sunnuntai 14. joulukuuta 2014

☆Joulukalenteri:LUUKKU 14☆

On helppoa luetella omia asioita, jotka tekevät onnelliseksi. Ne voivat olla uudet vaatteet, ystävien näkeminen, lenkkeily tai yleisesti hevosten kanssa oleminen. Sainkin tästä idean listata muutaman asian mitkä tekevät meidän hevoset onnellisiksi.

RUOKA
"Hyvä ruoka, parempi mieli".Jos Barbi saisi päättää se saisi syödä jokaisena hetkenä ja lihoa monen monta kiloa. Kaikki ruuat käyvät, valkosipuli, erilaiset leivät, merilevä, vitamiinit, jopa matolääkkeet ovat sille herkkua. Onneksi se ei ole päätösvallassa ruokansa suhteen, koska ei menisi kauakaan, kun se olisi syönyt itsensä ähkyyn. Essi ei ole yhtä kaikkiruokainen kuin Barbi ja se ei esimerkiksi suostu syömään pipareita tai jokaista leipää. Essi on myös suhteellisen hemmoteltu ja joskus se ei suostunut syömään ruokaansa, koska siihen ei oltu laitettu porkkanoita tai omenoita. Essistä näkee tällä hetkellä myös harvinaisen hyvin, että on ruoka-aikana oltu paikalla.

LAIDUNRALLIT
Kukapa hevonen ei nauttisi isosta tilasta laukkailla, varsinkin hyvässä seurassa. Töysän tallilla hevosilla on isot tilat laiduntaa ja nauttia olostaan. Laitumet on kesäisin yhdistettyinä tarhoihin, joissa on katokset, joten sateensuojakin on tarjolla. Essi ja Primm ovat aina kahdestaan ja Barbi on omalla alueellaan. Joskus hirvittää katsoa Barbin spurtteja, mutta onneksi se on oppinut olemaan tarkka jaloistaan. 

  MAASTOESTEET JA MAASTOILU
Nämä kaksi asiaa saavat Essin loistamaan onnesta ja sen voi nähdä jo kilometrien päästä. Maastoesteillä ja maastossa Essi kulkee korvat hörössä ja reippain askelin. Maastoesteillä Essin ehdoton suosikki on vesieste, jonne se on innolla menossa. Ylämäkien kohdalla vauhti meinaa kiihtyä ja sen tekisi mieli vain spurtata ne ylös - kenttähevonen mikä kenttähevonen. Barbi ei osaa vielä nauttia maastoilusta yhtä paljon kuin Essi ja se keskittyy lähinnä jännittämään uusia hajuja ja asioita.

MUIDEN HEVOSTEN SEURA
Hevonen on laumaeläin, joten on ymmärrettävää sen yleisesti nauttivan muiden seurasta. Essi on aina ollut pomottavaa tyyppiä, joten se tarvitsee seuralaisen, joka alistuu eikä ala uhmaamaan sitä. Alavuden Ratsastuskoululla asuessaan se suurimmaksi osaksi aikaa tarhattiin yksin, mutta heti sen muuttaessa Töysään alkoi se elellä Primin kanssa. Primm on Essin nöyrä palvelija, joka välillä haastaa sitä mukaan leikkimään. Joka päivä ne kiertelevät yhdessä tarhassa ja menevät härnäämään tallin uusinta asukasta. Ne ovat kuin paita ja peppu! Barbilla ei toistaiseksi ole ollut kenenkään kanssa yhdessä laitumella, mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos sillekkin saisi seuralaisen

ESTEET
Molemmat meidän hevosista syttyvät esteillä ja harvemmin niillä olisi niitä mennessä korvat luimussa. Barbi on normaalisti Essiä rauhallisempi esteillä ja Essillä meinaakin joskus alkaa kierrokset nousemaan turhankin korkealle. 

PIEHTAROIMINEN
Barbilla ja Essilla on molemmilla tapana piehtaroida aina mahdollisuuden tullessa. Valmennuksen jälkeen voi tulla kiire ottaa varusteita pois, koska hevonen on jo menossa piehtaroimaan. Piehtaroiminen on hevoselle tärkeää ja sillä tulisi olla päivittäin siihen mahdollisuus. Varsinkin näin talvisin päästän Barbin aina mahdollisuuden tullen maneesiin vapaaksi, jotta se pääsee kunnolla piehtaroimaan. Siellä se heittäytyy heti maahan ja alkaa pyörimään.

ONNISTUMISEN HETKET & KEHUT
Molempien hevosten kuullessa kehuja esimerkiksi todella hyvän väistön jälkeen tuntuu niiden motivaatio nousevan vielä lisää suorittamista kohtaan. Loppuraveissa kehujen avulla monesti varsinkin Essi alkaa lerputtamaan korviaan ja rentoutuu lisää. Hyvin suoritetun esteradan jälkeen ovat molemmat tyytyväisen oloisia, Essi haluaisi monesti vain hypätä lisää.

HIERONTA
Aina mahdollisuuden tullen laitan meidän hevosia hierottavaksi. Jokaisella kerralla hevosten silmät vaipuvat kiinni ja ne melkein nukahtavat siihen paikkaan. Jos jossain kohdassa on jumeja niin saattaa pää nousta ylös ja saatetaan siten näyttää, että nyt tuntuu. Ensimmäisellä kerralla molemmat käyttäytyivät alkuun epäilevästi ja eivät ihan heti uskaltaneet rentoutua. Niistä kuitenkin pian huomasi miten ne nauttivatkaan hemmottelusta. Hierojia meillä on ollut muutama ja on ollut mielenkiintoista seurata sivusta erilaisia tekniikoita. Hieronnan jälkeen kysyn monesti vinkkejä niin ruokinnan kuin yleisen hoitamisen suhteen. Itseasiassa meidän pitäisi piakkoin hierottaa molemmat hevoset.
RAPSUTTELU, HARJAUS & MUU HOITAMINEN
Kaikenlainen harjaaminen ja hoitaminen on molempien heppojen mieleen. Barbia harjatessa se monesti kääntyy katsomaan ja näyttää mistä tulisi harjata paremmin. Kumpikaan hevosista ei karsinassa onneksi pyöri ja temppuile vaan seisoo nätisti paikallaan. Poikkeuksena Essin kanssa on yksin tallissa oleminen, jolloin välillä se saattaa alkaa huutelemaan Primille. Harjaa pystyy myös saksimaan huoletta, koska kumpikaan ei siitä jaksa välittää. Barbin korvakarvat on todella helppoa leikata, koska se pysyy liikkumatta ja ei välitä saksien äänestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti