keskiviikko 3. syyskuuta 2014

50 faktaa ESSISTÄ


Viime erikoispotauksesta on vierähtänyt jo aikaa, joten asiaan piti tehdä muutos. Mietin tovin minkälaisen postauksen haluaisin tehdä ja sainkin sitten tämän idean. Tässä tulee 50 faktaa Essistä, jota et  välttämättä tiennyt!


1. Kaikkien on tiedettävä, että Essi on pomo, kuningatar jos nyt tarkkoja ollaan. Alamaisten, kuten Primin on ehdottomasti oltava sille uskollisia. Jos Essi haluaa mennä tarhaan on Priminkin mentävä, naapureille ei silloin jäädä juttelemaan. JOS kuitenkin Primm uhmaa tätä käskyä, menee Essi töytäisemään tätä oikeaan suuntaan-tarhaan. Essi ei kumarra, hänelle kumarretaan. 


2. Essi r-a-k-a-s-t-a-a maastoilua. Joskus jarrut meinaa olla kadoksissa, kun laukkavaihde on jumittunut päälle. Essi on maastovarma ja sen kanssa voi lähteä oikestaan mihin vain. Kenttähevosena on maastot sille tuttuja ja varsinkin ylämäkien laukkaaminen on suurta herkkua.

3. Kielellä leikkiminen on Essistä hauskaa ja monesti se onkin sillä ulkona. Joskus kovilla pakkasilla miettii, eikö olisi parempi pitää se kieli sisällä..Essistä ei. Kerran näkyi sen kielessä pieni mustelma, joten kyllä se on siihen onnistunut myös puremaan. Yleensä kieli on pihalla sen jälkeen, kun Essi on syönyt jotain hyvää tai, kun se on rentoutunut. Tämä tapa on välillä todella ärsyttävä, mutta onneksi kieli pysyy sisällä töitä tehdessä.


4. Essi ilmaisee välittömästi tunteensa, onko se iloinen vai surullinen. Sillä on hyvät ja huonot päivänsä, kuten meilläkin. Jos se ei saa mielestään tarpeeksi huomiota, saattaa se mennä vain mököttämään karsinan perälle, takamus kohti ovea. Koskaan se ei ole purrut tai potkaissut ketään ihmistä. 

5. Essi on nopea oppimaan. Siskoni opetti sille monia temppuja maastakäsin, mm. irtojuoksuttaessa käsimerkistä suunnan vaihtamisen.

6. Essillä on erikoiset etukaviot, jotka eivät kuitenkaan koskaan ole aiheuttaneet ongelmia. Sen etukaviot ovat ns. pukinkaviot, eli jos ne kengitetään huolimattomasti, niistä huomaa heti, että se astuu sisäänpäin. Sillä on myös jyrkkä sisäpuolen seinämä ja sen kaviot kuivuvat helposti.

7. Essi tuli Saksasta Suomeen vuonna 2006. Meidän omistukseen se saapui 2007 loppuvuodesta. Apua, siitäkin jo 7 vuotta!

8. Essi ei ole koskaan varsonut. Muistan jo pitkän ajan miettineeni, kuinka ihanaa olisi saada Essistä yksi varsa itselle. Se on kuitenkin niin kaunis ja luonteeltaan hyvä. Kuitenkin ikä alkaa olla tälle riskinä ja uskon, että Essillä ei tulla koskaan teettämään varsaa.


9. Essi on muuttunut radikaalisti sinä aikana, kun se on meillä ollut. Tullessaan se oli todella vaikea ratsastaa, se kaahotti täysiä esteille ja kokeneetkaan ihmiset eivät meinanneet sille pärjätä. Kouluvalmennuksissa mikään ei onnistunut, laukassa mentiin täysiä tai sitten keulittiin. Se otti helposti herneen nenään pienestäkin ratsastajan tekemästä virheestä. Monta kertaa sieltä tultiinkin alas, luottaminen siihen ei ollut suuri. Nykyään on Essi yli puolet rauhallisempi ja paljon sosiaalisempi.

10. Essi on ollut pari kertaa ratsutettavana, kun se oli alkuaikoina niin villi.

10. Essi on hypännyt kotona 135-140cm rataa.

11. Kisoissa ollaan hypätty kansallisella tasolla 120cm.

12. Voitettiin Essin kanssa Pohjanmaan Junioricupin v.2011 esteissä

13. 2012 vuonna saatiin hopeaa aluekenttäkisoissa.


14. Essin kuva on ollut Hevoshullu lehdessä, se on siis käytännössä julkkis. Nimmareita Essi jakaa vain harvoille, diiva mikä diiva.

15. Essillä on tasaiset askellajit, joten sillä on mukava mennä myös ilman satulaa.

16. Essi on hyvin järjestelmällinen karsinansa suhteen. Vessa on tietyssä nurkassa ja muualla täytyy olla siistiä.

17. Alkuaikoina ei Essille voinut syöttää kauraa, koska se oli niin kuuma. Se söi peacemakeria monta vuotta, kunnes alettiin tottumaan kauraan.

