tiistai 5. toukokuuta 2015

Hevonen hierojalla

Mikä voisikaan olla parempi lahja hevoselle, kuin rentouttava hieronta?
Niin...Barbi voisi tähän vastata myös sen ruuan.


Meillä on ollut tapana aina väliin hierottaa hevosia, mutta nyt edellisestä kerrasta oli kulunut melkein vuosi. Vuosien varrella on meidän hevosia hieronut muutama eri ihminen ja jokaisella kerralla on yleensä myös itse oppinut jotain uutta. Alunperin aloitettiin Essin hierottaminen sen ollessa niin jännittynyt aina liikuttaessa(kin) ja tällöin myös lihakset oli kireänä. Ensimmäisellä kerralla hierojana toimi Reine, joka antoi samalla vinkkejä, kuten Magnesiumin ja B12 vitamiinin syöttämisen, jotka rauhoittaisivat hermoston toimintaa - sen eron huomasi kyllä! Lisäksi saatiin vinkkejä kuinka venytellä itse Essiä ja minkälainen treeni olisi tarpeen. Reine kävikin hieromassa Essiä muutaman kerran säännöllisesti, kunnes sitten muutettiin.

Barbin muuttaessa Suomeen hierotettiin se itselleni alunperin tuntemattomalla hierojalla muutamaan otteeseen. Barbi oli myöskin ensimmäisellä kerralla vähän epäileväinen ja ei meinannut kunnolla rentoutua. Silloin puhetta tuli lavoista, jotka oli aavistuksen jumissa. Siitä alkoi kotosalla enemmän jumppailu ja venyttely, joka ilmeisemmin on tulosta tuottanut. Eilen Reine saapui läheiselle tallille hieromaan hevosia ja kyselinkin mahtuisiko Barbi mukaan joukkoon. Paikka oli vapaana, joten pakkohan hyvä tilaisuus oli käyttää! Alkuun kerroin vähän Barbista ja minkälaisia treenejä ollaan tehty, mitä ollaan menty ja mihin asioihin itse olen kiinnittänyt siinä huomiota (puolierot yms.). Reine kävi ensin Barbin nopeasti läpi ja päätti aloittaa vasemmalta, koska oikea puoli oli kireämmän oloinen. Siinä Reinen hieroessa tarjoilin Barbille heiniä ja juteltiin rauhassa.


Molemmat lavat oli hyvän irtonaiset, oikea puoli oli selkeästi kaulasta enemmän jumissa ja samoin takaosasta. Olen kyllä huomannut Barbin helposti jäävän taipuneeksi kaulastaan oikealle, jolloin sen puolen lihaksetkin on jännittyneet. Tätä ollaan kyllä korjailtu paljon valmennuksissa, jotta se olisi rehellisesti suorassa. Väistöt on aina olleet vaikeampia siihen suuntaan, joten niitä tulee nyt vain treenailla. Barbi sai myös kehuja, karva oli lyhyt ja kiiltävä, se oli lihaksikas ja hyvännäköinen. Jumppailua vaan ja aina mahdollisuuden tullessa maastoilua. Barbin nopea aineenvaihdunta oli jälleen heti huomattavissa, kun suonet nousi nopeasti pintaan lihasten lämpiessä.

Ennen hierontaa olin käynyt liikuttamassa sen kevyesti maneesissa ja lopuksi päästänyt sen irti piehtaroimaan. Hieronnan jälkeen se pääsi takaisin ulkoilemaan muiden hevosten luokse ja suuntasin itsekkin kotiin.

Hieronnalla on monia positiivisia vaikutuksia, kuten:
-Se rentouttaa
- Vähentää lihasjännityksiä ja lihaskouristuksia
- Ennaltaehkäisee vammoilta (!)
-Nopeuttaa rasituksesta palautumista
-Parantaa suorituskykyä
-Vilkastuttaa aineenvaihduntaa (kuona-aineiden poistuminen nopeutuu)
-Poistaa arpikudosta ja kiinnikkeitä

Suosittelen todella hierottamaan hevosen, jos siihen on vain minkäänlainen mahdollisuus. Varsinkin jos hevosen kanssa on ollut vähän ongelmia voi hieroja olla suuri apu. Ammattilaisen käydessä läpi koko hevonen voi kuulla mm. paljon neuvoja ja vinkkejä. Hinnat vaihtelevat paljon hierojien välillä ja eihän se mitään halpaa puuhaa ole. Kuitenkin tekisi erittäin hyvää, että hevonen edes joskus hierottaisiin. Kotihoito on suurena seikkana, koska enemmän sitä itse on hevosensa kanssa kuin hieroja. Kannattaa siis kysyä neuvoja hevosen hierontaa, jotka pystyisi itse suorittamaan kotosalla. Vennyttely ja taivuttelu on hyvästä, eikä sitä varmasti liikaakaan voi tehdä. Kunhan pitää huolen, että taktiikka on oikea eikä ole vääntämässä hevosen jalkaa ihan väärään asentoon. Jos ei ole täysin varma, kannattaa kysyä tai edes etsiä netistä vastauksia.


Tänään menin hyvin kevyesti Barbilla, koska sillä saattoi eiliseltä olla vähän lihakset kipeänä. Neuvoiksi saatiin ylämäkeen väistättelyt, mutta se maastoilu... no, toivottavasti saadaan kaveri mukaan niin kyllä sitten ainakin onnistuu. Lisäksi oikean puolen lihasten (kaula/takamus) taputtelu ja hierominen ennen valmennuksia ja liikutusta saisivat lihaksen heti hereille. Myös ne perus venytysliikkeet ovat tarpeellisia ja esimerkiksi kopissa olemisen jälkeen olisi hyvä lavat venytellä.

Hieronnan aikana pyrin imemään itseeni kaiken tiedon ja kopioimaan kovalevylleni hieronta tyylit. Ala kiinnostaa itseäni paljon ja tarkoituksena olisi päästä josku sitä opiskelemaankin. Sitä voisi sitten harjoittaa muiden töiden lomassa niin omilla kuin muidenkin hevosilla. :)


 Loppuun haluaisinkin kysyä teiltä:

Venytteletkö hevostasi säännöllisesti? 
Hierotatko itse hevostasi - jos hierotat, kuinka usein? 
Oletko huomannut vaikutuksen - millaisen? Hauskaa viikonalkua!


6 kommenttia:

 1. Hieroja on käynyt pari kertaa paitsi nyt kun hevosella on ollut kuukauden ajan selkä niin kipeänä ettei tarvitse edes miettiä ratsastusta. Hieroja on käynyt nyt 2 kertaa viikossa ja hitaasti tapahtuu muutosta parempaan. Heppa alkoi yhtäkkiä ontumaan ja ongelma paikallistui selkään, ontuminen onneksi loppui kahden käsittelyn jälkeen. Selkä on edelleen tiukka etenkin säkästä ja sen takaa. Hieronta on kuitenkin auttanut koska hevonen ei ole enää niin kipeä että ontuisi tai helpottaisi oloaan pitämällä toista etusta koko ajan edessä. Oikeaan suuntaan siis mennään, turhauttaa vaan kun ei pääse ratsastamaan ja treenaamaan. Lihakset tippuneet pois kun saikkua ollut yhteensä jo yli 2 kuukautta (ennen tätä selkäepisodia piikitettiin jalat ja ehdin ratsastamaan 3 kertaa ennen kuin selkä veti umpijumiin). Ei taidettu tänäkään vuonna kisata kun viime kesä meni samoissa merkeissä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on kyllä ikäviä tilanteita ja teitä on ilmeisesti koeteltu ihan kunnolla :( Onneksi kuitenkin menossa parempaan suuntaan, isot tsemppaukset teille - Vaikeuksien kautta voittoon!

   Poista
 2. Meillä hierottiin Ottoa aina kerran kuussa, välillä oli vähän pidempiä taukoja. Sillä ei oikeastaan koskaan ollut mitään ihmeellistä sanomista, mutta halusin säännöllisesti hierottaa sen, että mahdolliset ongelmat havaittaisiin hyvissä ajoin. Etnaa ei hierottu aluksi ollenkaan, mutta alkuvuodesta aloin epäillä, että sen selkä olisi jumissa, joten pyysin hierojan. Hevonen oli kuulemma vähän kaikkialta kireä, etenkin kyljet ja selkä oli melko pahassa kunnossa. Nyt Etnaa on hierottu 2-5viikon välein tarpeesta riippuen, ja vaikutuksen on kyllä huomannut. :) Ennen Etna ei pysynyt selkäännousussa yhtään paikoillaan ja luimi paljon, nykyään seisoo tyytyväisenä paikoillaan. Lisäksi hieron sitä kerran/kahdesti viikossa itse hierojan ohjeiden mukaan ja herkkujen avulla venytellään joka päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se kannattaisikin tehdä, eipä sitä hieronnan ennaltaehkäisevää vaikutusta turhaan toitoteta :) Hienoa kuulla, että hieronta tehonnut! Vaikka rahaa saa hyvin siinä(kin) palamaan niin on se kyllä sen arvoista.
   Barbi on ainakin niin perso herkuille, että ties mihin spagettimuotoihin se niiden eteen venyisi :D

   Poista
 3. DG hierotaan "säännöllisen epäsäännöllisesti". Aina väliä sen mukaan, onko edellisellä kerralla ollut ongelmia. Itse pyrin viikottain tekemään porkannavenytyksiä (kaula & selkä) ja venyttämään sen jalkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "säännöllisen epäsäännöllisesti" on aika osuva kuvaus. :D Venyttely ei ole kyllä ikinä pahasta ja kukapa hevonen ei siihen suostuisi, varsinkin, kun palkkio seuraa perästä.

   Poista