maanantai 1. joulukuuta 2014

☆Joulukalenteri: LUUKKU 1☆

Ensimmäinen luukku avautuu ja se sisältää aiheen: "Kun hevoset ovat eri talleilla"

Kuten olen aiemmin jo kertonut ovat meidän hevoset eri talleilla. Primm ja Essi majailevat pienellä yksityistallilla Töysässä ja Barbi  Etelä-Pohjanmaan Valmennustallilla. Tässä vaiheessa voi tulla mieleen kysymys - miksi? Tämän postauksen tarkoitus on kertoa vastaus siihen ja lisäksi millaista on, kun hevoset on jaettu eri talleille.

Silloin, kun omistimme vain Essin asui se Alavuden Ratsastuskoululla. 2011 vuonna lauma kasvoi yhdellä hevosella siskoni ostaessa Primin ja koska Primillä ei ollut alusta astikkaan tarkoitus alkaa valmentautumaan saati kisaamaan ei maneesi ollut mitenkään pakollinen. Siskoni löysi Töysästä tallin, jossa oli karsinapaikka vapaana ja sinne Primm muutti asumaan. Samoihin aikoihin Essi muutti Etelä-Pohjanmaan Valmennustallille, koska se sijaitsi lähempänä meitä. Tässä vaiheessa en itse joutunut reissaamaan kahden tallin välillä, koska siskoni hoiti itse Primin toisella tallilla.

2012 vuoden loppupuolella tapahtui kaikenlaista, kuten Essin sairaslomalle joutuminen ja Barbin saapuminen. Koska Essillä ei voinut treenata, ei koettu järkeväksi pitää sitä valmennustallilla, jossa olisi maksanut turhaa maneesin käyttämisestä. Lisäksi kahden hevosen pitäminen täyshoitotallilla olisi tullut kalliiksi. Essi muutti samalle tallille missä Primm asui ja niistä alkoi tulemaan parhaat ystävät. Siitä alkoi minun ramppaaminen kahden tallin välillä.


Töysässä sijaitsevalla tallilla jaetaan tallivuorot omistajien kesken. Oleellisesti meillä vuoroja on enemmän, koska meillä on kaksi hevosta siellä. Aamutallin tekijä antaa ruuat ja vie hevoset pihalle, iltatallissa hevoset tuodaan sisälle ja annetaan iltaruuat. Jokainen putsaa itse omat karsinat, joten ei siinä kovin iso homma jää. Tällä hetkellä meidän hevosten lisäksi siellä on yksi, joten melkein jokainen aamu ja ilta mennään tallille hoitamaan hevoset. Onneksi perheessä on kolme 'heppatyttöä', joten saadaan vuoroja jaeltua perheen sisällä.

Töysän tallille meiltä menee noin vartti ja toiselle reilu viisi minuuttia. Matkat eivät onneksi ole pitkät, mutta kyllä niihinkin uppoaa aikaa, kun monta kertaa ramppaa edestakaisin. Kesäisin hevoset ovat aina ollet yhdessä Töysässä, koska silloin kentällä pääsee hyvin menemään ja maneesi ei ole välttämätön. Tällöin tallilla on hommaa enemmän, mutta ei kuitenkaan joudu päivittäin ajamaan yhtä paljon. Kuitenkin Barbin asuessa valmennustallilla, ei sitä tarvitse olla joka viikko kuskaamassa kopilla valmennuksiin.

Olisihan se paljon helpottavampaa, jos voisi pitää kaikkia hevosia aina samalla tallilla, jossa käytössä olisi maneesi. Unelmana onkin saada joskus oma talli ja lähelle maneesi. :)

2 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Olenkin monesti miettinyt että miten lähellä nuo tallit ovat kun kirjoitat aina että käyt ratsastamassa esim ensin Essin ja sitten Barbin. Tämä vähän valotti asiaa :)
  Minäkin haaveilen että saisin ensi talveksi oman pollen täysihoitotallille jossa olisi maneesi ja sille vuokraajan, jolloin voisin käydä itse ratsastamassa 3-5 krt/vko. Lähimmälle maneesitallille on meiltä matkaa yli 40km eli noin puolen tunnin ajomatka. Olen kyllä suunnitellut että rakentaisin ihan oman maneesin laudasta mutta ehkä se jää kuitenkin haaveeksi, haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sain selvennettyä. :)
   Teillä on kyllä ihan mukavasti matkaa maneesille! Itse aina matkalla katselen joitain isoja varastoja, joista voisi hyvin tehdä maneesin. :D

   Poista