18. Hirvi on juossut meistä n. 10 metrin päästä maastossa. Essi ei onneksi kiinnittänyt tähän silloin huomiota ja hirvikin vain paineli ohitse.19. Essillä voi hyvin mennä ilman varusteita, kunhan on itse tasainen.

20. Essi osaa olla nirso mitä tulee herkkuihin. Jos leipä on vähänkin pehmeää tai muuten vain pahaa, sylkee Essi sen pihalle. Piparitkin on siinä rajamailla, usein ne eivät kovin pitkälle mene suussa.21. Essillä on polttomerkki vasemmalla puolella takaosaa. Sitä ollaan rasvailtu, joten karvat on peittäneet sitä paremmin.

22. Kiima ilmenee Essillä vahvasti. Sillä on välillä kovat mielialanvaihtelut ja keskittyminen ei ole yhtä hyvä kuin yleensä. Vaikka aina Essi ei ole kovin puhelias, tällöin puhetta riittää koko kansalle jaettavaksi.

23. Essi ja Primm ovat kerran päättäneet tehdä reissun läheiselle tielle. Neidit olivat nätisti menneet tien sivussa ja aiheuttaneet kummaksuntaa autoilijoilta. Se ei kauaa kuitenkaan kestänyt, kun saavuimme pilaamaan pelastamaan neitien reissun.


24. Essin yksi suosikki maastoeste on ehdottomasti vesieste!

25. Essi on hevonen, joka on opettanut minulle eniten.26. Essillä on suuri sydän, mutta sen luottamus on vaikea ansaita. Kuitenkin, kun saa sulatettua sen suojamuurin, tulee siitä mitä parhain ystävä.


27. Essi piehtaroi aina ratsastuksen jälkeen ja silloin, kun sitä irtojuoksuttaa tai päästää tarhaan.

28. Laukanvaihdoista Essi aina innostuu

29. 
Essi ei meinaa juoda ollenkaan kisapaikalla tai muualla valmennuksissa.

30. Se jännittää helposti uusissa tilanteissa, joka näkyy kuumumisena ja hikoamisena. Monesti estevalmennuksen jälkeen se voi olla todella hikinen vain, koska se jännitti.

31. Essi on helppo lastata koppiin, se vain kävelee sinne. Lisäksi se on aina nätisti kopissa, eikä riehu tai potki.

32. Primm on Essin paras ystävä ja ne ovat aina yhdessä.33. Essi reagoi kylmään helposti, jonka huomaa mm. sen selän tulemisena kipeäksi.

34. Essi on ollut monesti hierottavana, jossa se meinaa aina nukahtaa.

35. Essiä ei ole koskaan klipattu, ainakaan sen meillä ollessa. Sen karva on aina ollut niin lyhyt, että ei ole ollut tarvetta.

36. Essi tulee välittömästi laitumelta tarhaan, huomatessa jonkun tulevan sinne.37. Essiä on perusterve hevonen, joka ei ole juurikaan sairastellut.

38. Se hoitaa heinien kastelun viimeistään itse. Se ottaa heiniä suuhun ja upottaa naamansa sitten vesisaaviin.

39. Se ei pelkää mitään, ellei sitten 'ole sillä päällä'


40. Jos joku puuhaa jotain pellola, seisoo se Primin kanssa katsomassa laitumen reunalla. Essiltä mikään ei tunnu jäävän huomaamatta ja se on kuin mummo kiikareiden kanssa ikkunassa.

41. Yhtenä yönä oli Essi päättänyt tulla pois karsinasta ja pitänyt sitten kunnon keskustelua muiden kanssa. Lisäksi tällöin oli hän maistellut kivennäisiä ja muita herkkuja. Suurena yllätyksenä ei toinen haka karsinaan ollut.

42. Essi pitää hyvää huolta loimistaan ja ei ole koskaan rikkonut niitä.

43. Essi ei aina ole helppo kengittää, varsinkaan silloin, kun häntä ei voisi vähempää kiinnostaa.

44. Essillä on luultavimmin yli 10 loimea, kaikki tietenkin käytössä. köh.

45. Essillä on hyvä suku ja se kuuluu hannoverien E-linjaan.46. Essi nopea, elastinen ja varma jaloistaan.

47. Se on meillä ollessaan asunut vain kolmessa paikassa ja se on hyvin sopeutuvainen.

48. Kesällä se on suklaanruskea ja talvella melkein musta.

49. Hypättiin ensimmäinen yhteinen trippeli 120cm radalla.


50. Kuten varmasti on blogissa tullut esille, Essi rakastaa kameroita. Sillä on sen oma poseeraus ja jos se olisi ihminen, haluaisi se varmasti toimia mallina.

Siinä oli 50 faktaa meidän leidistä ja vielä jäi 'muutama' kerrottavaksi!

4 kommenttia:

 1. Hyvin kirjotettu postaus =)

  VastaaPoista
 2. Miksi et itse harrasta Essillä maastoesteitä/kenttäkisoja kun sillä kerran on taustaa ja kykyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla ehditty treenaamaan ollenkaan maastoesteitä mm.tänä vuonna ja ollaan keskitytty vain esteisiin/kouluun. Mistäs sitä tietää, jos innostuisi kunnolla treenaamaan maastoesteitäkin ja kisaamaan kenttää jälleen. :)

   Poista