisi oikeasta kohdasta. Pyysinkin heti äitiä tuomaan Alavudelta mukanaan meidän pintelipatjoja ja muita värkkejä, joita voisi kokeilla.


Nyt ollaan viikko menty estesatulalla ja yhtäkään kiukkukohtausta ei ole tullut ja reenit on sujuneet hyvin. Tänäänkin valmennuksessa Jonna totesi B:n olevan jo nyt paljon suorempi ja liikkuvan ilmavammin. Eron on huomannut hyvin itsekkin ja olen päässyt paremmin työskentelemään B:n kanssa ja haastamaan sitä. Nyt pitäisi alkaa kokeilemaan noita "toppauksia" koulusatulaan ja katsoa saadaanko se hyväksi. Onneksi nyt tulevana viikonloppuna on estevalmennukset, joten koulusatula ei ole pakko olla vielä käytössä.

Ihanaa viikkoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti