torstai 2. tammikuuta 2014

Vuosikatsaus 2013

Nyt 2013 on vain muistoissa ja 2014 on vasta startannut. Vuoden aikana kerkesi sattumaan kaikenlaista, tuli naurettua ja välillä itkettyä. Barbi oli ensimmäistä vuotta Suomessa ja opimme tuntemaan toisiamme koko ajan paremmin, samalla se oli ensimmäinen blogivuosi minulle. Olen tyytyväinen edelliseen vuoteen, se oli opettavainen ja sai uusia kokemuksia. Tässä postaukessa perehdytään paremmin vuoden tapahtumiin.

Tammikuu

Tammikuussa oli todella kylmät ilmat, toisin kuin nyt. Essiä kuntoutettiin ja sillä ei saanut vielä laukata, joten lähinnä maastoilin sen kanssa. Barbi hieman reagoi kylmiin ilmoihin ja oli todella vireä. Pipsa kävi kuvailemassa meitä pariin otteeseen ja olen edelleen aivan rakastunut niihin kuviin. Treenasimme Barbin kanssa ahkerasti koulua ja esteitä. Hypättiin maastoesteitä maneesissa ja huomattiin, kuinka Barbi ei välittänyt yhtään niistä, se vain meni. Ensimmäinen hankitreeni (jota Pipsakin oli kuvaamassa) on jäänyt hyvin mieleen. Barbi ei tuskin malttanut laskea jalkojansa maahan ja vain leijjui lumen päällä.

Helmikuu

Ensimmäisenä oli aluevalmennukset ja Barbin kanssa meneminen muualla kuin kotona. Ensimmäisenä päivänä ravissa esteelle tulot tuotti alussa ongelmia, koska olin tottunut Essin tapaan, jolloin se itse päättää koska lähtee hyppyyn, Barbi odottaa merkkiä. Henkka sanoi Barbin kunnosta, jota pitäisi alkaa nostamaan, koska sehän hikosi kuin pieni possu ja oli aivan naatti. Tunti meni muuten ihan hyvin ja Barbi oli rentona. Seuraavana päivänä mentiin kunnolla rataa, meinattiin ajautua usein turhan lähelle. Henkalta saatiin hyviä ohjeita ja vinkkejä. Tallilla oli hiihtoratsastusta ja yhdet kisat siitä. Oltiin Barbilla Katin valmennuksissa ja alettiin  hyppäämään niissä metriä. Helmikuussa oli myös minun ja Babrin ensimmäiset kisat muualla. Kisoissa oli este- ja kouluosuus ja menestyttiin niissä ihan  hyvin. Barbi käyttäytyi todella hyvin siellä ja voitettiin pokaali.
Maaliskuu

Tapahtumien kuukausi, jolloin ratsastaja opetteli lentämään ja saatiin todella uusia kokemuksia. Kierettiin kisoissa ahkerasti muualla, Barbi näytti sisäisen ninjansa (irtojuoksutuksessa), kaikki ei mennyt aina ihan nappiin ja itsekkin pääsin visiteeraamaan Seinäjoen keskussairaalassa ensimmäistä kertaa! Kerkesin tekemään hyvin myös videoita ja Barbia totuteltiin maastoon. Essillä edelleen maastoilin ja tein kunnon treeniä, laukkaa ei vielä saatu mennä. Yhdessä Katin valmennuksessa Barbi päätti hypätä innarin okserina ja pääsin taasen ihailemaan maan kauneutta. Essille saapui pelhamit käyttöön, koska se tahtoi olla todella voimakas välillä.
Huhtikuu

Huhtikuussa kierretiin kisoissa ja mentiin myös ensimmäiset ulkokenttäkisat. Meille saapui myös uusi estesatula Barbille, koska se oli käyttänyt Essin omaa. Oltiin joka viikko valmennuksissa ja hypättiin ensimmäinen metrin ratakin kisoissa. Blogiin kirjoitin monta erikoispostausta, koska inspiraatio oli niitä kohtaan silloin suuri. Treeneissä päästiin menemään ensimmäinen 110cm ja Barbi lievästi sanottuen ylihyppäsi. Essillä maastoilin ja menin myös kentällä, joka oli välillä aika kurassa. Mahaa Essille oli päässyt tulemaan ja projekti mahaa pois oli käynnissä. Minulla oli ensimmäiset ajotunnit ja niitä jännitin ihan kiitettävästi. Essillä tein yhtenä päivänä todella pitkän maastolenkin läpi keskustan.
Toukokuu

