perjantai 12. joulukuuta 2014

☆Joulukalenteri:LUUKKU 12 ☆


Mitä meidän hevoset syövät ja kuinka valmistan niiden ruuat?
Kysymyspostauksessa kysyttiin meidän hevosten ruokinnasta ja lupasin tehdä siitä erikseen postauksen - tässä se tulee! Essin, Primin ja Barbin ruokamäärät eroavat toisistaan, koska ne ovat kaikki erilaisella käytöllä ja tarvitsevat eri määrän ruokaa. Essin kanssa ei tällä hetkellä tehdä mitään todella rankkoja treenejä päivittäin, joten se saa vähemmän ruokaa. Lisäksi Essi on tällä hetkellä pienellä laihiksella, joten siksikään se ei ylimääräistä ruokaa saa. Primm on seurahevonen, joten se ei tarvitse väkirehuja läheskään yhtä paljon kuin Barbi. Heinää saadaan täällä 4x päivässä: aamulla, päivällä, iltapäivällä ja illalla.
BARBIN RUOKA:
Barbi saa aamuisin ja iltaisin heinien jälkeen valmiiksi tekemäni ruuat, jotka valmistan yleensä aina edellisenä iltana. Aina aloittaessani tekemään Barbin ruokaa, otan ensin muutaman porkkanan ja yhden omenan mukaan pesupaikalle. Pilkon ne aamu- ja iltasankoon sopivan pieniksi palasiksi. Ne lisäävät ruuan maittavuutta ja edistävät ruansulatusta.
Tällä hetkellä Barbin kauramäärä on 1l päivässä, eli aamulla 5dl ja illalla 5dl. Aiemmin Barbi söi peruskauraa, mutta tallilla se vaihdettiin muutama kuukausi sitten littistettyyn. Kauramäärää ollaan nostettu pieninä annoksina ja sitä olisi tarkoitus nostaa taas vähän, koska se on rankemmassa treenissä.  Tiesitkö, että kauran tärkkelyksen sulavuutta ohutsuolessa voidaan parantaa litistämisellä? 
Lisään iltasankoon yhden mitan MSM:mää, jonka pitäisi vaikuttaa varsinkin nivelten liikkuvuuteen. MSM-jauhe ei ole kovin edullista ja koska se kuluu nopeasti, ollaan ruvettu ostamaan aina 2000g:n purkki sen pienemmän sijasta.
Barbilla on aina karsinassa käytössä suolakivi, mutta lisään sen molempiin sankoihin mitallisen mineraalisuolaa. Siitä se saa lisäksi kaliumia ja magnesiumia. Monesti rankan hikoamisen jälkeen annan elektrolyyttiä, joka palauttaa hikoilusta syntyneen vajeen hevosen suolatasapainossa.
Lisään sitten molempiin sankoihin noin desin pellavarouhetta, joka hoitaa suolistoa ja vaikuttaa suotuisasti karvapeitteeseen. Pellava on todistettu olevan oikea terveysrehu ja sitä suositellaan käytettäväksi. Pellavarouhe tulisi aina kostuttaa/turvottaa, koska se turpoaa paljon. Pellavarouheen lisäksi lisään ruokaan vajaan 0.5dl soijarouhetta, joka sisältää runsaasti hyvälaatuista valkuaista.
Tällä hetkellä Barbi saa myös noin 0.5dl iltaruokaan A-D-E vitamiineistä koostuvaa rehua. E-vitamiinen saaminen on tärkeää varsinkin nyt, kun hevoset eivät pysty laiduntamaan. 
Lopuksi lisään lämpimää vettä ja sekoitan kaikki kokonaan. VALMIS! Syötetään lisäksi aina välillä molemmille hevosille merilevää pieninä annoksina ruuan sekaan. Merilevää käytettäessä kivennäisen määrää vähennetään.
Lisäksi Barbi saa yleensä aina treenin jälkeen jonkinlaisen herkun, kuten porkkanan.


ESSIN JA PRIMIN RUOKA:
Molemmat saavat yleensä puolitetun (ja pilkotun) omenan sekä porkkanaa ruuan sekaan. Essillä ja Primillä on myös omat sankonsa, joihin teen ruuan aina valmiiksi. 
1dl kauraa aamuin ja illoin. Essillä määrä nousee, kun aletaan treenaamaan rankemmin. Tuolla ei mahdollisuutta ole kauran litistämiseen, joten kaura on kokonaista
n. 1dl pellavaa
n. 1dl kivennäistä molemmille

Meidän hevosille on pitkän aikaa syötetty biotiinia, aiemmin jauheena. Siinä tahtoi olla vain sama ongelma mikä MSM:nkin kanssa - ei halpaa ja kuluu nopeasti. Nyt ollaankin jonkin aikaa syötetty Essille ja Primille tuota Naminon biotiinivalmistetta.

Lopuksi lisään lämpimän veden ja annan ruuan rauhassa turvota. 

Kausittain meidän hevosten ruokinnassa taphtuu pieniä vaihteluita.

-Välillä syötetään mm. kuureittain nokkosta, jota on kesän aikana kerätty ja kuivatettu.
*Nokkosta suositellaan ihmistenkin käytettäväksi ja sillä voidaan esimerkiksi korvata pinaatti ruanlaitossa.
*"Nokkosessa on piitä 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatista, rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatista, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maidosta ja C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna; ja vertailun vuoksi persilja, kuivatussa nokkosessa on siis yli 5-kertainen määrä mainittuja ravintoarvoja." lähde*


Mitä teidän hevosenne syövät?

2 kommenttia:

  1. Miksi noin vähän kauraa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Essillä laihiksen ja kevyemmän liikutuksen takia. Barbilla taas vireyden, mutta sillä ruvetaan pieninä annoksina taas nostamaan. :)

      Poista