keskiviikko 17. joulukuuta 2014

☆Joulukalenteri:LUUKKU 17☆

2014 vuotta on jäljellä enää vain pari viikkoa ja vuoden aikana on ehtinyt tapahtumaan kaikenlaista. Nyt onkin aika käydä läpi vuoden tapahtumia ja miten se loppujenlopuksi meiltä sujui!

Meidän vuosihan ei mennyt kuten olin suunnitellut, matka ei ollut läheskään yhtä suora ja mutkaton - tosin eihän se koskaan ole. Vuosi alkoi huonosti Barbin sairaslomalla ja sisälsi mukanaan paljon muitakin vastoinkäymisiä. Tarkoitus oli nousta kansalliselle tasolle ja päästä hyppäämään 120cm Barbin kanssa hyvin radoin. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan päästiin kisoissa vaan 110cm radoille. Sijoituksia tuli kisoissa ja kirjoitin ylioppilaaksi, joten ei vuosi kuitenkaan täysi pettymys ollut! Opittu on enemmän kuin kirjallinen ja siihen voi olla tyytyväinen. Toivotaan, että ensi vuosi on tätä(kin) vuotta parempi!

Essi asui Etelä-Pohjanmaan Valmennustallilla ja Barbi Primin kanssa Töysässä. Essillä valmentauduttiin säännöllisesti ja Barbi oli saikulla. 7.1 oli kuumottava päivä, silloin oli luvassa Barbin kontrolliaika ja eli vain toivo, että päästäisiin takaisin treenaamaan. Klinikalta tuotiin mukana hyviä uutisia ja saatin lupa alkaa treenaamaan pikkuhiljaa. "2 kuukauden päästä pitäisi olla jo täysin normaali". Essin kanssa treenit sujui hyvin vaikka virtaa olikin vaikka muille jakaa. Olin autokoulun 2-vaiheessa ja jännitin tulevia kirjoituksia. Barbi sai olla kevyemmällä, koska en halunnut alkaa ratsastamaan heti kentällä. Essillä aloitettiin kisakausi ja ensimmäiset kisat olivat onnistuneet, 90 ja 100cm puhtaasti sijoittuen. 


Essi asui kuun alussa vielä Ollilla ja oltiin valmennuksissa. Pipsa tuli ottamaan molemmista hevosista ihania kuvia, jotka olivat esillä myös blogissa. Barbi muutti Ollille ja Essi Töysään. Aloitin Barbin kanssa treenaamisen ja sillä oli kertynyt virtaa tauon aikana.  Pyrähdyksiä, pomppuja ja sellaisesta pöllövirrasta oli meidän treenit koostuneet. Yo-kokeet loivat stressiä ja tasapainottelu hevosten ja lukemisen välillä oli haastavaa. Olin Abiristeilyllä ja lukiossa pidettiin potkiaiset, jossa oltiin pukeutuneena yllättäen kilparatsastajiksi kaverini kanssa. Penkkaripäivänä seisoin rekan lavalla hevosnaamari päässä ja heitin karkkeja ihmisille. Essin kanssa ensimmäiset aluekisat, joissa napsahti heti sijoitus 90cm luokassa. Kuun lopuksi tallilla järjestetyissä seurakisoissa napattiin Essin kanssa jälleen sijoitus ja puhtaat radat.

Kuun alussa alkoivat lumet sulamaan ja tehtiin Essin kanssa pitkiä maastolenkkejä. Barbi alkoi rauhoittumaan ja sen omat spurtit alkoivat vähentymään. Päästiin Barbin kanssa takaisin esteiden pariin ja alkuun se imi niille todella voimakkaasti, jopa puomit olivat sille esteitä. Kirjoitusten takia en kerennyt päivittämään niin säännöllisesti blogia ja postauksia tuli vähemmän. Facebookissa alkoi kiertämään haaste, jossa tuli ottaa video ja haastaa sitten jotain muita. Suoritin tämän haasteen Essin kanssa ja hyppäsin sillä ilman varusteita kentällä (video). 

Uskonnon ja Ruotsin kirjoitukset oli ja meni, jota stressasin ehkä enemmän kuin aiempia. Kuskattiin Essiä tallille valmennuksiin ja samalla menin välissä niihin Barbilla. Olin Barbilla tallin seurakoulukisoissa, jotka meni täysin penkin alle (rata oli K.N. Special ja prosentit 57, joten siitä voikin jo päätellä). Essille alkoi tulemaan kiloja lisää Töysässä ja niitä pyrittiin sitten saamaan pois. Essin kanssa sijoituttiin tallin kisoissa metrissä toiseksi ja Barbin kisakausi aloitettiin kahdella puhtaalla 70cm radalla. Kuitenkin kisojen loppuverkoissa tunsin, että nyt kaikki ei ole OK Barbin kanssa. Se oli luultavasti astunut huonosti okserin jälkeen, jolloin se teki nopean käännöksen. Seuraavana päivänä se oli ep, mutta jalka ei ollut lämmin. Kaikki lähti yhtä nopeasti kuin oli tullutkin ja jatkettiin treeniä. Essillä alettiin menemään valmennuksissa 110cm-> ja meno oli sujuvaa.

Alussa Barbin kanssa tehtiin kevyempiä treenejä  ja Essillä kävin estevalmennuksissa. Tein paljon töitä tallilla ja tuskin kerkesin olla kotona. Päästiin korkkaamaan ulkokenttä Barbin kanssa muutaman pyrähdyksen kera ja pääsiäisenä pidettiin tallilla ensimmäistä kertaa munajahti. Käytiin Barbin kanssa myös pitkästä aikaa maastossa kaverini kanssa - se maasto oli ensimmäinen, jolloin Barbi ei kertaakaan pysähdellyt! Käytiin NURK:issa Essin kanssa alue-estekisoissa ja hypättiin puhdas 90cm sijoittuen kakkoseksi. Loppukuusta hypättiin jo Katin valmennuksessa ulkokentällä Essin kanssa ja esteet oli sen 100-105cm. Aloitin hyppäämään Barbilla taas ja se ylihyppäsi esteitä huolella - intoa riitti yli äyräiden. Lopuksi seurakisat tallilla, jossa menin Essillä 100 ja 105cm, ne eivät menneet ihan putkeen ja molemmista 4vp.


Paljon koulutreeniä Barbin kanssa ja heti kuun alussa oltiin tallin seurakoulukisoissa. Kisoissa mentiin Helppo c:2 ja K.N.Special , Barbi oli tahmea, mutta sijoituttiin kolmanneksi ja toisessa luokassa 6. Essiä kuskattiin estevalmennuksiin tallille ja valmennuksissa se oli välillä hyvin vahva kädelle. Lähdettiin Barbin kanssa Kauhavalle aluekoulukisoihin, jotka oli Barbin ensimmäiset aluekoulukisat. Mentiin ratoina samat mitä tallin kisoissa ja muistan hyvin, kuinka räntää satoi kuurottain niin, että ei nähnyt eteensä. Verkoissa Barbi oli hieno ja rento, radalla se yhtäkkiä jännittyi. Tuomari kehui Barbia, mutta jännittyneisyys vei paljon pisteitä. Toinen rata olikin jo paljon parempi, kunnes vuorossa oli viimeinen laukkalävistäjä. Siinä Barbi yhtäkkiä säikähti jotain ja pinkoi eteenpäin. Reissu oli opettavainen ja saatiin hyvää palautetta, ne mokat vain harmitti. Barbin kanssa tehtiin monenlaisia harjoituksia esteillä ja tein itsenäisesti paljon koulutreenejä.  16.5 sain varmistuksen siitä, että valmistun ylioppilaaksi. Onnellisuus oli siinä vaiheessa huipussaan! Kuun lopussa aloitettiin Töysässä laidunkausi ja Essi sekä Primm laukkailivat laitsalla tyytyväisinä.

Tämä kuukausi on ehdoton suosikkini ja ei vai siksi, että silloin oli synttärini. Valmistuin ylioppilaaksi ja Barbin kanssa kisoissa sujui hyvin. Kenttä oli hyvässä kunnossa ja treenailtiin paljon koulua Essinkin kanssa. Nautittiin auringon paisteesta ja vietin paljon aikaa töissä tallilla. Kuskattiin Essiä estevalmennuksiin ja Barbin kanssa myös valmentauduttiin säännöllisesti. Alavuden alue-estekisoissa menin Barbilla pienet luokat, koska ne oli kauden ensimmäiset aluekisat sillä. 80cm oltiin 7 sijalla ja 90cm tultiin 2sijalle. Kurikan seuraestekisoissa haetiin 90cm 8 sija ja metrin radalta saatiin uusinnasta yksi puomi alas. Päästiin Barbin kanssa valmennuksissa hyppäämään 120cm esteitä ja valmennuksissa alkoi meno sujumaan. Kuun lopussa oltiin Kauhajoella alue-estekisoissa, jossa molemmat hevoset meni kivasti. Barbi nappasi 95cm ja 105cm luokista sijoitukset. Kisojen jälkeen mutti Barbi muiden luokse Töysään, jossa se pääsi laitumelle.


