sunnuntai 6. lokakuuta 2013

★Barbin kanssa vuosi yhdessä ★

Aika on mennyt kuin siivillä ja on vaikea uskoa, että siitä on jo vuosi, kun Barbi saapui tallin pihaan. Muistan niin kirkkaasti sen päivän ja kuinka jännitävää oli nähdä oma hevonen ensimmäistä kertaa. En tiennyt millainen se olisi, mitä se pelkäisi tai miten se tulisi käyttäytymään. Tiesin vain mitä olin nähnyt videolta ja kuvista. Tässä postauksessa ajattellin käydä läpi meidän yhteistä vuotta ja miten meillä on mennyt.

Ollut suomessa alle päivän, matkalla kohti kotia
Aiemman blogini (jota kirjoitin vain itselleni) postauksia:
Ensimmäinen nukuttu yö Suomessa ja seuraavalta päivältä kuvia

Ensimmäisen nukutun yön jälkeen Ollin tallilla menin illalla Kettujahdin jälkeen Barbin selkään ensimmäistä kertaa. Muistan mitenkä erilaista sillä oli mennä Essin jälkeen.

"Barbi oli todella mukava ratsastaa, lentävä askel ja meni rennosti (hieman katsoi peilejä). En itse osannut oikein laittaa sille apuja (liian hidas kädellä) niin välillä tuli väärinymmärryksiä. Barbi tuntui superilta, kerrankin sai itse ratsastaa kunnolla! Jutta kehui sen askeleita ja sen laukka kuulemma näytti siltä ' että sillä voisi mennä mitä vain'

Seuraavana päivänä oli ensimmäinen koulutunti ja voi sitä jännityksen määrää. En tiennyt mitä se tuumaisi muista ja en tietenkään osannut vielä sen 'nappuloita'. Tuntihan ei mennyt mitenkään suunnitelmien mukaan ja sain kosketusta maahankin ensimmäistä kertaa sen kanssa. Tämä kaikki johtui siitä, että en ollut itse tarpeeksi varovainen. Puristin siinä polvella, jolloin Barbi hidasti. Väistöjä ei sillä oltu varmaan tehtykään Hollannissa paljoakaan ja tunti oli aika vaativa.

'Barbi tuntui alussa ihan kivalta jo, oli rento ravissa ja laukassa. Tehtiin suunnanvaihdoksia ja sitten väistöjä. Väistöt tuntuivat hankalalta Barbille (en osannut ratsastaa 'oikein') ja se toimi siinä hitaasti. Sain sitten raipan ja kun koskin sitä kevyesti sillä väistössä ->alkoi köyrimään ja lensin selästä. Kipeää en sinänsä saanut, barbi veti pienoista rallia. Nousin selkään ja jatkoin työskentelyä, nyt se ainakin oli hereillä! Tehtiin ravissa pari väistöä ja se toimi paljon paremmin. Noh, nyt tiedän että neiti ei siedä raippaa ainakaan nopeasti annettuna. LUONNETTA siis on.'


Alussa vaikeuksia tuottivat eniten väistöt ja laukannostot. En osannut antaa oikeanlaisia apuja ja Barbi meinasi aina jäädä paikalleen laukkaamaan. Vasemman laukan nosto tuntui välillä niin hankalalta ja meni tovi, että nappulat hevoseen alkoi löytyä. Lisäksi Barbi pelkästi tajuttoman paljon raipan ääntä. Se meinasi heti lähteä pakoon, kun toinen ratsastaja käytti raippaa ja se kuuli sen äänen. Ensimmäisenä estetuntina Barbi ylihyppäsi todella paljon ja ristikot mentiin kuin 130cm esteinä. Valmentajat kuitenkin kehuivat Barbia, se oli selkeästi ammattilaisen ratsastama ja kapasiteettia löytyi. Ainoa mutta oli, että en osannut vielä mennä sillä. Välillä oli epätoivoista, mutta tykkäsin Barbista jo paljon, enkä halunnut luovuttaa sen suhteen. Se oli haastava, mutta tykkäsin haasteista.Maastossa käyminen oli ongelma. Se ei halunnut kävellä siellä ja katsoi kaukaa taloja ja puita. Toisaalta se ei pelännyt yhtään koiria tai muita. Kerran päätin lähteä kävelyttämään sitä maastoon ja se päätyi tahtojen taisteluksi. Barbi ei halunnut mennä metsään ja asetti etujalat tanakasti maahan ja nojautui taaksepäin. Päätin kuitenkin, että mehän mennään ja odotin siinä sateessa niin kauan, kunnes Barbi antoi periksi. Käytiin Piken, Pantsun, Henkan, Katin, Jutan ja Ollin valmennuksissa ja kehityttiin pikku hiljaa. Toin usein Barbia liian lähelle (edelleen ongelmana välillä) ja jouduin opettelemaan aivan uuden ratsastustavan. Kaikki kuitenkin kehuivat Barbia ja moni sanoi, että Barbin kanssa kannattaa jatkaa työskentelyä, se oli sen ajan arvoinen. Alussa hypättiin pieniä esteitä ja opettelin Barbille tarvittavat avut. Pitkä aika hypättiin alle metrin esteitä, vaikka Barbi olisikin ollut valmis jo kansallisiin. Tärkeää oli oppia tuntemaan Barbi ja sitten vasta nostaa korkeuksia.

''Tunnilla alkoi itsellä mennä hermot, ei hevoseen vaan itseeni. Tuntui että tein joka asian väärin ja kontrolli ihan hukassa.''Kuolaimena oli Barbilla ensin normaali nivel. Sitten siirryttiin suoraan kumikuolaimeen, joka aluksi tuntuikin tosi hyvältä ja tasaiselta. Se osoittautui kuitenkin liian kovaksi ja Pantsu kehoitti vaihtamaan sen toiseen. Vaihdettiin takaisin niveliin ja opin ratsastamaan sitä niillä paremmin. Joskus Barbi oli alkuaikoina todella vireä ja sain aina välillä kosketusta maahan. Nousin kuitenkin aina takaisin satulaan ja jatkoin treeniä. Vaikka Barbi käyttäytyikin välillä kuin 3-vuotias lapsi karkkikaupassa, oli sen luonne silti niin ihana. Se oli kiltti, nautti seurasta, yritti parhaansa ja vaikka olikin prinsessa, se todella yritti. Moni sanoikin, että sen silmät näyttivät niin rehellisiltä.
'Sillä on niin rehellinen katse'Ensimmäiset kisat olivat Ollin tallilla 29.12 ja mentiin 70cm & 80cm. Kisat menivät enemmäin kuin hyvin ja voitettiin. Barbi toimi hyvin ja en vain voinut lopettaa hymyilemistä. Tunnit alkoivat mennä paremmin, vaikka välillä oli ongelmia nostoissa ja väistöissä. Muistan ensimmäisen kerran, kun menin Barbin kanssa lumihankeen treenaamaan. Se nosteli jalkojaan todella korkealle ja tuntui, kuin oltaisiin vain leijjuttu lumen päällä. Pipsa oli kuvaamassa meitä ja joissain kohdissa sai Barbi hepulin. Se välillä jäi ns. keulimaan, mutta se ei tuntunut siltä. Tuntui vain, että se laukkaisi paikallaan. Olin tottunut Essin keulimisiin, joita se teki alkuaikoina paljon ja nuo eivät tuntuneet miltään.
Tutustuttiin toisiimme paremmin ja opin ymmärtämään enemmän Barbin ajatusmaailmaa. Se ei ollutkaan niin hissukka mitä aluksi luulin, se osasi kyllä kertoa mielipiteensäkkin. Menin sillä ilman satulaa sekä hyppäsin kaiken näköisiä esteitä ja pressuja. Käytiin kisoissa ja sijoituttiin. 24.2 oli ensimmäiset kisat muualla ja menin siellä myös ensimmäisen kouluohjelman Barbin kanssa. Voitettiin Koketin Pokaali meille. Matkustaminen oli Barbin kanssa aina mukavaa. Se seisoi kiltisti kopissa ja meni sinne heti.
Aina ei kuitenkaan kisoissa mennyt hyvin. Esimerkiksi pääsiäisenä ei kisat menneet mitenkä olin suunnitellut ja jouduin menemään taksilla sjoelle sairaalaan. Huulesta lähti jänne, mutta hevoselle ei onneksi käynyt kuinkaan. Selvittiin säikähdyksellä ja se oli ainut kerta koko elämäni aikana, kun en päässyt selkään heti putoamiseni jälkeen. Barbi ei saanut tapahtumasta mitään traumoja, se oli normaalisti ja hyppäsi vähintäänkin yhtä kovalla innolla.
Treenailtiin ahkerasti koulua ja esteitä. Ruvettiin kisaamaan metrin ratoja vaihtelivin tuloksin. Koulu alkoi sujumaan paljon paremmin, väistöt onnistui ja samoin jokainen nosto. Pystyin vaatimaan Barbilta enemmän ja kokoamaan sitä paremmin. Kontrolli oli hyvä ja palaset loksahdella kohdilleen. Päästiin aloittamaan 115cm radat ja tässä sitä ollaan. Oma ratsastukseni on kehittynyt paljon Barbin myötä ja aiotaan myös jatkaa kehittymistä. Lihaksia Barbille on tullut paljon lisää ja se on tasaisempi. Tavoitteet on korkealla ja olen valmis tekemään töitä niiden eteen.

29.5.2013
18.8.2013I know there's only, only one like you
There's no way, they could have made two
You're, you're all I'm living for
Your love I'll keep for ever more
Toivottavasti meillä on vielä monta vuotta yhdessä, koska olen kaiken sekasorronkin keskellä rakastanut jokaista hetkeä. En olisi voinut saada ihanampaa hevosta ja meillä on vielä paljon treeniä edessä ja mennään koko ajan kohti tavoitteitamme.  Näistä hetkistä elämä on tehty. Tiedämme mikä merkitsee
kokonaiseksi minut tee
helposti kaikki häviää
jos mikään ei riitä
If you ever feel
like you're nothing
you're perfect to me


Sä olet ainutlaatuinen
Mitä vastaan tuleekaan,
toista sua ei milloinkaan 
4 kommenttia:

 1. Ootte ihana pari! <3

  VastaaPoista
 2. Onko sulla tulossa nyt mitään kisoja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin mennyt Barbilla läheisiin koulumestaruuksiin, mutta ne nyt jää välistä. Katsotaan ensin mitä klinikalla sanotaan, mutta voidaan Essin kanssa mahdollisesti mennä joihinkin kisoihin. :) En ole nyt tarkkaan katsonut tulevia kisoja.

   Poista