Tämä kuukausi oli yksi omista suosikeista ehdottomasti. Postauksia tuli eniten, kuvia paljon ja videoita, aurinko paistoi ja sai nauttia kunnolla olostaan. Kuukausi alkoi heti Pietarsaaren alue-estekisoilla, jossa tuli puhtaat radat ja molemmista luokista sijoitus (90cm&100cm). Mentiin Kauhajoen alue-estekisoissa, joissa tuli ihan hyvät radat, mentiin 90&100cm. Ylistaron alue-estekisat menivät ihan hyvin, puhdas 90cm, metrissä 4vp. Vesimatto oli yksi ongelma, kun Barbi oli välillä sitä kohtaan ennakkoluuloinen. Vaasan alue-estekisat menivät myös kivasti, jossa tuli samat tulokset kuin Ylistarossa. Valmennukset menivät hyvin ja kehityttiin koulussakin paljon. Opin myös Barbista uusia puolia, se muunmuassa tykkäsi jäädä istumaan piehtaroinnin jälkeen ja rakasti peilailua. Opin lisäksi luottamaan Barbiin enemmän ja meidän välinen side vahvistui. Essillä tein raskaampia ravilenkkejä ja se ei enää hikoillut niin paljon, käytiin tutustumassa uusiin maastoihin myös. Ulkokentällä päästiin kunnolla treenailemaan ja Pipsa kävi kuvaamassa meitä. Barbin lihasten kehitys alkoi näkyä ja sen kunto oli hyvä. Laidunkausi avattiin ja hepat laukkaili innoissaan laitumella. Kissanpentuja ilmestyi tallille iso joukko.
Kesäkuu

Kesäkuu on ollut aina lempikuukauteni, johtuen mahdollisesti siitä, koska synttärini on silloin. Kuukausi ei alkanut kovin hyvin, ensimmäiset kisat ei menneet putkeen. Mentiin siis ensimmäinen 110cm rata tallin seurakisosissa ja siitä ei tullut mitään, sarjan ensimmäinen este oli heti 110cm ja en osannut tuoda Barbia sille oikein. Kuitenkin Barbi oli huikea koko kuukauden ja kehityttiin taas rutkasti. Vietin 18-vuotissynttärini parhaimmassa seurassa ja olihan sitä odotettukin. Mentiin treeneissä isompia ratoja ja sain myös ajokortin. Kissanpennut kasvoivat silmissä ja käytiin Essin kanssa klinikalla. Saatiin lupa palata treenaamaan normaalisti ja se oli ihana päivä. Kangasalalla mentiin ensimmäinen 110cm aluekisoissa ja se päästiin yhdellä pudotuksella läpi. Alavudella mentiin alue-estekisoissa 100 & 110, radat olivat hyvät ja metrissä sijoituttiin. Menin Essillä ensimmäiseen valmennukseen ja se meni hienosti! Aloin menemään Essillä ahkerasti koulua ja laukassa erilaisia harjoituksia. Viimeinen kisa kesäkuussa oli Tampereella ja metrissä sijoituttiin, kympissä yksi turha pudotus. Viimeisenä päivänä Barbi muutti samalle tallille Essin ja Primin luokse.


Heinäkuu

Barbi tutustui uuten asuinpaikkaansa ja muut hevoset hyväksyivät sen hyvin. Käytiin Ollin kouluvalmennuksessa, jossa Barbi tuntui hyvältä. Lähdettiin myös reissuun Rautalammille päin ja Barbi tuli mukaan. Barbi meni pariksi yöksi Rautalammin ratsastuskeskukseen ja me yövyimme mökillä. Tein ensimmäisen kunnon videopostauksen reissusta ja olen tyytyväinen, että päätin sen tehdä. Mentiin ensimmäinen 115cm rata ensimmäisenä päivänä, joka oli hyvä rata, yksi pudotus. Aluekisat ei siellä menneet putkeen ja ilmeisesti Barbi oli liian väsynyt kahden päivän kisoihin. Käytiin Essillä myös säännöllisesti valmennuksissa ja aloitettiin hyppääminenkin. Barbi käyttäytyi hyvin laitumella ja Essi & Primm olivat siellä välillä yötäkin. Mentiin Barbin kanssa ensimmäiset aluekoulukisat sijoittuen molemmissa luokissa hyvin (3 ja 4 sija). Mökkeiltiin perheen kanssa ja uin paljon. Käytiin myös Essin kanssa pitkästä aikaa Alavuden maastoesteradalla hyppäämässä ja tamma oli niin innoissaan. Sain myös uuden kameran, Canon 600D:n joka oli todella hyvä ostos. Hypättiin kisoissa Barbin kanssa 100cm & 110cm ja rytmi alkoi jo parantua. Primin kanssa treenailtiin temppuja ja juoksutusvyön pitämistä. Ylioppilaskirjoitukset alkoi uhkaavasti lähentyä, joten aloitin niihin lukemisen.


Elokuu


Elokuussa käytiin sukulaisilla paljon ja oltiin mökillä. Säät oli todella hyviä ja käytiin kuskaamassa heppoja valmennuksiin. Nurkissa oli kuun alussa alue-estekisat ja silloin oli todella lämmin päivä. Menin 105 & 115cm, ensimmäinen rata ei ollut kummoinen, mutta 115cm tuli yksi pudotus ja se oli sujuva rata muuten. Essi alkoi olemaan kouluvalmennuksissa todella rento ja kiva ratsastaa. Estejoukkuemestaruudet ei sujunut oikein, mutta metri ja kymppi oli molemmat puhtaita ratoja. Tuulia sai myös otettua meistä upean kuvan, joka on ehdottomasti koko vuoden suosikki! Sain myös pikku-e:n, tosin en uskaltanut vielä lähteä meidän hevosia kuskaamaan. Kissanpentuja ruvetiin luovuttamaan ja jokaiselle löytyi rakastava koti, yksi pennuista jäi meille. Laitettiin kenttä kuntoon ja treenasin siinä ahkerasti molemmilla hevosilla. Olin paljon kavereiden kanssa ja aika kului samalla valmennuksissa pyöriessä. Barbi sai kehuja melkein aina kisoissa ja sen etenevää laukkaa ihailtiin. Startattiin ensimmäiset kisat Essin kanssa hyvällä menestyksellä. molemmista puhtaat radat, 80cm 3 sija. Ostettiin minulle uusi kisatakki ja kisahousut.
Syyskuu

Syyskuussa tuli postauksia vähiten, johtuen ylioppilaskirjoituksista. Essi ja Barbi tuli hyvin toimeen ja ne sai olla välillä vapaana yhdessä kentällä. Käytiin valmennuksissa molempien hevosten kanssa ja alettiin Barbin kanssa menemään treeneissä 120cm esteitä. Ostin uuden puhelimen, jolla oli hyvä ottaa kuvia ratsastaessa. Tallilla oli Nouse ratsaille-päivä, jossa esiinnyin yhdellä tallin ponilla. Tallilla oli kuun alussa kisat, jossa menin molemmilla hevosilla. Essillä 80cm ja 90cm, molemmissa puhtaat radat ja sijoitus. Barbilla menin samoissa kisoisssa 105cm puhtaasti, 115cm yksi niin turha pudotus. Samana viikonloppuna mentiin seuraavaksi Pietarsaaren kisoihin, jossa hyppäsin Barbilla 105cm, puhtaasti ja 115cm tuli 9vp, mutta Barbi oli hyvä, kuski sääti. Vaasaan menin molemmilla hevosilla alue-estekisoihin, Essillä 4vp 80cm, Barbilla metrissä tutkin maata ja 115cm yhdellä pudotuksella. Kuun lopussa oli Ollilla koulukisat, jossa Barbi oli niin kiva, oltiin sitten 3sijalla ja 5 sijalla. Barbi sai oman koulusatulan, joka sopi sille hyvin.
Lokakuu

Kuukausi ei alkanut ollenkaan hyvin
. Barbilla meni poikki puikkoluut vasemmasta takasesta, joten sen kanssa loppui treenit siihen. Essillä treenasin koulua paljon ja käytiin maastoilemassa. Säät alkoi kylmentyä ja hevoset vaihteli tallia. Aluksi Barbi siirrettiin Ollille, mutta nähtiin jäkeväksi laittaa se Primin talliin, koska en sillä voinut treenailla. Essi muutti Ollille ja päästiin menemään maneesissa. Kävin kavereiden kanssa katsomassa Popedaa ja parilla muullakin keikalla. Barbi ei saanut liikkua yhtään sen enempää, kuin aamulla tarhaan ja illalla tarhasta pois. Essillä alettiin hyppäämään metriä valmennuksissa ja radat olivat sujuvia. Shoppailtiin minulle ihana Ankyn takki ja alettiin syöttämään hevosille erilaisia vitamiineja. Postissa saapui myös uusia loimia hevosille ja kuolaimet Essille. Kuun lopussa tallilla oli pienet estekisat, jossa hyppäsin Essillä 85cm, uusinta oli 95cm, molemmat puhtaasti. Barbi oli 6.10 ollut Suomessa vuoden.Marraskuu

Marraskuussa kerkesi tapahtua kaikenlaista. Essillä treenailin koulua ja esteitä sekä pyrin maastoilemaan mahdollisimman usein. Essi oli myös kuun alussa ollut meillä tasan 6 vuotta ja tein siitä erikoispostauksen. Olin MG:n pienellä keikalla, joka oli yksi kuukauden kohokohdista. Barbi oleskeli pienennetyssä tarhassaan ja viihdytti välillä itseään kaatamalla pikkuisia tolppia. Mentiin Ilmajoen alue-estekisoissa 80cm ja 90cm Essin kanssa, 80cm 0vp ja 3 sija. Seuraavana päivänä oli Alavudella seuraestemestaruudet ja hypättiin 80cm & 90cm. Molemmat radat menivät puhtaasti, voitettiin 90cm luokka ja seurajunnumestaruus. Katin estevalmennuksessa koin ahaa-elämyksen ja Essi todella odotti esteille. Juhlittiin iskän synttäreitä ja olin kerkesin olemaan kavereiden kanssa. Barbin kanssa käytiin kontrollissa klinikalla, molemmat luut olivat luutumassa täydellisesti ja mitään ei pitäisi jäädä edes näkyville. Postissa saapui uusi kisapaita ja kisahuopa. Kuun viimeisinä päivinä tehtiin visiitti Ylelle, jossa esiinnyttiin robottien kanssa. Kokeiltiin myös hiihtoratsastusta Veeran ja Sarman kanssa.Joulukuu

Ollin tallilla oli seuraestekisat kuun alussa ja hypättiin Essin kanssa 90 & 100. 90cm tuli 4vp, koska unohdin radan, mutta metrin radalla oltiin toisia. Oltiin kouluvalmennuksissa sekä estevalmennuksissa ja maastoilin aika usein. Pakkaset eivät olleet melkein koskaan yli -10, joten se ei estäny mitään. Otettiin hevosista joulukuvia, jotka onnistuivat kivasti. Barbi oli vielä saikulla, kerran se päätti itse avata porttinsa ja mennä isommalle tilalle. Blogin vuosipäivä koitti ja tein siitä erikoispostauksen. Jutta piti meille leikkitunnin ennen joulua ja sillä tunnilla riitti naurua. Wanhat tanssittiin ja pidettiin hauskaa. Joulun vietin sukulaisissa ja Essi sai nauttia joulun jälkeen vapaasta. Viimeiset kisat olivat aivan kuun lopussa ja ne menivät todella hyvin. 90cm & 100cm molemmat puhtaasti ja siististi.Paljon on siis tapahtunut, mutta jokaisesta kerrasta on opittu jotain. Tehdään tästäkin vuodesta ikimuistoinen!

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä postaus, kerrankin joku todella on panostanut tähän. Oon lukenut näitä vuosikatsauksia jo parisen ja tämä on ehdottomasti suosikki. Toivottavasti teillä tulee menemään hyvin tämä vuosi, tsemppiä paljon :)

    VastaaPoista