Barbi nautti laitumella olosta muiden hevosten kanssa ja kuskattiin sitä säännöllisesti valmennuksiin Ollille. Seuraestekisoissa mentiin hyvä 110cm rata Barbin kanssa ja se rata oli ehdottomasti yksi kauden parhaimmista. Käytiin myös Kurikassa seurakisoissa ja Barbi hyppäsi 100cm ja 110cm. Ekassa luokassa oltiin 6 sijalla, kympissä säädin itse laukkaa liian pieneksi ja otettiin yksi puomi alas. Kokkolan alue-estekisoin suunnattiin vain Barbin kanssa ja saatiin siellä tehtyä hyvät radat, joihin olin tyytyväinen. Metri puhtaasti ja kympissä viimeinen perusradan este alas (linkki videoon). Kävin ottamassa rippikuvia serkustani ja vietin aikaani paljon ystävien ja hevosten kanssa. Kuun lopussa Jutta piti meille yksityisvalmennuksen tulevia kisoja ajatellen. (linkki videoon)

Kuukausi ei alkanut ollenkaan hyvin Tampereen estekisoissa. Tarkoitushan oli lauantaina mennä vain 110cm ja seuraavana päivänä 110 ja 120cm eli nousta viimein sille kansalliselle tasolle. Jollakin isommalla taholla oli kuitenkin toinen suunnitelma.. Lauantaina saatiin 8vp omien virheideni takia ja Barbi otti 2 puomia alas. Sunnuntaina 110cm uusinnassa Barbi yhtäkkiä oli ep. Kaikki meni siis hyvin ennen viimeistä estettä, jota se ei sitten suostunut hyppäämään. Radalta poistuessa se oli selkeästi ep. ja kyyneleet vaan valui silmistä, "eikai taas". Kisojen jälkeen kylmättiin Barbin jalkaa melkein 3x päivässä ja varattiin klinikalle aika. Muutamassa päivässä se palasi normaaliksi, mutta haluttiin varmuudenvuoksi käydä klinikalla. Mitään ei löytynyt ja sanottiinkin Barbin varmaan vain tulleen huonosti alas tai astuneen jotenkin oudosti. Ylistaron alue-estekisat meni aika penkin alle Essin kanssa, metristä otettiin jo 6vp. 

Meidän huono tuuri jatkui Tuurissa toisena kisapäivänä. Perjantaina menin 90cm Essillä ja se oli todella energinen ja meinasi tykittää esteille suurella vauhdilla, joka toikin meille 4vp. Barbilla menin 105cm ja tultiin 4 sijalle. Lauantaina mentiin vain Barbin kanssa ja tarkoitus oli mennä 120cm ja nousta kansalliselle tasolle, "mikään ei saa mennä vikaan!". Kuitenkin luokat meni täysin penkin alle ja otettiin hylsyt täysin omien virheideni takia. Ennen 120cm arvoin mielessäni tulisiko nyt jättää välistä, koska päivä vaikutti olevan kaikkea muuta kuin meidän päivä. Noiden kisojen jälkeen tuli miettittyä paljon omia virheitä ja kuinka vaikealta hyvän rytmin löytäminen tuntui. "Kaksi askelta eteenpäin ja kolme taakse."
 
Kaikki hevoset laidunsivat Töysän tallilla ja tehtiin Barbin kanssa paljon koulureenejä, esteistä oli parin viikon tauko. Kuskattiin sitä Ollille valmennuksiin ja treenattiin paljon vastalaukkoja ja laukkaväistöjä. Tallilla pidettiin seurakoulukisat ja radat ei menneet mitenkään erityisen hyvin, mutta ruusukkeita tuli mukaan. Helppo B, K.N. Special oli ensimmäisenä ja siinä Barbi oli tahmea eikä siirtymiset olleet täsmällisiä. Tulos 154p. 61,600% ja 1 sija. Seuraavaksi mentiin meidän molempien ensimmäinen Helppo A ja luokassa mentiin myös isomestaruus. Vastalaunnostoissa oli hankaluuksia ja niissä Barbi nousi liian ylös ja jäi paikalleen. Tulos 165,5p. 61,296%, 3 sija.

Barbilla alkoi syysteinitys, kuten edellisenäkin vuonna. Se alkoi tekemään tinkiä ja meinasi tinttailla pienistä asioista. Laitumelta hakiessa se lähti aina poispäin ja pysähtyi vasta laitumen päässä. Kävin kaverini kanssa kengityksen ja kavionhoidon peruskurssilla, jossa tuli opittua paljon uutta. Kuun lopussa Olli kysyi minua alkamaan menemään kolmea hevostaan ja tietenkin suostuin. Rupesin ratsastamaan melkein päivittäin 5 hevosta, toki omien voimien mukaan. Kuun lopussa pidettiin tallilla seuraestekisat, jossa menin Barbilla vain 95cm & 105, että saataisiin rennot radat. Sijoituttiinkin 2 ja 3 sijalle.
 
Tallilla vietin paljon aikaa töissä ja liikuttamassa hevosia. Monesti nousin ensimmäisen hevosen selkään jo ennen kahdeksaa, sitten muiden ratsastamisen jälkeen jatkoin työt loppuun ja matkasin liikuttamaan Essin. Olin myös välillä sijaisena päiväkodissa, jossa viihdyin kyllä hyvin. Vietettiin meidän 2-vuotispäivää Barbin kanssa tallilla kouluvalmennuksen merkeissä. Päästiin lisäksi treenaamaan yhdellä laitumella, jossa Barbi toimi moitteetta! Kuume maastoesteitä kohtaan kasvoi meillä molemmilla Essin kanssa, joten lähdettiin niitä hyppäämään. Vaikka reiluun vuoteen ei oltu hypätty yhtäkään maastoestettä suoritti Essi jokaisen esteen hyvin ilman epäröintiä (Linkki videoon). Essin kanssa mentiin Jutan estevalmennukseen ja tietenkin pienen tauon jälkeen oli intoa normaaliakin enemmän.


Kuun ensimmäisenä päivänä Barbi muutti takaisin Ollin tallille ja laidunkausi päättyi kokonaan. Tallityöt ja kaikkien hevosten liikutus vei paljon aikaa ja välillä oli aika uupunut olo. Barbi toimi hyvin kouluvalmennuksissa ja se tuntui kantavan itsensä vielä paremmin. Essillä treenasin vain maastossa ja tehtiin pitkiä maastolenkkejä. Päätettiin hyvin estekausi, kun molemmat hevoset menivät kaikki radat puhtaasti. Essi sijoittui 3 ja 1 sijalle ja se tuntui esteillä juuri siltä, että se olisi hypännyt mitä tahansa. Barbilla menin 90cm & 100cm radat vain hyvää tempoa hakien ja radat sujuikin OK:sti.

Barbilla menin yleensä 2x viikossa valmennukseen ja itsenäisesti treenasin paljon koulua. Tallin joulukulkueeseen osallistuin tallin yhdellä suokeista ja reissu oli hauska. Barbi ei luultavasti olisi osannut arvostaa autotiellä kävelemistä satojen ihmisten edessä. Mentiin Barbilla Alavudelle seurakoulukisoihin, jossa meno oli mitä oli. Mentiin B-merkin kouluohjelma 2010 ensimmäiseksi, koska siinä ratsastettiin sennumestaruus. Barbi oli nihkeän tuntuinen ja keskiraveissa se ei lähtenyt tarpeeksi eteenpäin. Tulos oli 144,5 pistettä, 62,826%, luokan 2 sija ja sennumestaruus hopeaa. Seuraavaksi A-merkin kouluohjelma 2006, jossa saatiin monia hyviäkin pätkiä. Kuitenkin niitä kommelluksia sattui radan aikana, jotka miinusti pisteitä. Tulos 166,5p, 61,67% ja 4sija.

Tätä kuukautta on kulunut nyt 16 päivää ja jäljellä on muutama viikko. En voi tietää mitä tulee tapahtumaan niiden viikkojen aikana, joten voin vain todeta kuukauden alkaneen hyvin. Essin kanssa ollaan maastoiltu ja treenailtu välillä pellolla. Joulukuvia on muutama koneella, mutta vielä niitä tulisi ottaa lisää. Lunta toivotaan ja sitä, että kaikki sujuisi hyvin. Barbin kanssa ollaan saatu useita ahaa-elämyksiä koulutreeneissä ja muutkin hevoset on olleet kivoja (johtuneeko lahjojen menettämisen pelosta?).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti