torstai 7. elokuuta 2014

Sydämentykytyksiä

"Toiset päivät ovat parempia kuin toiset, kyllä sen ymmärrän'

Lauantaina päätettiin mennä vain yksi luokka, 110cm. Lähdettiin tallilta puol 7 maissa ajamaan kohti Tamperetta ja matkaan meni reilu 2 tuntia. Oltiin paikalla juuri kisojen alkaessa, joten aikaa oli paljon oppia rata ja katsoa muiden suorituksia. Otettiin Barbi pois kopista ennen metrin luokan palkintojenjakoa. Rata koostui lukuisista kaarevista linjoista, eli kääntämistä riitti. Odotin innolla kolmoissarjaa, joka oli uusinnassa heti ensimmäisenä. Harmikseni en päässyt sitä hyppäämään, koska menin säätämään perusradalla. Ykköselle toin niin törkeän huonosti Barbin, ensin annoin sen edetä ja yhtäkkiä otinkin sitä kiinni->pohjaan tultiin. Barbi ottikin siitä yhden puomin ja huomasin kyllä heti tehneeni virheen, jo kun tein sen. Sain rytmin kuntoon ja muut etäisyydet osuivat hyvin. Toiseksi viimeiselle pystylle tultiin sitten hieman lähelle, että Barbi ei kunnolla kerennyt nousta ja otettiin puomi. Tulos siis 8vp, kiitos kuskin. Barbiin olin todella tyytyväinen, se teki kaiken mitä pyysin, vaikka olisi kyllä saanut melkein olla kuuntelematta niitä turhia pidätteitä..

Barbi osaa kyllä ottaa rennosti kisapaikoilla 'zzzz'

Radan jälkeen tein hyvän loppuverkan ja mentiin kopin luokse. Kylmäsin Barbin jalat ja lähdettin kotiin. Tallilla Barbi meni ravaten laitumelle ja Essi hirnui kovasti sen perään. Jätettiin kaikki hevoset ulos ja mentiin sitten illalla hakemaan ne sisälle yöksi. Ratsastin Essillä kentällä ja tein enimmäkseen töitä väistätellen.

Aamulla oli kaunis maisema

Sunnuntaina oli vielä aikaisempi lähtö. En saanut yöllä juurikaan nukuttua ja heräsin melkein tunnin välein. Puoli 4 maissa aloin valmistautumaan ja lähdettiin ennen 5 tallille. Kisapaikalla oltiin ennen 8 ja tutustuin 110cm rataan. Se sisälsi taas lukuisia linjoja ja odotin kyllä sen ratsastamista. Olin toivonut kolmoissarjan olevan taas, mutta harmikseni se ei kuulunut rataan. Verkka meni hyvin, kerran Barbi tuli tosin okserille kaukaa ja osui takasilla puomiin. Radan alussa ei rytmi meinannut löytyä, kakkosen okserille tuli jäätävän iso hissihyppy, kun tultiin niin pohjaan. Loppuradan työstinkin sitten sitä ja pyrin tuomaan jopa hieman kauaksi. Kaikki oli kunnossa, kunnes uusinnassa sattui jotain. En vieläkään ole täysin varma mitä tapahtui, mutta ilmeisesti Barbi tuli jotenkin huonosti alas hypyssä tai kolhaisi jalkaansa, astui huonosti tms. Uusinnan toiseksi viimeisen pystyn jälkeen huomasin Barbin muuttuneen hieman erilaiseksi, se ei tuntunut täysin itseltään. Ajattelin kuitenkin, että kyse ei ollut mistään vakavasta, koska se kuitenkin oli menossa eteenpäin.Viimeisenä olisi ollut okseri ja vaikka etäisyys ei ollut täydellinen, olisi Barbi normaalisti lähtenyt hyppyyn, mutta se ei lähteny. Uudella lähestymisellä sama juttu ja huomasin siinä kohtaa jo, että nyt ei oikesti ole kaikki kunnossa. Tulos 0-hyl.

Heti ravatessani pois radalta huomasin Barbin arkovan takastaan ja ravissa se olikin selkeästi ep. Mentiin kopille ja Barbi lepuutti vasenta takasta ja ei astunut kunnolla. Peruin 120cm ja kylmäsin Barbin jalat. Tietenkin olin todella pettynyt ja surullinen. Heti, kun ollaan menossa eteenpäin sattuu jotain tälläistä, lisäksi rata oli muuten hyvä. Barbi varmasti kielsi vain sen kivun takia, joka jalassa oli tuntunut. En minäkään hyppäisi estettä vaikka kuinka olisi voitontahtoa, jos jalkaan koskee. Siinä vaiheessa oli itselleni ihan sama, vaikka ei sijoitusta saatu. Perusrata kuitenkin oli puhdas ja uusinnassa ennen viimeistä tuli probleema, mutta eihän sille mitään voinut.


Tallilla kylmättiin jalka vielä pari kertaa, ensin vedellä ja sitten kylmäyssuojilla. Yöksi laitettiin lämpöpintelit jalkaan ja hepat jäi kaikki sisälle. Maanantai aamulla Barbin jalka oli normaali, ei turvotusta tai lämpöä, eikä puristusarka. Jalat kylmättiin ja matkalla tarhaan se oli normaali. Kuitenkin tarhassa ollessa, huomasi sen arkovan jalkaa hieman ja esim. nopeammat käännökset sattui. Monia syitä tuohon ontumiseen voi olla, yksi mahdollinen osatekijä oli mahdollisesti pidentynyt kengitysväli. Meidän heppojen kengittäjä on ollut nyt kiireinen ja väli pidentynyt, kuten sitten kaviotkin. Yritettiin ennen kisoja saada kengittäjä, mutta kukaan ei ollut lähettyvillä. 

Onni on kuin perhonen - juuri kun olemme olemme aikeissa tavoittaa sen, se livahtaa pois. Mutta jos istumme hiljaa paikoillamme, se saattaa laskeutua päällemme.
  
-Nathaniel Hawthorne

^Meidän mansikkamaalta on tullut nyt hirmuisesti mansikoita!

Kävin maanantaina päivällä hakemassa hepat sisälle viilentymään ja kylmäsin samalla Barbin jalat. Barbi alkoi yhdessä vaiheessa leikkiä kielellään ja sohi sillä kaikkialle. Jotenkin epäilen, että Essi on salaa opettanut Barbia. Illalla menin Essillä kouluvalmennukseen, josta tulee seuraavassa postauksessa juttua. Kylmättiin molempien heppojen jalat iltatallia tehdessä ja jalka oli edelleen ihan normaalin näköinen.


^Voi vain olla ylpeä, hieno ja niin tärkeä taito hevosella.

Tiistaina jälleen kylmäiltiin Barbin jalkaa aamulla, päivällä ja illalla. Se ei ollut edelleenkään turvoksissa saati lämmin. Käynnissä se oli normaali ja menin kentälle katsomaan miten se ravasi. Alkuun se menikin puhtaasti, mutta lopussa näkyi vähän olevan ep, mutta ei paljon. Barbi ja Essi myös molemmat kengitettiin ja kengittäjä sanoikin, että yleensä sen kyllä kengittäessä huomaa, jos jalassa on jotain tai se on kipeä. Barbilla kuitenkaan ei ollut havaittavissa siinä kohtaan mitään erikoista.

Meidän suunnitelmat seuraavalle viikonloppulle siis muuttui aikalailla. Tarkoitus oli joukkueessa hypätä 110cm, mutta nyt menenkin sen Essillä. Keskiviikkona Barbin jalat kylmättiin taas moneen otteeseen ja ratsastin Essillä sinä aikana kentällä. Essi tuntui todella hyvältä, laukassakin se oli malttavainen ja tein paljon kääntämisharjoituksia.Tänään käytiin klinikalla ja Barbi oli ilmeisesti kuullut tästä, koska enää se ei ontunut yhtään. Ensin katsottiin liinassa ja se oli puhdas, hieman jäykkä, koska on ollut 'lomalla' nyt pari päivää. Sitten taivuteltiin jalkaa pariin otteeseen, mutta oli edelleen täysin puhdas. Jalka ultrattiin ja otettiin röntgen. Missään ei ollut mitään havaittavissa, eli luultavasti Barbi oli vain astunut huonosti. Tässä kohtaa pystyi vain huokaisemaan ja hymy oli korvissa. Olin jo ehtinyt miettiä kuinka meillä tulisi taas taukoa ja kaikki suunnitelmat kaatuisi. Barbi kuitenkin on nyt viikon kevyemmällä ja palataan kisoihin. :) Täytyy myös mainita kuinka hienosti B käyttäytyi jälleen klinikalla. Se vain seisoi paikallaan ja röntgeniinkään ei rauhoittamista tarvittu. Muutama työntekijä itseasiassa luuli sen olleen rauhoitettu, kun se vain nukkui paikallaan.

Huomenna luvassa estevalmennus Essillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti